<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 世界籃球賽, 中國隊會否入到前十六名?
返回列表 回復 發帖
中國籃球隊04奧運已經係第8名,這是一定的事實。
世錦賽只係各國隊伍爭取08奧運入場資格的比賽,只要入到圍,咩排位都唔重要。
你會覺得易建聯、朱芳雨等唔夠成熟,可以話佢地差
但係你地都要明白,而家都係06年,中國籃協派出年輕選手係為左08奧運鋪路,
佢地想俾機會班細的對抗下,培養出有能力可以係08爭取更前的名次的籃球員。
所以話而家中國籃球隊差的人只是短視,眼睛小得很。

中國籃協其實已經一早批左易建聯入nba,但係易話自己未夠班,要打多一年cba
;如果有睇體育新聞,你都會聽過孫悅、唐正東今年都有參加選秀大會,只不過名次太後,佢地決定留守cba訓練,爭取入nba。由此可見,中國籃協已經係唔會阻止有質量既球員入nba。

雖然劉煒入nba失敗,不過只少他現在依然是亞洲第一控衛,因為他是第一個披上nba球衣的亞洲後衛,nba高層的眼光不會比我們差,有資格才有機會,你能告訴我們
劉衛在亞洲,那一個國家的控衛比他好嗎?

不過,在08奧運時中國將會有一個新控衛出現,佢就係陳江華,一個俾時代雜誌叫作為--為姚明傳波的人。到時誰是第一控衛便不清楚了。

注意,陳信安只是得分後衛,極其量只是雙能衛,而且他已經一早俾中國的佐敦--胡衛東收左皮了,佢只可以係台灣威o者;台灣籃球連日本都打唔嬴更加唔洗同中國比。

大郅係一個十分令人尊敬的人,沒有他過往賣力支持著中國籃球,相信2000年時已經
俾南韓超越了;佢唔肯返中國打波,係因為佢當時要同牛仔續約,顧得前顧唔到後;
t-mac、o,neal、kg,你地識呀ma?佢地夠話唔會幫美國打比賽啦
,又唔見有人話佢地係奸人,仲要神咁拜佢地。\
大郅佢唔返中國就俾ex籃協寸通nba,唔可以俾佢出名,so佢咪只可以做後備囉
,如果你地有睇佢而家為國籃點打波,就唔會話佢差。

姚明易受傷??咪玩啦,你一年打足一年波,睇你仲有無力行;佢受傷係因為佢係nba
太強,不停俾人雙人夾擊而弄成,理智點好嗎?

我相信中國就世錦賽入前10強無問題的。

大家中國人,支持一下國籃吧。

[ Last edited by imthe1 on 2006-8-8 at 03:06 PM ]
當然我無咁詳盡講世錦係咩,不過明係入奧運既比賽就ok

劉衛係第一個入,田卧佢係第二個,NBA係咁講,大家都係俾人棄將。

多謝提點

[ Last edited by imthe1 on 2006-8-8 at 03:16 PM ]
Originally posted by 甘國武 at 2006-8-8 03:15 PM:

劉衛係第一個入,田卧佢係第二個?!
一係你睇錯,一係我記錯 ...
應該誤會o者,因為我04年時睇無線新聞,話佢地鬥快入nba做第一控衛,咁岩劉煒
就俾人簽左短約。

當季前賽完左後,太陽就話試訓田卧,點知打左一鎮又趕走人。

而家日本隊又話田卧唔肯打,所以劉煒較負得起第一控衛呢個名。
姚明同奧尼爾,係唔可以話邊個勁、邊個差,好難下判斷。

的而且確,姚的表現同數據真係不可以同全盛的奧尼爾比,

但係大家一定要知道奧尼爾全盛時,nba籃下禁區3秒違例係未重用,

即係話只要奧尼爾企死籃下,當佢接波,再輕輕撞一撞防手者,就可以輕鬆入樽得分;

因此,當時的奧尼爾殺傷力咁大。

當3秒違例出現時,姚明只是一個新人,同好多nba中鋒一樣都要改變打法,

因此,令到大家常見到的是姚明常常站得太出,要從底線轉身上籃、跳射,

所以會有人覺得姚好弱,不是一定具統治力的中鋒,

其實簡單d想想,如果無左3秒達例,以姚明的身高、技術,

只要似全盛時的奧尼爾企死籃下,相信nba所有教練一定頭都爆。

奧尼爾而家無咁強,一是年齡開始大;

二是一向強攻籃底已被3秒違例下改變為其他得分手段。

同埋,現在的姚明真的已是nba第一中鋒,

就上面的分析,

真係好難用全盛時的奧尼爾與而家先開始全盛時期的姚明比。

話人差的,理智點吧。
Originally posted by bigfish at 2006-8-9 07:52 PM:

依家姚明勁過以前奧尼爾? 唔好玩啦
...
好似係你地不停批評姚明幾差,幾唔掂,

我篇文章無一句係話奧尼爾好打過姚明,亦都無話姚明一定會打嬴奧尼爾,

邊野重點係,唔同時勢就唔可以一齊比,因為奧尼爾開始下滑,姚明上升緊,

再用而家佢地咁既實力比下去,都係一箱情願。

3秒違例曾經停用過,nba因為想限制奧尼爾先重用,影響到而家d中鋒好難搵食。
Originally posted by bigfish at 2006-8-9 07:52 PM:

依家姚明勁過以前奧尼爾? 唔好玩啦
...
如果世錦賽無3秒違例,我以後唔睇波
Originally posted by 阿感 at 2006-8-9 10:24 PM:

對NBA有較久閱歷的網友有印象嗎?我沒有聽聞過
你後生O者,當時新聞訪問奧尼爾,問3秒違例對佢有無影響,佢本人好型咁話無。
我家庭第1、學業第2,nba第1.5。
Originally posted by 阿感 at 2006-8-10 01:00 AM:

大概係邊年o既事?
3秒違秒真係係90年代停用,注意係停用,唔係未有過

點解會有返呢,係因為00年至03年時湖人3連霸時,NBA防止奧尼爾係籃底玩晒,而重用,相信應該係03年的事。
我家庭第1、學業第2,nba第1.5。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 世界籃球賽, 中國隊會否入到前十六名?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。