<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 攝影樂園 » [自拍]菜街promotion [d8948+]
返回列表 回復 發帖
景深唔夠淺,下次用大d光圈,加油,同埋閃光燈補光可能太直接…d光有d礙眼,你用機頂內置閃光燈定外置閃光燈?(有關閃光燈補燈宜向dd awu irisg 沙灘仔請教,我少用閃,唔夠佢哋pro)

[ Last edited by toro on 2006-11-12 at 12:17 AM ]
Vibeke 好靚女
唔,仲有可以用長少少焦距,「壓縮」下個景,等少d無謂嘢响畫面出現,突出番主體
Originally posted by toro at 2006-11-12 12:13 AM:
景深唔夠淺,下次用大d光圈,加油,同...
收到!
不過...冇得較光圈,同埋就算開個光圈孔徑都好細(直徑3-7mm)

閃...我這是用內閃的
不過...只可以內閃,冇任何可以接駁外閃的接口(hot shoe...)

[ Last edited by hold_find on 2006-11-12 at 12:26 AM ]
Originally posted by hold_find at 2006-11-12 12:24 AM:

收到!
不過...冇得較光圈,同埋就算開個光圈孔徑都好細(直徑3-7mm)
下?你用咩機影ga?我以為你係用單鏡機…
Originally posted by toro at 2006-11-12 12:27 AM:

下?你用咩機影ga?我以為你係用單鏡機…
nikon coolpix 3100
購買單鏡機儲錢計劃進行中,不過有排都...
Originally posted by toro at 2006-11-12 12:21 AM:
唔,仲有可以用長少少焦距,「壓縮」下個景,等少d無謂嘢响畫面出現,突出番主體
收到!係咪即係要zoom?
因為我怕會出咗內閃有效範圍,所以行近咗,所以唔洗點zoom
同埋之前一日剛巧有人教我要"黃金分割構圖",所以咪留多D景...
我想問 hold_find 兄我可唔可以張d相轉貼過去vibeke 個forum俾佢睇
Originally posted by wind69 at 2006-11-12 12:33 AM:
我想問 hold_find 兄我可唔可以張d相轉貼過去vibeke 個forum俾佢睇
可以,不過可唔可以俾個網址我,我不知道她的forum
Originally posted by hold_find at 2006-11-12 12:29 AM:

nikon coolpix 3100
購買單鏡機儲錢計劃進行中,不過有排都...
咁頭先講嘅光圈同閃燈問題都無計…至於構圖可以先試最基本嘅黃金分割,你搵張紙,用一個井定將佢平均劃分九格,四條線相交嗰四點是為「黃金分割位」,你可以試下將主體安排响嗰四點進行構圖,影人就對眼當主體。希望你睇得明
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 攝影樂園 » [自拍]菜街promotion [d8948+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。