<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » [2006-10-26毎日精選]何謂愛???
返回列表 回復 發帖
Originally posted by guswan at 2006-10-26 01:58 AM:

單純係缺點定優點呢?可以做topic
呢d o野梗係由人生經驗豐富ge daddy 答la~
Originally posted by gn00987333 at 2006-10-26 02:15 AM:

我對媽媽的愛
是沒有東西可以代替的
乖仔
Originally posted by gn00987333 at 2006-10-26 02:19:

爺爺吟詩
佛偈

[ Last edited by guswan on 2006-10-26 at 02:23 AM ]
I'm agree with sakura310 and trista_cheong
coz i got the same thinking just like you two
love gains power, love can effect human so much....
Originally posted by au212001 at 2006-10-25 11:48 PM:
何謂愛=何慧愛...人名來的~~

何謂鐘意,何謂喜歡,何謂愛??  

愛...
只會得一個,他能使你全心奉獻,而且,
他的地位是任何人都不能取替的!
你的思想,行為,喜好都會受到他的影響,
他的喜怒哀樂也等於你的喜怒哀樂.
每一分每一刻你都想與他一起,
日思夜想的主角都是他.
失去了他,會傷心得肝腸寸斷,痛徹心脾,
整個人就像只剩下一個軀殼.
在危難時~你肯為他/她犧牲~
在快樂時~你會想起他/她~
在悲傷時~你會想起他/她~
在下雨時~你會擔心他/她~
在廢物字眼!..時~你會廢物字眼!......
工作以外,你只有他/她~

鍾意...
只會得三數個,他們都能牽動你的情緒,
不過卻不會對你造成太大的傷害.
你會十分欣賞這個人,會留意他的一舉一動,
在乎他對你的感覺.
很多時候都會想起他,會想到他能否成為你的情人.
若失去他,會感到幻得幻失,有隱隱作痛的感覺.
次次見到佢,
個心都會狂跳, 面紅, 緊張,
唔知同佢講乜. 不過又好想見佢
雖然佢唔係好靚廢物字眼!.
但佢都有一種獨特的魅力把你吸引住.....

喜歡...
可以好多個人,你會被他們某一部份吸引,
可以發展成知己或是情人.
你會欣賞他某方面的才華或優點,
你不會太常想起他,
但會是個你鐘意和他傾談的人.
次次同佢一齊都雞Dueng 唔斷,
同佢一齊既時候覺得冇壓力, 好舒服
假如失去了他,會有點可惜的感覺 ..

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006040701705

[ Last edited by BarristerSpring on 2006-10-26 at 06:44 AM ]
美人講
愛一個人唔係愛佢眼前temp 擁有ge 一切(如美貎名車金錢)﹐而係盡力包容佢所有內在ge 必然缺點與缺陷!!!

係wor~我打我篇"謬論"時都無諗到呢一點
多得美人提醒我先記得返呢個point
講得咁好,不如你加份俾自己啦^^
Originally posted by 自由神 at 2006-10-25 05:09 PM:
我深深咁明白,明白到我係一個俾唔到幸福佢既人。佢老豆係某公司既高層,而我呢?卻係一個連書都未讀得好既小人物。與其要佢為生活而擔憂,倒不如做一個有錢二世既少奶奶吧了!
如 果 係 以 前 我 会 话 你 好 白 痴。。。
爱 情 唔 係 用 面 包 来 衡 量 咖。。。
但 人 越 来 越 大 就 会 越 明 白 到 个 问 题 真 正 所 在。。。
No Money。。。 真 係 好 难 有 得 Talk。。。

或 者 应 该 将 谈 恋 爱 分 成 几 个 阶 段。。。
通 常 大 家 都 会 由 中 学 或 大 学 时 期 开 始 排 拖。。。
呢 个 时 候 的 恋 爱 属 于 甜 蜜 时 期。。。
因 为 呢 个 时 期 好 多 时 候  好 多 人 都 仲 用 紧 爸 爸 妈 妈 的 钱 或 半 工 读。。。
好 多 人 都 只 会 享 受 恋 爱 的 感 觉。。。
唔 需 要 为 将 来 烦 恼。。。
呢 个 时 期 个 经 典 对 白 属 于
'哇。。。 拍 拖 好 爽 啊。。。'

之 后 大 家 出 来 做 工 左。。。
感 情 开 始 面 对 第 一 个 难 题。。。
钱。。。( 尤 其 是。。。  个 男 仔 响 呢 方 面 比 较 弱 咖 话)
开 头 二 人 仲 会 想 到。。。
' 唉 呀。。。 慢 慢 来 啦。。。 大 家 一  齐 挨, 开 心 迷 得 loh。。。'
呢 个 时 候 大 家 仲 好 甜 蜜。。。

之 后 见 识 越 来 越 大。。。
生 活 需 求 方 面 都 越 来 越 大。。。
再 同 身 边 其 他 人 比 较 起 来。。。( 尤 其 是 女 仔)
问 题 就 会 慢 慢 出 现。。。
比 如 话。。。
' 掂 解 人 家 拍 拖 有 车 坐。。。 我 就 要 踩 单 车'
' 掂 解 人 家 可 以 成 日 去 d  高 级 餐 厅 食 野。。。 我 就 要 到 大 排 挡。。。'
慢 慢 慢 慢。。。 开 头 仲 可 以 忍 下。。。
但 当 有 追 求 者 出 现 而 呢 个 追 求 者 又 有 钱。。。
危 机 同 埋 考 验 就 会 出 现。。。
呢 个 时 期 个 经 典 对 白 属 于
'我 究 竟 要 为 自 己 将 来 打 算 定 继 续 爱 情 饮 水 包。。。'

如 果 选 择 左 爱 情 饮 水 包。。。
大 家 可 以 因 为 爱 而 心 灵 过 得 开 心。。。
但 都 会 因 为 物 质 享 受 唔 够 而 唔 开 心。。。
之 后 大 家 挨 下 挨 下。。。
结 婚。。。 生 仔。。。
终 日 为 钱 而 烦。。。( 如 果 事 业 无 起 色 果 种)
人 烦 就 好 难 放 松 同 埋 过 得 开 心。。。
可 惜。。。 可 惜。。。

呢 篇 野 指 一 d 对 生 活 水 准 要 求 越 来 越 高 的 女 仔。。。
开 头 面 包 食 得 包。。。 慢 慢 有 馅 面 包 都 唔 够 你 食。。。
最 好 当 我 乱 up。。。
我 都 唔 只 自 己 讲 乜。。。
Originally posted by trista_cheong at 2006-10-26 01:53 AM:

因為如果我係o個個女仔又真心互相相愛﹐我寧願一世為生存擔憂!!! 錢算d 咩??? 錢唔一定可以令一個女仔幸福
老 公 最 怕 老 婆 讲 的 一 句 话。。。

我 嫁 错 老 公。。。 我 依 加 好 后 悔。。。

自 由 神, 我 是 否 表 达 左 你 想 讲 的 说 话。。。
Originally posted by trista_cheong at 2006-10-26 01:53 AM:

好老實講句﹐o係呢一刻我話俾...
美人呀!你地做女仔既.....................唔好覺得有愛就可以真係飲水飽先得嫁!
呢個已經唔係一個自給自足既社會啦!一切都係要依賴經濟去支持嫁!
一個真正既男人係唔會要自己心愛既女人陪你一齊去擔憂,相愛唔等如要一齊嫁!只要所愛得到幸福既話,又有咩所謂呢?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » [2006-10-26毎日精選]何謂愛???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。