<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 見到依家個香港樂壇,覺得好淒涼,惡性循環,抵死。[B +]
返回列表 回復 發帖
本地錄音水準根本就唔掂....
Originally posted by 155220 at 2006-10-28 09:31 AM:

係咪張偉文阿?
佢唱功的確唔錯
仲住我樓下添(真的)
不過屬於佢自己既歌始終唔多...
離別 - 再 - 叮嚀
除左歌手屎之外, Studio 一樣咁屎, 都唔知點解d 樂器聲咁差, 都唔知佢地係咪盜外地d mp3 擺落去.  所以聽低 bps mp3 同聽CD 無分別, 根本唔洗買 CD 啦.

d 歌都唔好得去邊, 我都唔知點解d人話要支持原創, 一樣咁屎, 整埋晒d垃圾 k 歌. 做歌手等如唱k.  如果d原創唔惦, 就唔好比咁多獎佢地, 等佢地反醒努力下先, 唔係佢地以為自己好惦.  我諗應該最少要有一半改編歌, 先至聽得下.
記得以前劉美君的靚妹仔主題曲,個 幾句"jane 歡場裏面無真心,誰願意身體任撫摸等,現在有無咁正歌詞,來來去話失戀點痛苦。好乏味耶。
以前陳雅倫,葉玉?又看得又唱得。現在d mv 都不明做mud 。
又好像鄺美雲有支讀白﹐"未曾深醉以清醒,未曾深愛以無情",真會發人深醒。
http://www.youtube.com/watch?v=GjooFMOy5IE

http://www.youtube.com/watch?v=7I2v1QOrW-Q

試問現在無記生日有無正的場面?

http://www.youtube.com/watch?v=EbILPaU6QHw

午夜情 - 劉美君
     曲︰李世健
     詞︰劉美君

JAY 一張醉臉傻痴痴
     JAY 不喜說話像冬天
     我 我甘愿長相依
     決意 一生跟你

JAY 這幫事難啟齒
     星 星閃過漸漆黑
     愿 愿追逐無止境
     隨便講 心裡沒你

*JAY 不得已作段落
     往日 是命裡安排
     我 賣醉後是玩物
     滿面 淚踐踏的傷
    誰愿意身體每處任撫摸
     愿 半點朱唇吻千個

#JAY 歡場裡無真心
     JAY 不肯相信亦應知
     但 每次見你傻痴痴
     我甜絲絲 輕吻〔深愛〕著你

[ Last edited by lv123 on 2006-10-28 at 11:56 AM ]
宇宙海盜李素冰把心張你偷
關正傑,I miss him

排名就是力量,google, yahoo講左俾你知
Originally posted by iMacc at 2006-10-20 01:56 PM:
我睇完篇嘢完全都唔覺得樓主係聽歌之人~
.........................................
千fa同eason相提並論更加係荒謬~
......................................
聽多d歌先再出post啦~
絕對同意!  個人對樓主極反感不滿!!!!!!!!!
陳奕迅都叫 勉強識唱歌?????????       wtf ???
咁點樣先叫識唱歌先...........唱出感情??唱功??? e2方面佢都係無得頂ge
eason上到去台灣[康熙來了],,,人地都要叫佢做 [歌王]...............
仲有, 你連 陳奕迅都打錯,,,,就出黎亂批評一餐,,,好似好有見地咁=..=我諗你連eason唱live都未聽過 ,,,,
你先至真正係  [ 無乜修養 ,,,,份人太囂張]      

番屋企, 聽多幾年歌先出post  啦
Originally posted by hillLam at 2006-10-28 10:30:

離別 - 再 - 叮嚀
仲有再會了 野茉莉
.
但感覺上97 年前d 歌仲聽得下,但自從英皇出現,個樂壇漸漸死去,大家記梁b浩比打事件,因扮祖兒,就比打。以前歡樂今? 成日扮小鳯姐,羅文,張國榮等。因為他們都有特色的,但扮現在歌手,好難﹐因為個個都倒模出來似的。
宇宙海盜李素冰把心張你偷
這是一個最容易上位的時代,你稍為唱歌唔走音就會被稱為『實力歌手』。你稍為識少少樂器,就會被稱為『多才多藝』。你稍為識寫少少曲,唔理你合唔合格,你都會稱為『唱作歌手』,你稍為將幾粒押韻字填落首曲到,唔理你狗屁通不通,都會被稱為『才華橫溢』。

包你一出道就可以擠身各頒獎禮的十大,更加唔使講咩『新人金銀銅』獎,『最有潛力新人金銀銅』,『國語新人金銀銅』,『最佳MTV演繹金銀銅』…… 包你有獎攞,永不落空。

年尾又到總選季節,依家一聽到電臺講咩『我最喜愛男女歌手』的投票的前十位,就覺得好好笑,我諗,有幾十票果個都可以入到前十位。

目前依D頒獎禮純粹為撈廣告贊助,各主辦單位只為有錢賺,其實已經唔關歌手咩事,只不過是一臺SHOW。

最可憐的是被愚弄的歌手,以為自己好掂,攞個垃圾獎都激動到眼淚鼻涕一齊來,以為自己上位喇,前途無限。點知一眨眼就在樂壇消失,系咪好諷刺?

[ Last edited by 約望保祿 on 2006-11-29 at 03:16 PM ]
雖然話音樂係一個個人喜好差異好多既野,但係呢班無咩實力既歌有仲有市場,唱片公司就係咁幫呢班人出碟,出黎出去都係呢班人既碟,我地又係買睇買去都係呢班人既碟,所以唱片公司就只係出呢d歌手既碟,所以一d所謂既"有實力"的歌手無法比人認識,不停循環,我地先由自己作出改變先得,其實最主要原因可能都係流行歌變得商業化
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 見到依家個香港樂壇,覺得好淒涼,惡性循環,抵死。[B +]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。