<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 轉貼---曾幾何時﹐我聽過人咁講「愛情」
返回列表 回復 發帖

[散文小品區] 轉貼---曾幾何時﹐我聽過人咁講「愛情」

曾幾何時
我聽過人咁講「愛情」

愛情就好似檸檬茶....

你唔篤d檸檬 , 飲o個陣仍然好甜 , 但你飲緊既只係一杯甜既茶 , 完全品嚐唔到「檸檬茶」既味道。

你稍微篤下檸檬 , 飲o個陣會酸酸地 , 而o個刻你就真係會飲到一杯真正既檸檬茶。

但你嫌唔夠 , 想再篤多d。你再篤多d , 因為你想再飲真d , 結果更加酸。到左最後你愈執著 , 愈大力咁篤 , 再飲既時候 , 佢已經係變左杯好酸既檸檬茶 , 仲可以品嚐到檸檬既苦味

到時你就後悔 : 「點解我係咁篤呢 ? 而家都變左質啦 ? 我只係飲緊一杯又酸又苦既檸檬茶。」

結果你捨棄左呢杯檸檬茶 , 因為佢已經唔再適合你飲。

但係諗返轉頭 , 當初係你自願要呢杯檸檬茶 , 佢自願比你加野 , 佢自願比你篤 , 佢自願比你飲用...

但只係你自私既念頭 , 飲到一半就捨棄左呢杯檸檬茶。

原來愛情都係一樣 ,
因為當初係你要求 , 對方為左你去改
到你自己執著 , 愈來愈執著...由一杯原本甜既檸檬茶 , 變左杯你覺得苦既檸檬茶
到最後你再接受唔到而離開

而對方就為左你去改變...而再變唔返甜 , 因為佢願意 , 佢眼巴巴睇住你走

珍惜下你而家杯檸檬茶啦

[ Last edited by trista_cheong on 2006-10-23 at 11:45 PM ]
Originally posted by edwinycl at 2006-10-23 09:12 PM:
曾幾何時
我聽過人咁講「愛情」

...
我幫你加返個topic 佢
有d深度
都幾好個比喻....
不過我讀書個時鐘意飲檸檬茶,出來做野鐘意飲咖啡,依GA 鐘意飲奶茶多D...
唔洗咁多奶...小甜...岩曬...HEHE
Originally posted by kaing at 2006-10-24 01:44 AM:
都幾好個比喻....
不過我讀書個時鐘意飲檸檬茶,出來做野鐘意飲咖啡,依GA 鐘意飲奶茶多D...
咁你快d 作返篇"奶茶"暗喻o下你ge 愛情觀點啦~~~
講得幾好!!我都試過呢d咁嘅情形,到依家我自己都好後悔!!
但有一樣唔同,唔一定係自己"篤"先令杯荼變質,係嗰個人自己去變!!!
Originally posted by kaing at 2006-10-24 01:44 AM:
都幾好個比喻....
哈!我細個時鐘意飲檸檬茶,一年前鐘意飲奶茶,而家就鐘意飲咖啡。
並唔係玩野!
而係人長大左,需要都會唔同!細個無知就見人地飲檸檬茶自己就飲檸檬茶!
一年前鐘意飲奶茶係因為對呢個世界有希望,就好似奶茶咁(好香、好甜)!
而家就明白呢個世界.........................唉!
Originally posted by 自由神 at 2006-10-24 04:35 PM:

哈!我細個時鐘意飲檸檬茶,一年前...
而同我差唔多wo...只係位置唔同ja...
哈哈...不過我近排都幾鐘意飲益力多...因為有菌hehe
Originally posted by shanlinlla at 2006-10-24 04:19 PM:
講得幾好!!我都試過呢d咁嘅情形,到依家我自己都好後悔!!
但有一樣唔同,唔一定係自己"篤"先令杯荼變質,係嗰個人自己去變!!!
有冇諗過時間? 檸檬茶始終都係有一日會變質ga wor
Originally posted by kaing at 2006-10-24 09:56 PM:

而同我差唔多wo...只係位置唔同ja...
哈哈...不過我近排都幾鐘意飲益力多...因為有菌hehe
我鐘意飲鴛鴦(即係奶茶+咖啡),不過我會要求多咖啡少奶茶,因為我始終對呢個世界都無咩好感!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 轉貼---曾幾何時﹐我聽過人咁講「愛情」

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。