<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 點解食西瓜時有人會落鹽食??
返回列表 回復 發帖
Originally posted by ts at 2006-7-28 01:35 AM:
真係甜d, 不過唔鍾意加...

其實係咩道理呢?
相對呱(just估)
唔鐘意落鹽.....
Originally posted by benson00 at 2006-7-28 01:32 AM:
我試過加鹽食,好似係甜D..
PHY

錯錯錯錯

食西瓜加鹽 ,同飲汽水加鹽 一樣

以前冇咁多人有雪匱,又想D野凍D,所以先加鹽

加鹽後 ,西瓜表面的水份把鹽溶左,係溶鹽E個過程

水份的溫度变低,所以D西瓜/汽水會凍D

[ Last edited by playbr2 on 2006-7-28 at 01:47 AM ]
Originally posted by wind69 at 2006-7-28 01:38 AM:
呢個我識!我好耐之前問過人...
記得...
Osmosis ???
high water potential to low water potential ??? haha~
Originally posted by playbr2 at 2006-7-28 01:42 AM:

錯錯錯錯

...
但係唔係喎, 加左鹽真係甜d嫁喎
Originally posted by playbr2 at 2006-7-28 01:42 AM:

錯錯錯錯

...
真係甜d架喎, 凍d反而唔覺...
Originally posted by ts at 2006-7-28 01:47 AM:

真係甜d架喎, 凍d反而唔覺...
我都係甘話啦..

錯錯錯錯

...
你都錯
因為,灑上鹽後,西瓜裡的水分會跑出一些來;西瓜裡的水分減少了,糖份的濃度就提高了,吃起來就比較甜。
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006060300386
至於水分會跑出來是因為水潛能問題,急凍魚生都可用此方法令魚肉中的雪水出來,減去雪味
Originally posted by hold_find at 2006-7-28 01:48 AM:

你都錯
因為,灑上鹽後,西瓜裡的...
下次食試下先
咁耐都未試過~~
咁食落去會唔會唔同左?? 少左咁多水
Originally posted by hold_find at 2006-7-28 01:48 AM:

你都錯
因為,灑上鹽後,西瓜裡的...
水潛能咪即係water potential 囉, 咁即係wind兄冇錯~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 點解食西瓜時有人會落鹽食??

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。