<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » [2006-11-11每日精選]人類需要婚姻嗎??
返回列表 回復 發帖

[2006-11-11每日精選]人類需要婚姻嗎??

單選投票, 共有 6 人參與投票
78.57% (11)
21.43% (3)
您所在的用戶組沒有投票權限
婚姻...........
有沒有人用心想過人為什麼須要結婚?
有沒有人能夠客觀地排除了自懂人事開始被灌輸的"人須要結婚"的觀念,
再去想清楚"人為什麼須要婚姻?"

一般人認為人須要結婚,
只是因為父母有了婚姻才會出現自己,
從幼稚園開始,自己及身邊的同學友伴,都有因婚姻而產生的家庭,
自自然然覺得婚姻理所當然,
到了成長以後,看到想擁有的異性,
在占有欲驅使下,因利乘便就使用了"婚姻"這現成工具,
以為可以把心愛的東西據為己有.
加上身邊的人,包恬父母,朋友都跟你說"要結婚了",
如此,人類就一代一代重複同一個動作.

有人想過婚姻的意義嗎?
如果有,會有那麼多出現問題的婚姻及家庭嗎?

我來告訴大家一個殘酷的事實,
婚姻只適合極少數的一撮人.
能完全遷就對方,忠心於對方,滿足對方的兩個人遇上了,
機會少之又少.
人類遠古時可能偶然出現過一對,
那時候,其他人眼見這樣子也不錯,
如果每個人都做得到,的確能減少很多紛爭,仇殺,甚至戰爭.
事實上每個人都做得到嗎?
除非有兩個能完全遷就對方,忠心於對方,滿足對方的人又遇上.

那時候的統治者更看到一個機會,是令統治更方便及容易的機會,
能把人分成一個個小單位,filing起來管理容易.
人們有了固定家庭,做起反來便有羈絆.
對統治者而言,是天降的良機去成立有利統治的制度.
於是婚姻制度便出現了.

自那時候開始,愚昧的人類便一代代去重複一個又一個的錯誤.

婚姻只適合極少數人,其他人要勉強只是痛苦與悲劇.
婚姻只是統治的手段,被統治的愚民才相信婚姻是人類的需要.

[ Last edited by trista_cheong on 2006-11-12 at 04:09 PM ]
WO....一上到來整條咁既問題...
攪到我個腦都實曬...lee 種講法睇到我有d 頭痛...
近排諗唔到其他野...須要不須要lee d 好難定
但係人正常就唔可以獨自生活...
點都需要其他人既幫助同合作...或者講支持都可以既...
但係講到結婚lee 種關係.....  -.-
是指名份,法例,定還是結婚實質意思?
其實又好睇咩角度去睇...不過我完全未有經驗...請各高人指教...
跟據中國傳統文化,婚姻係必須既!
因為係一種雙方面既尊重同認同!
有人話:同居咪得囉!使咩結婚呀!
對於現今社會既婚姻,你話我現實都好啦,婚姻其實係一個對於雙方既保障!
手快有手慢無
我仲諗住明天用呢個題目黎開topic
俾樓主搶先啦><

算啦~我係度講一樣^^

我先唔講神創造人呢d野啦(原全唔涉及宗教)
首先大家都認同我地係人,唔係畜生啦(請原諒我咁講)
咁大家點解覺得自己同畜生唔同?最起碼就係我地有婚姻呢樣野
婚姻係一生人中最重要ge承諾,不論係男對女定係女對男
都係承諾愛對方一生一世,將對方ge一切,當係自己ge一切去看待

當然,呢度有樣野我先講啦
「一般人認為人須要結婚,只是因為父母有了婚姻才會出現自己」
呢個我唔想係度講,因為呢個涉及婚前性行為ge野,有機會我會開個topic出黎

可能有d人認為結婚係為左生BB啦
但係正如頭先所講,結婚係愛的承諾
無左呢個承諾,你仲會唔會為對方死心塌地咁付出?
無左呢個承諾,到俾對方拋棄時,你又有咩野可以用黎話對方唔0岩?佢從來無同你做過承諾
仲可以大大聲同你講,係你自己"中"個頭埋黎

「有人想過婚姻的意義嗎?
如果有,會有那麼多出現問題的婚姻及家庭嗎?...」

咁有無人諗過食野ge意義?有ge話,點解都有咁多人食野噎親?

