<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [求助]我想問canon的相機和nikon的相機有何不同?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by claudiuskwong at 2006-9-15 01:10:
淨機身
1Ds2           ...
唔怪得你影野咁清啦

[ Last edited by AWU on 2006-9-15 at 05:21 PM ]
Originally posted by claudiuskwong at 2006-9-15 01:10 AM:
淨機身
1Ds2           ...
CANON 配件多 , 鏡頭多 , 年輕人多選擇 ...
NIKON 配件 鏡頭偏貴 , 一般中年人用多 .....
CANON 配件多 , 鏡頭多 , 年輕人多選擇 ...
NIKON 配件 鏡頭偏貴 , 一般中年人用多 .....

CANON
EF70-200mm/2.8 L IS ~ $13800
EF300mm/2.8L IS ~ $34800
EF400mm/2.8L IS ~ $56000
EF500mm/4L IS ~ $50000
EF600mm/4L IS ~ $67000

NIKON
AF-S VR 70-200mm f/2.8G IF-ED ~ $11,500
AF-S VR 300mm f/2.8D IF-ED II ~ $33,800
AF-S 400mm f/2.8D IF-ED II ~ $49,200
AF-S 500mm f/4D IF-ED II ~ $43,500
AF-S 600mm f/4D IF-ED II ~ $53,000

[ Last edited by irisG on 2006-9-15 at 08:10 PM ]
Originally posted by AWU at 2006-9-15 05:18 PM:

唔怪得你影野咁清啦

[img]...
唔怪得我影極都唔清喇
原來係咁解
唔通想影靚D真係一定要換Nikon機

853 x 1280 PIXEL下載

G 板主 你用什麼機都 天下無敵 ,,,,,

兩隻品牌各有各好處 ....

今天深圳珠寶展塗鴉之作 ....D50+18-55MM 都算SHARP 起碼無散邊

理論上你用 5D連鏡貴我6倍 應該好6倍 ...點比

[ Last edited by claudiuskwong on 2006-9-15 at 09:13 PM ]

681 x 1024 PIXEL下載

Originally posted by irisG at 2006-9-15 08:33 PM:

唔怪得我影極都唔清喇
原來係咁解
唔通想影靚D真係一定要換Nikon機
哇 你影的 ......可以講 wb 清晰 雜訊 控制一流 , 但貴人咁多 就勝之不武
Originally posted by claudiuskwong at 2006-9-15 09:03 PM:
G 板主 你用什麼機都 天下無敵 ,,,,, ...
我冇諗住同你比
咁高手用NIKON真係好SHARP好清
http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... ighlight=%2Bpeterso
仲有大把人影相用平機都靚過我多多聲
例如
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=125907&fpage=1
另想提提你
請先搞清楚資料先教人
人地如果用你的資料作決定買機
就會失準

淨機身
1Ds2           65000 (應該唔會貴過$55000)
1DMK2n             38000 (約$31000)
D2Xs                           32500
5D     22000 (約$20800)
D200                           11000
30D             9000
400D                 8500 (約$5700)
D80                            7800
350D 6800 (冇出)
D70                            5400 (D70s)
D50                            4400  

nikon D50 比 D70 好少少 , W/B 是自訂/AUTO 都OK , 但功能少
D80 D200 同是1000萬像 , 但NR 明顯D80好少少
D2XS 難用難精 機又重是一部很PRO的機 ...非一般新手能駕馭  

CANON 就不清楚 , 要問D叔

影人NIKON好SHARP 好清, 連MODEL隱形眼鏡都看到 ....WB如果識SET應該和CANON差不多

CANON 配件多 , 鏡頭多 (CANON約有60幾支,但NIKON有80幾支) , 年輕人多選擇 ...
NIKON 配件 鏡頭偏貴 (大部份CANON都貴過NIKON) , 一般中年人用多 .....

仲有你個理論
咁係咪用三百萬買架法拉利
要揸得快過十幾萬日本車20倍
Originally posted by irisG at 2006-9-15 11:30 PM:

我冇諗住同你比
咁高手用NIKON真...
多謝G板主你衷心指教 ,
相機價格資料部份抄自PGM 及早幾期HI TECH , 有失誤 抱歉 .

由頭到尾 我都自認 新手    
希望可以向 G板主學多D嘢 ,

你駕日本車多定其他車多 ? 10月份會去珠海看賽車嗎 ?

好多MODEL影的 .

2538 x 3320 PIXEL下載

Originally posted by kamkokmo at 2006-9-15 21:31:

哇 你影的 ......可以講 wb 清晰 雜訊 控制一流 , 但貴人咁多 就勝之不武
乜有關係o既咩?

用靚機一樣可以鬆郁矇. 用平機一樣可以影得好清好靚.

唔識影就係唔識影,
連最基本o既條件都無,
就就賴人地部機貴,
乜野世界??

d乜野D80呀, 400D呀, A100呀, DC仔呀.....掉9晒算啦, 仲出o黎做乜.
Originally posted by claudiuskwong at 2006-9-16 00:30:

多謝G板主你衷心指教 ,
相機價...
咁你就認認真真學o下野啦,

咁多理論
Originally posted by AWU at 2006-9-16 01:35 AM:

乜有關係o既咩?

用靚...
梗有關係

用靚機一樣可以鬆郁矇. 用平機一樣可以影得好清好靚.
話雖如此,靚機可以鬆郁矇,但機會低,用自動mode唔靚都幾難差,平機一樣可以影得好清好靚,但機會更低,出來效果不會很差,但很難影靚相

所謂工欲善其事,必先利其器,巧婦難為無米之炊
連最基本o既條件都無,就係我,冇得set快門,光圈,iso,閃燈輸出,只有曝光補償和WB,點影呀?好多時從大大們中學到的技巧都無法用...

同埋靚機一樣可以鬆郁矇,但用差機就一定更不堪入目,用平機一樣可以影得好清好靚,用靚機影出來一定更接近完美
Originally posted by AWU at 2006-9-16 01:36 AM:

咁你就認認真真學o下野啦,

咁多理論
不如高手出來開帖授教我地D低手,等我地學吓嘢

[ Last edited by hold_find on 2006-9-16 at 02:26 AM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [求助]我想問canon的相機和nikon的相機有何不同?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。