<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » IQ 方程式 (叻人先解到)
返回列表 回復 發帖

IQ 方程式 (叻人先解到)

IQ 方程式

一個國王,喜歡叻人,所以國王捉三個犯人來玩一個GAME,誰可以先解迷誰就可以釋放

GAME

三個犯,手腳全身不能活動,分別隔離,一人一間密室,他們可以透過室與室之間的透明玻璃互望(三人可以互望),但不能聽聲音,看口語,做動作(手腳全身不能活動)

他們每人頭上戴一頂帽子,帽子的颜色可能是白色或黑色其中一隻,當然他們不會看到自己頭上戴的帽子是甚麼颜色(手腳全身不能活動),但他自己可以透過玻璃看見另外二個犯人頭上戴甚麼颜色的帽子

遊戲是:你知道自己頭上戴的帽子是甚麼颜色(白色或黑色)可以釋放(不可亂猜,要有format)
          或者你看見兩個頭带白帽的人(即另外二個犯人頭上同時皆戴白帽)可以釋放

上面二個條件,任何一個發生都可以釋放

提示:1.他們三人皆帶黑帽   2.這是純推理遊戲,所以沒有任何環境因素(即完全與環境冇關)

P.S  E隻game幾難下,IQ要120或以上先可以開始有人解到,睇下你IQ高吾高先

普通人IQ 100~120  ,IQ 121 ~ 130 叫普通叻D既人(叻人)

400 x 300 PIXEL下載

Originally posted by harvey22 at 2006-9-11 05:52 PM:
hey i wannna ask, what do we have t...
提示 ''他們三人皆帶黑帽'' 是方便你去推算,

即係話第一步,你要先假設自己戴黑帽,又見另外二個犯人頭上戴黑帽,咁三人皆帶黑帽咪冇得玩囉

所以進入第二步,你要假設自己戴白帽..............推算........推算

同你做左頭兩步啦比左好大提示
Originally posted by ilovesai666 at 2006-9-11 06:01 PM:
a,b,c三人......
a看見b,c兩人都是戴...

果真係MATHS 同 A.MATHS 攞B

666兄 你 P.M 攞乜成績
Originally posted by sakura310 at 2006-9-11 09:29 PM:
說真的
我明白你題目說甚麼
但不知...

假設你係abc其中一位,叫你推理出自己戴咩帽,你怎樣知道
Originally posted by stephanie at 2006-9-12 06:40 PM:
唔好無聊啦
出埋D無聊問題就話係IQ方程式
三個人有幾難諗
人地本身係十個機械人
分別係黑白色.
要你估GA
咁又係你又真係幾無聊

積分 0
發帖 4
注冊 2003-10-23

做左咁多年CD-ROM,一開口就講無聊野,吾知口臭

睇哂其他人D答案就話EASY

你咁叻,就由你設計一個''十個機械人,分別係黑白色'',比我去估

設計吾到就證明你IQ低能

[ Last edited by playbr2 on 2006-9-13 at 01:15 AM ]
Originally posted by stephanie at 2006-9-13 01:33 AM:
出題GE呢位先生
你鐘意可以問下人或上網搵下GE
無人會知GA
嘜個叫做天知地知咁解

你真係ON能九,一睇你D設計就知低能啦,

人有人玩,你有你玩,咩叫無聊

你設計D低能野咪重無聊,你自己係道老吹連答案都冇

話人無聊,比人挑戰又冇料到

係有料既我比多次機會你再設計一個''十個機械人,分別係黑白色'',比我去估
Originally posted by stephanie at 2006-9-14 11:51 PM:
白痴
真係唔知邊個無聊
好老實
條...
咁你老母又幾白痴下,生個屎忽鬼罵stephanie的老母

1.係你一開始話人先,我得罪過你D咩

2.你我罵戰都好,我吾想再講你娘親........OK

3.我叫你自己原創一個GAME 比人玩

4.你哥個GAME我玩過類似的,但哥個只係一個捉字蝨既GAME,同推理(if....) 冇關

5.如果你哥個GAME真係''推理(if....)''GAME,請開新貼post出去比大家玩

6.如果你開新貼post左出去,有人連GAME都未玩過就罵你無聊,又講你娘親,咁你係咪好開心先
Originally posted by sakura310 at 2006-9-12 11:16 AM:
我試用另一個方法推,避左d問題
首先是我們三人都看到對方帽子,而看不到自己的
但別忘了,國王是知道答案的,而且佢鐘意叻人,所以佢俾我地GE難題一定唔易解
假設我係佢地其中一個啦
如果係三白,咁大家都走哂,國王無咁笨掛
如果係兩白一黑,這不是可能,因為我已經見到兩黑帽
如果係兩黑一白,因為我見到兩黑帽,自己就一定係白帽但我始終要等結果,而佢地見到我係白帽,若見對方走,咁自己就係白帽,對方唔走,咁就係黑帽,這麼簡單推出來,國王無咁好死掛
所以就知道三人都戴黑帽,故意留難我地 XD

好似推得有點狡猾 ahaha^^
紅字有問題

1.因為我見到兩黑帽,自己就一定係白帽但我始終要等結果=等咩結果等睇下有冇人走先,但第一個人走左其他就吾比走(只放一人)

2.而佢地見到我係白帽,若見對方走,咁自己就係白帽=佢見到一白帽一黑帽又点走

3.對方唔走,咁就係黑帽=咁如果真係兩黑一白呢都冇人可以馬上走架(除左用推理方法之外)

[ Last edited by playbr2 on 2006-9-15 at 03:50 PM ]
Originally posted by sakura310 at 2006-9-15 05:12 PM:
原來只可放一人 haha~
我仲以為可以...
玩GAME 係我地,所以D人既反應,思考及自己扮演誰(a,b,c)都自由決定

知道係三黑先,就係開始推理的第一步

提示 ''他們三人皆帶黑帽'' 是方便你去推算,

即係話第一步,你要先假設自己戴黑帽,又見另外二個犯人頭上戴黑帽,咁三人皆帶黑帽咪冇得玩囉

所以進入第二步,你要假設自己戴白帽..............推算........推算

冇講途中D人既反應同有冇人走=因為冇人走到(同開始條件三黑帽有關),既係話''就係必需要其他兩個人冇反應'',我吔先可以用代入法去反射答案,推出答案

[ Last edited by playbr2 on 2006-9-15 at 07:37 PM ]
Originally posted by stephanie at 2006-9-15 07:47 PM:
to sukural310
我非常之認同你ge講法...
你係咪有病,人地出問題有咩無聊

咁你夠出題啦,你又係咪無聊先

枉你讀P.M 重吾認錯,末見過D人自己計錯數重要話人,

你吾學1+1=2 先,咁你又点d(y/x)ㄚㄚㄚ ,你一出世重勁過牛頓

你可能係數學博士添,不個你竟然話基本野無聊,睇小D基本野,我就末見過D叻人會睇低自己學術方面任何基本野囉

你有''吉屎''就開POST比大家去挑戰你,咁先叫數學精神

係我個貼回覆係冇意義的無聊行為,我等緊你開新貼

希望你真係有料開啦
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » IQ 方程式 (叻人先解到)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。