我告訴大家一個殘酷的事實,食野只適合一小部分人
世上只有極少數人係從來無噎親
能完全食得舒服,唔噎親同咬親脷,滿足呢個條件ge人
真係少之又少
世上偶然會有呢d人
其他人見到也不錯
如果每個人都做到,就能解決肚餓的問題

唔知大家點睇呢個例子 XD

我地食野,唔係為左解決噎親ge問題
而係解決生理需要(我指唔食野會死)
同樣,結婚唔係為左解決婚姻問題
而係向對方作出愛的承諾
我可以講,畜生係唔識承諾的,我地同佢地ge分別就係我地係識承諾,所以我地係人(唔好隨便將佢反過來黎質問我,要質問我ge話請注意logic)

婚姻,同婚姻制度係唔同的
別混為一談
婚姻係一家人ge事,政府無權理
唔通佢會理你幾耐無你另一半愛愛?!
但係婚姻制度同政府有關,佢會規定係咪一夫一妻制呢d
而家係講婚姻,唔係婚姻制度=.=

要是無婚姻,你仲相唔相信哥個人係你兄弟姐妹,哥個人係你父母?
無婚姻,個個都隨便同人做啦,生出黎哥個都唔知係邊個GE仔女(驗DNA?世上咁多人,你點驗?)
你發左達可能有人黎認你GE,你做錯野,鬼得閒認你
有左婚姻,我地就知我地要對屋企負責任,包括照顧下一代
我唔係話針對,不過如果你父母無結婚,生左你出黎,之後好有可能其中一方走左去都得
因為無左婚姻GE約束MA~~

婚姻並唔係好似樓主講得咁樣
點解講講下,會變左講婚姻政策= ="
須要,因為要繁殖下一代
.
Originally posted by sakura310 at 2006-11-11 22:06:
手快有手慢無
我仲諗住明天用呢個題...
Originally posted by sakura310 at 2006-11-11 22:06:
咁有無人諗過食野ge意義?有ge話,點解都有咁多人食野噎親?

我告訴大家一個殘酷的事實,食野只適合一小部分人
世上只有極少數人係從來無噎親
能完全食得舒服,唔噎親同咬親脷,滿足呢個條件ge人
真係少之又少
世上偶然會有呢d人
其他人見到也不錯
如果每個人都做到,就能解決肚餓的問題

唔知大家點睇呢個例子 XD
有少少唔同,
食野係本能,結婚唔係本能.
唔可以比較.
Originally posted by guswan at 2006-11-11 06:19 PM:
婚姻...........
有沒有人用心想過人...
哦?又是你?怎麼你又想到一邊去喇~

先說一下我對「人類需要婚姻?」的看法吧~
人類不一定需要婚姻的!但人類在可以選擇的條件下,大多數都會選擇跟合適的人結婚!
至於人為何會選擇結婚呢,我就不怎麼認同樓主大大所認為的~
對,人類很多時侯都會有著佔有慾,部分人也會利用婚姻來佔有某個人
但所謂的「佔有」,在人身上是行不通的~能佔有的只有物件和東西(頂多能把寵物算進去)
每個人都是個體的,沒有誰能佔有誰,也是不應該的(所以才會廢除奴隸制度!)

至於「如果有,會有那麼多出現問題的婚姻及家庭嗎?」
我想樓主大大忽略了一件事了,才會出現這種錯覺~
新聞報導裡,只會報導出了問題的家庭,而甚少報導相處融洽的家庭

至於「能完全遷就對方,忠心於對方,滿足對方的兩個人遇上了」是很容易犯的一個通病!
如我所說,人是個體的,有著自己的思想,行為習慣~
要像樓主大大所說,就根本稱不上是愛了!既然沒有愛的存在,又何來會有婚姻的存在呢
雖然大部分的人都會說愛是包容,但其實真愛是不需要完全去包容別人的
因為愛一個人,就得去愛他的所有,而不是這些是他的優點我就愛,他的缺點我都不要

我希望樓主大大能放下你所相信的,因為我真的覺得你所相信的,大多都是給人曲解了的認知
我感到大大亦是一位會作深思的人,所以就更不希望見到你在作蛹自縛

[ Last edited by lawyuhoi1679 on 2006-11-12 at 12:48 AM ]
Originally posted by lawyuhoi1679 at 2006-11-12 00:41:

哦?又是你?怎麼你又想到一邊去...
我希望樓主大大能放下你所相信的,因為我真的覺得你所相信的,大多都是給人曲解了的意思
我感到大大亦是一位會作深思的人,所以就更不希望見到你在作蛹自縛
給人曲解了?是我自己曲解,從來沒人這樣對我說過.
作蛹自縛?我正在考慮結第二次婚.....算不算作蛹自縛?
Originally posted by guswan at 2006-11-12 12:47 AM:

給人曲解了?是我自己曲解,從來沒人這樣對我說過.
作蛹自縛?我正在考慮結第二次婚.....算不算作蛹自縛?
人很多時侯都是在不自知的情況下接收大量的訊息~而那些訊息大都是從別人口中聽到的
所以我不能斷言這都是你曲解了

樓主你打算結婚?所以你才會發這麼一個話題來解決這個疑問?
我希望樓主大大能在結婚以前,打從心底的理解我的回文~

我所說的「作蛹自縛」,其意思是樓主以自己的認知去深思事情時,會出現作蛹自縛

[ Last edited by lawyuhoi1679 on 2006-11-12 at 01:06 AM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » [2006-11-11每日精選]人類需要婚姻嗎??

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。