<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 食譜 清酒煮蜆
返回列表 回復 發帖
Originally posted by wangjacky at 2006-7-27 12:59 AM:
原來落酒都得^^"
落酒係咪香好多
我未試過食
Originally posted by keanu128 at 2006-7-27 01:19 AM:

落酒係咪香好多
我未試過食

我試過青瓜炒雞肉, 落左shot vodka落去
Originally posted by littlepig at 2006-7-27 00:57:

thank you ,原來如此,有機會我試下煮

其實你提議這道菜,我已品嚐過了,當時在黃金海岸附近的一間餐廳,又真係幾好味,不過都唔平,食左我成舊水
我當時接觸藍/黑青口係外國既教煮食書中睇倒既,到香港有得賣我就即刻買番黎試煮,到第一次係街食倒既時候係響石澳一間地中海式既小餐廳試到,又係貴到暈,而且同自己煮既都差唔多,到依家好多餐廳都已經有得食,但如果自己煮其實都差唔多,100gm賣十八蚊,再加埋支酒,分分鐘貴過係街食‧‧‧‧‧‧
鵝是一只芒黐黐‧‧‧‧‧
hmm, it is better to eat 蜆 in home, because it is safer if you wash them thoroughly before cooking..
Originally posted by littlepig at 2006-7-26 11:11 PM:

清酒本身係日本既產品

日本人愛吃海鮮,呢方面所以好有心得,清酒係海鮮食材中好有用,係吃海產時可以除去腥味
清酒煮蜆
真系未食過
會唔會特別鮮呢?
有無店舖有得食 費事煮
大吟釀清酒卖成千几蚊港纸一支架
要看片,就要回帖,你們的回覆就,是我上傳的動力!!!
試下哩個轉下口味!白酒煮蜆
大吟釀清酒賣成千幾蚊港紙一支架
其實用米酒都得,推介用孖蒸,千萬唔好用玉冰燒!
求FUN不求分,最緊要開心!

JUST FOR FUN
Originally posted by littlepig at 2006-7-27 12:36 AM:

多謝閣下的讚賞

煮食可以係一...
看你回答的內容就知你經常入廚,相信烹飪常識一定相當豐富。

我的烹飪技術非常膚淺,只是對飲食的歷史與風俗有興趣。
Originally posted by winfield at 2006-7-27 03:27 AM:
試下哩個轉下口味!白酒煮蜆

其實用米酒都得,推介用孖蒸,千萬唔好用玉冰燒!
玉冰燒系米酒來的?
幾錢隻?孖蒸呢?
Originally posted by littlepig at 2006-7-27 12:36 AM:

多謝閣下的讚賞

煮食可以係一...
咁不如你煮俾大家食, 咁你就有份滿足感 la
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 食譜 清酒煮蜆

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。