<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 點解食西瓜時有人會落鹽食??
返回列表 回復 發帖
Originally posted by wangjacky at 2006-7-28 02:02 AM:

yahoo既野點解會錯?
因為E個世界D野有好多非正統的民間科學,

係D半桶水科學既人先作解畫,

但佢D答法頭頭尾尾又有D科學跟據

加上係佢先解畫,而且佢D答法又簡單,容易比D先入為主既人記得

所以变左以訛傳訛,非正統的民間科學就变成正統科學

而加就係民間科學 VS 正統科學 的例子
Originally posted by playbr2 at 2006-7-28 02:15 AM:

因為E個世界D野有好多非正統的...
你講到我都有d動搖,都唔知邊個理論o岩
Originally posted by ts at 2006-7-28 02:04 AM:

其實呢, 溶鹽唔係endothermic既.....
冰溶鹽既實驗係玩D冰由量变質变溫变至水同鹽水的物理性

又有D老師用冰溶鹽既實驗 TEST 水潛能,焦耳
Originally posted by playbr2 at 2006-7-28 02:23 AM:

冰溶鹽既實驗係玩D冰由量变質变溫变至水同鹽水的物理性

又有D老師用冰溶鹽既實驗 TEST 水潛能,焦耳
唔係玩
我建議你去yahoo 咩知識度講底你呢個理論
上面個 TEST 我做左兩次

一次 PHY

冰溶鹽,水溶鹽    測溫差同水潛能,飽和性與溫度線圖

一次BIO

就係西瓜加鹽 , (西瓜一定要吾凍個D)  測味覺與溫度線圖

[ Last edited by playbr2 on 2006-7-28 at 02:49 AM ]
太多講法拉
唔知信邊個
不過真系未聽過未試過加鹽
下次一定要試
補充:

以前冇咁多人有雪匱,所以D西瓜係吾凍既

吾凍既西瓜加鹽就會变凍DD,

所以張西瓜加鹽時一路用室溫風吹,效果會明顯多D

E家你吔話 YAHOO 西瓜加鹽变甜同水的滲透作用有關

但E個TEST 又冇表明個西瓜係吾係凍既

咁吾詳細既 TEST , 我都吾知個西瓜係凍既時後滲透作用同溫度既關係係点

所以對YAHOO答法有D保留

[ Last edited by playbr2 on 2006-7-28 at 02:50 AM ]
Originally posted by playbr2 at 2006-7-28 02:48 AM:
補充:

以前冇咁多人有雪匱,所以D西...
其實我都唔係好明你講ge!
你意思係咪想話,其實個西瓜本身根本無甜左,只係因為溫度低左,
所以人食ge時候就感覺上就覺得佢甜左呀???
Originally posted by hold_find at 2006-7-28 01:48 AM:

你都錯
因為,灑上鹽後,西瓜裡的...
至於水分會跑出來是因為水潛能問題,急凍魚生都可用此方法令魚肉中的雪水出來,減去雪味
你都講左答案

咪係水潛能問題囉

1.加鹽可以辟去雪味

2.小量鹽可以鎖住生肉表面的水份,令D肉新蘚D

3.鹽減少冰水的水潛能,令D冰吾易容(既係凍D囉)

凍D既西瓜味覺上甜D   TEST

你將個西瓜一半放雪匱变凍

一半就咁放,你試下边個覺得甜D
Originally posted by wind69 at 2006-7-28 03:09 AM:

其實我都唔係好明你講ge!
你意思係咪想話,其實個西瓜本身根本無甜左,只係因為溫度低左,
所以人食ge時候就感覺上就覺得佢甜左呀???
我個意思係咁 (西瓜要吾凍)

不個我睇 如果 YAHOO 哥個 TEST 係有D令人會合理其望左個西瓜先係凍西瓜

如果係凍西瓜 ,我就吾知 經過水潛能VS滲透作用之後 边一個會令味覺上明顯D的改变

以前冇雪匱,西瓜加鹽变甜係因為水潛能

而家有雪匱,西瓜加鹽变甜係因為滲透作用 咩 ~~~~ 機會大D

因為係凍西瓜 ,水潛能 的溫差少左 (機會少D)
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【飲食區】 » 點解食西瓜時有人會落鹽食??

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。