<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 如果1000萬 像素RAW FILE。。。
返回列表 回復 發帖

如果1000萬 像素RAW FILE。。。

想問問 各位。。
如果1000萬 像素RAW FILE 可唔可以 曬 到 A1 SIZE 0甘大 呢?
即係 8張 A4咁大啦...

睇你要求幾高啦, 張相質素又有幾高啦, 唔係唔得既.
謝謝版主回復。。
小弟。。正在15/16。。想買過部新既數碼相機。。
其實本來已經有部效果算唔錯。。
不過衰就衰在得500萬 像素。影左D心水作品。。
想放大D…都唔得。。

1000萬 像數 。。RAW 格式。
約80cm X 60cm 左右 要求高質素效果
唔知道得唔得呢?
Originally posted by vv1668vv at 2006-10-31 02:10 PM:
謝謝版主回復。。
小弟。。正在15/16...
好難講, 要睇張相既質素...理論上係夠.
1000萬 像素曬 到 A1,
即係115dpi,自己同個mon比較下,
個mon72dpi.
你可以先試一張3R,用原大3R尺寸,做115dpi file,
即係用678.9k嘅raw file晒3R.
睇你想企幾遠睇。

[ Last edited by guswan on 2006-10-31 at 04:48 PM ]
或者你將個file用photoshop打開,
係image size(image/image size)嘅document size改成600mmx800mm,
記住係連埋resolution按比例一齊放,
file size係吾變(應該30mb左近)。
然後用100﹪(view/actual pixel)睇。
then what u see what u get.

我整左比你試,直接攞去晒啦。
又可以用photoshop用100﹪睇。
應該ok,又吾係“聞”相。
如果你張相"鬆,郁,蒙"就......

[ Last edited by guswan on 2006-10-31 at 05:30 PM ]
嘩。。解釋得好清楚,好仔細 呀。。。
小弟 上左寶貴的一課
唔該曬 你guswan 兄。。。

Thank you !
Originally posted by d228216 at 2006-10-31 03:49 PM:

好難講, 要睇張相既質素...理論上係夠.
谢谢版主 教路。。
THX!!
Originally posted by vv1668vv at 2006-11-1 03:58:
嘩。。解釋得好清楚,好仔細 呀。。。
小弟 上左寶貴的一課
唔該曬 你guswan 兄。。。

Thank you !
我只從像素量所能提供的精度著眼.
理論上是夠有餘的,
但別忘記我提供的樣本是借用d佬版主的,
那照片的層次顏色都一流.

所以請注意技術上(如手震,測光...)和相機本身質素(如自動測光,對焦,感光......).
這個要問版主.

[ Last edited by guswan on 2006-11-2 at 01:12 AM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 如果1000萬 像素RAW FILE。。。

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。