<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [求助]我想問canon的相機和nikon的相機有何不同?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by hold_find at 2006-9-16 02:22:

梗有關係

用靚機一樣可以鬆郁矇....
咁你慳d駛買部靚野咪得囉, 駛乜問咁多問題
講開有癮...

乜野叫做靚相, 肯定每個人定義都唔一樣;
有人認為好SHARP,好清, 連MODEL隱形眼鏡都見到就係靚相;
有人認為WB好準確, 顏色好艷麗就係靚相
仲有好多唔同人唔同要求.....
咁光源呢? 構圖呢? 主體同背景配合呢???

靚機o係功能上比平機優勝係必然o既事,
我夠知道5D pixel size大啦, 我亦都知道1D Mk II N45點對焦系統獨步天下啦.
咁點呀? 買部1Ds Mk II, 5D, 或者D2Xs,
部機會依時依候, 捉住你隻手話比你知: 你影啦, 按一下快門有張靚相o架o啦.
唔好掉返轉頭張拍攝責任交o左比部機先得o架,
部機只係負責記錄o架咋.

影相係一種興趣, 豐儉由人,
明明自己無果d野硬係要同人地果d野比,
咩叫做機價貴6倍相要靚6倍? 靚6倍點計o架?? 講o黎聽o下
晒o野又話自己o黎學o野, 呢個世界叻人何其多呀.

P.S. hold_find兄, 上一段叫你節省少少純粹講笑, 買部入門機慢慢享受o下拍攝樂趣先, 而家d機起錶都10MP, 真係好唔錯.  當然, 買得起靚o野又作別論啦.

[ Last edited by AWU on 2006-9-16 at 04:13 AM ]
Originally posted by AWU at 2006-9-16 01:35 AM:

乜有關係o既咩?

用靚...
絕對同意a兄見解
有靚機 無技術  .....連基本資質都無 咪 買一堆貴嘢 唔打得都嚇得

理論就唔懂 , 睡覺就懂

淨系a兄依套相 就令我歎為觀止 要好好向a兄學習

http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=126410&fpage=1
Originally posted by claudiuskwong at 2006-9-16 03:22:

絕對同意a兄見解
有靚機...
學我就無謂啦, 我d渣o野o黎o者.
影商場show都係旨在同d朋友仔吹o下水, 聯絡o下感情o者.
Originally posted by claudiuskwong at 2006-9-15 09:03 PM:
G 板主 你用什麼機都 天下無敵 ,,,,, ...
好正喎醒多2張黎睇
Originally posted by AWU at 2006-9-16 03:22 AM:
講開有癮...

乜野叫做靚相, 肯...
我連連基本資質都無,5D pixel size大,1D Mk II N45點對焦系統獨步天下都唔知,理論又唔懂我真係新手,嘻嘻
所以想知多D理論,希望第日有用,同埋可以影D唔好咁差相
多謝教導

影相係一種興趣, 豐儉由人
不過有時見到自己的作品好差,但又知道解決方法(做唔做到係另一回事,但起碼知),又冇得試時,真係幾悲...
Originally posted by AWU at 2006-9-16 01:35 AM:

乜有關係o既咩?

用靚...
Nice attitude.

If being a bit naive and ignorant is sinful...I wonder how one can learn from the trials and errors of a photographer's journey.

Originally posted by hold_find at 2006-9-16 01:12 PM:

我連連基本資質都無,5D pixel size...
the order of importance for good digital photo shoots:
1) The photographer's heart.
2) The photographer's eyes.
3) The type of lens.
4) The usage of lighting (including flash)
5) The camera's body.

Work on your heart, young lad.

Canon EOS 400D 幾好 , $6,880. 連鏡頭 ...
應該話canon 花式多﹐新機出得快,高中入門大包圍。nikon 慢工出細活,幾年才出新東西,canon 400d 比人話女人機,因為小巧。但我看過電視見人歐洲有個女攝影師都是用nikon 可能d200 or d2x 加支長伙拍model 。用leica m 做snap shot。
宇宙海盜李素冰把心張你偷
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [求助]我想問canon的相機和nikon的相機有何不同?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。