<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » [2006-10-26毎日精選]何謂愛???
返回列表 回復 發帖
缘份不可转赠
缘份到一起结伴行
缘份喜作弄人
如缘尽纵不愿都要分
缘份好似机会
原没法刻意地寻
凡事不可解释
就称做缘份

甚么是爱
甚么叫恨
每一种感触在心内印
合则是爱
离则有恨
我偏偏不晓得
甚么是缘份

缘份不可转赠
缘份到一起结伴行
缘份喜作弄人
如缘尽纵不愿都要分
缘份好似机会
原没法刻意地寻
凡事不可解释
就称做缘份

甚么是爱
甚么叫恨
每一种感触在心内印
合则是爱
离则有恨
我偏偏不晓得
甚么是缘份
甚么是爱
甚么叫恨
每一种感触在心内印
合则是爱
离则有恨
我偏偏不晓得
甚么是缘份
说不上为什么
我变得很主动
若爱上一个人
什么都会值得去做
我想大声宣布
对你依依不舍
连隔壁邻居都猜到
我现在的感受

河边的风
在吹着头发飘动
牵着你的手
一阵莫名感动
我想带你
回我的外婆家
一起看着日落
一直到我们都睡着

我想就这样牵着你的手不放开
爱能不能够永远单纯没有悲哀
我想带你骑单车
我想和你看棒球
想这样没担忧
唱着歌一直走

我想就这样牵着你的手不放开
爱可不可以简简单单没有伤害
你靠着我的肩膀
你在我胸口睡着
像这样的生活
我爱你你爱我

想简!简!单!单!爱...
想简!简!单!单!爱...
死了都要爱 不淋漓尽致不痛快 感情多深只有这样才足够表白
死了都要爱 不哭到微笑不痛快 宇宙毁灭心还在
把每天当成是末日来相爱 一分一秒都美到泪水掉下来
不理会别人是看好或看坏 只要你勇敢跟我来 爱
不用刻意安排 凭感觉去亲吻相拥就会很愉快 享受现在
别一开怀就怕受伤害 许多奇迹我们相信才会存在
死了都要爱 不淋漓尽致不痛快 感情多深只有这样才足够表白
死了都要爱 不哭到微笑不痛快 宇宙毁灭心还在
穷途末路都要爱 不极度浪漫不痛快 发会雪白 土会掩埋
思念不腐坏 到绝路都要爱 不天荒地老不痛快
不怕热爱变火海 爱到沸腾才精采
真愛而又可幸福一世, 萬中無一,
但愛若假必定是痛, 就算真的都會隨時間出現變化的.
所以我眼內的愛是灰色
Originally posted by 自由神 at 2006-10-25 05:09 PM:
我想分享自己本身既其中一個經歷,雖...
好老實講句﹐o係呢一刻我話俾你聽ge o野好stupid ﹐可能過多幾年我再大個d 就唔係咁諗… 但係我一定要講!!!因為如果我係o個個女仔又真心互相相愛﹐我寧願一世為生存擔憂!!! 錢算d 咩??? 錢唔一定可以令一個女仔幸福。
Originally posted by trista_cheong at 2006-10-26 01:53:

好老實講句﹐o係呢一刻我話俾...
單純係缺點定優點呢?可以做topic
Originally posted by sakura310 at 2006-10-25 08:43 PM:
愛是甚麼?愛是做出來的 XD
說笑而矣,...
非常好!!!值得加sakure 滿分!!!

我同你ge 觀點一模一樣﹐如果拍拖唔係為結婚﹐為乜????

我依家拍拖ge 心態絕對係超級無敵保守﹐如果唔係諗住努力為對方一生一世(雖然男仔可能間唔中出去做d 有sex 冇love ge滾~唉~)﹐咁我真係唔知拍拖黎做咩﹐除o左散拖﹐仲有好多一腳踏N船ge 人﹐包括男女。如果兩個都係諗住Married But Available o個種﹐咁就冇問題la…問題係咁ge 一對又會有幾多??

現代人成日離離合合﹐所以覺得冇真愛可尋﹐但係反問返自己自己又有冇做到一百分為另一半著想呢??? 定係淨係顧住諗對方對自己幾唔好幾衰???定係本住人有我又要有ge 心態﹐當個水泡抱住先?? 呢d 唔係愛﹐係虛榮!!!!

講返愛﹐我ge 價值觀好簡單: 愛一個人唔係愛佢眼前temp 擁有ge 一切(如美貎名車金錢)﹐而係盡力包容佢所有內在ge 必然缺點與缺陷!!!

不過有時一對好相愛ge 人﹐到最後都會因為家庭環境事業學業距離而分開… 呢d 就無可厚非ge 事﹐呢度我就覺得真係可以話係"只在乎曾經擁有"﹐因為一段永久一世ge 愛情我認為其實都係要"天時地利人和"﹐而且為o左對方都一定必然地犧牲唔少o野…不過我認為都唔好怨天尤人﹐因為付出同接收永遠冇得計﹐而且今段愛情係會為你點樣去愛將來真正ge mr./miss right 舖好路!!

講返愛情﹐其實唔愛自己唔了解自己唔探索自己﹐又點會搵到真命天女/子﹐並且以一種正確ge 方法愛佢同佢溝通?只要係真心愛對方﹐ 犧牲幾多我認為永遠都冇得計較﹐而拍拖無錯﹐o係我對愛情ge 價值觀黎講絕對係一個要向對方負責任ge 承諾!!!

[ Last edited by trista_cheong on 2006-10-26 at 02:09 AM ]
Originally posted by teramishu at 2006-10-25 11:53 PM:

gn00987333
愛便是愛 沒有解釋
我對媽媽的愛
是沒有東西可以代替的
人懷愛欲,不見道者,譬如澄水,致手攪之,眾人共臨,無有睹其影者。人以愛欲交錯,心中濁興,故不見道。

財色於人,人之不捨。譬如刀刃有蜜,不足一餐之美;小兒舐之,則有割舌之患。

人繫於妻子舍宅,甚於牢獄。牢獄有散釋之期,妻子無遠離之念。情愛於色,豈憚驅馳!雖有虎口之患,心存甘伏,投泥自溺,故曰凡夫。

愛欲莫甚於色。色之為欲,其大無外,賴有一矣。若使二同,普天之人,無能為道者矣。

愛欲於人,猶如執炬逆風而行,必有燒手之患。

有人患婬不止,欲自斷陰。佛謂之曰:若斷其陰,不如斷心。心如功曹,功曹若止,從者都息。邪心不止,斷陰何益?佛為說偈:欲生於汝意,意以思想生,二心各寂靜,非色亦非行。

人從愛欲生憂,從憂生怖。若離於愛,何憂何怖?

節錄自"四十二章經"

[ Last edited by guswan on 2006-10-26 at 02:24 AM ]
Originally posted by guswan at 2006-10-26 02:17 AM:
人懷愛欲,不見道者,譬如澄水,致手...
爺爺吟詩
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » [2006-10-26毎日精選]何謂愛???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。