<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 世界籃球賽, 中國隊會否入到前十六名?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by imthe1 at 2006-8-9 02:07 PM:
姚明同奧尼爾,係唔可以話邊個勁、邊...
依家姚明勁過以前奧尼爾? 唔好玩啦
以前梅禮臣同森寶兒夠係好似姚明咁高咯, 咪又係一樣唔掂, 唔好以為高佬企死o係籃底一定屈機先得架
世錦賽唔知有冇三秒例, 咁姚明冇左條例之下會唔會屈到好似張伯倫咁?
雖然我支持明,但係三秒區一早已經存在

http://student.lionscollege.edu. ... x%B2y%B3%F5%A6a.htm
三秒區
國際籃聯標准場地的三秒區是一個梯形(見圖A) NBA 的三秒 區則是一個長方形 (見圖B)。 NBA 最初的三秒區的面積要比現在的三秒 區小得多,  寬度 (指三秒-區在端線上的長度)僅為6 英尺(1.83米), 但一個巨人的出現改變了三秒區的面積, 使之由6 英尺增加到12 尺。這位巨人就是 明尼阿波利  斯湖人隊的喬治.邁肯, 他2.08 米的身材在當時算是十分高大了, 再加上出神入化的球技,几乎無人能在 籃下与之匹敵。N B A 官方為了改變這种高 中鋒獨霸籃下的局面,在   1951—1952 賽季增大了三秒區的面積。到了60 年代 初,費城武士隊又冒出一位更厲害的人物 —張伯倫,他比邁肯更高(2.16米),籃下威力更大,每場得個50分不在話下,甚至 在1962 年上演了單場100分的神話。為了限 制這位偉大的巨人,NBA 聯盟又在1964-1965 賽季將三秒區增大為16 英尺,成為現在的樣子。

三秒區面積的改變對內線隊員的約束作 用工竿見影。邁肯在  1950-1951 賽季平均 每場得28.4分,規則改變后的1951-1952 賽委 一下降到23.8分;張伯倫在規則改變后,   也由l962-1963 賽季的44.8 分下降為1964-1965 賽 季的34.7分。三秒區面積的改變促進了NBA 比賽的均衡發展。

[ Last edited by 阿感 on 2006-8-9 at 08:13 PM ]
Originally posted by bigfish at 2006-8-9 07:52 PM:

...
佢地唔掂關姚明咩事?
183cm、70kg
膚色偏黑、戴眼鏡
熱愛朝鮮及台灣文化
中國唔係打姚明一個架...
就算你話姚明唔勁又點...
我想睇就係中國年青球員進步..
Originally posted by bigfish at 2006-8-9 07:52 PM:

...
好似係你地不停批評姚明幾差,幾唔掂,

我篇文章無一句係話奧尼爾好打過姚明,亦都無話姚明一定會打嬴奧尼爾,

邊野重點係,唔同時勢就唔可以一齊比,因為奧尼爾開始下滑,姚明上升緊,

再用而家佢地咁既實力比下去,都係一箱情願。

3秒違例曾經停用過,nba因為想限制奧尼爾先重用,影響到而家d中鋒好難搵食。

...
如果世錦賽無3秒違例,我以後唔睇波
Originally posted by imthe1 at  09:33 PM:

好似係你地不停批評姚明幾差,幾唔掂,

我篇文章無一句係話奧尼爾好打過姚明,亦都無話姚明一定會打嬴奧尼爾,

邊野重點係,唔同時勢就唔可以一齊比,因為奧尼爾開始下滑,姚明上升緊,

再用而家佢地咁既實力比下去,都係一箱情願。

3秒違例曾經停用過,nba因為想限制奧尼爾先重用,影響到而家d中鋒好難搵食。
對NBA有較久閱歷的網友有印象嗎?我沒有聽聞過

...
bigfish兄...姚明已經唔只可以淨係話勁咁簡單...而係叫不斷強化同進步...佢ge中鋒力量潛力仲可以提升,,,而且唔係用賽季作進步計算單位...係用週期作計算單位///相信你係估唔到佢將來會到咩level......過往睇咁多nba球賽,,,,姚明係留力ge賽事多過出全力...雖然唔知咩原因,,,不過姚明ge中鋒力量極限的的確確未見到...依家姚明勁過以前奧尼爾就唔肯定///不過我相信姚明將來一定有可能勁過全盛奧尼爾!!!
另外...你所謂高佬A梅禮臣同高佬B森寶兒係唔掂...好好可能係果team人ge team work唔協調.....懷才不遇姐....,但係高佬Y姚明就同佢地截然不同...佢有好好ge隊友,,,t-mac,sura等等...我諗一定可以將佢高呢點有效善用~~
then,我對呢句ok反感lor~「唔好以為高佬企死o係籃底一定屈機先得架」
高佬企死係籃底有75%係屈機ga,,,,宜家常用戰術好多都係內外雙線配合....試想想....內線若果冇左三秒區...外線球員一有機會就拋高波去籃底....d高佬一定有75%係接到!得分~
當年湖人孖寶就係咁三連覇...高佬唔企死係籃底,,唔通搵boykins企呀~~洗下臉先post la~~
Originally posted by 阿感 at 2006-8-9 10:24 PM:

對NBA有較久閱歷的網友有印象嗎?我沒有聽聞過
你後生O者,當時新聞訪問奧尼爾,問3秒違例對佢有無影響,佢本人好型咁話無。
我家庭第1、學業第2,nba第1.5。
Originally posted by imthe1 at  12:55 AM:

你後生O者,當時新聞訪問奧尼爾,問3秒違例對佢有無影響,佢本人好型咁話無。
大概係邊年o既事?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 世界籃球賽, 中國隊會否入到前十六名?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。