<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 16歲搵工真係咁難-.-?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by yuen0000 at 2006-11-17 05:49 AM:
8 W, K7 ?5 Q# ~- v" X3 H- f唉=.=之前15 讀到中3之後冇讀
% q, }! v$ |! x: D之前做...
% T! x/ x$ r' x9 b# h& W7 D+ J你咁細個呢,就好好增值自己先啦!(如果你家人無法負擔既話,咁我都無咩方法,你唯有做住先or半工讀!)( N4 `' P" Q; X' B' a& u5 O
你學好一門手藝,咁樣你既人生先會有發展(如果唔係既話好可能只做到散工)。( Q7 \+ ^( d4 w& n
學剪髮,都係一個唔錯既手藝!
Originally posted by 一丁 at 2006-11-17 03:57 PM:
" q- E" Y+ v4 Z& T4 m  M識唔識游水~?
. R3 W2 x; B( T4 U; w去考救生員啦~
" c3 c$ Q- j) C9 G一定有40$個鍾~~
" S. ~- L  f* w) ?! h+ v+ Z# H1 h6 C我都做左2年lu~
- W3 M9 V6 d/ _& B
如果對游水or水上活動有興趣,# V# P+ X: s9 C- P& U
除了做救生員,0 h# k1 ~, W" |9 T, o' x" O
可以上下堂,考下章,
% T0 X3 {; |$ B: M7 s. F9 R可以做到教練,賺多d~~但都幾艱苦,so 一定要有興趣* p, v- u2 K+ X6 O3 q$ F
我ar哥都係0甘~
Originally posted by seafireson2 at 2006-11-17 04:58 PM:" l0 ]: e, N- c* Z4 U3 [9 A3 x# I0 c

% m6 u7 D$ i4 w7 b& z- C如果對游水or水上活動有興趣,
8 a( A1 J4 D! H" ^0 ~- j9 C; W除了做救生員,0 i0 _3 z- }: I
可以上下堂,考下章,2 \1 Y: n1 ?9 m! f+ y7 b
可以做到教練,賺多d~~但都幾艱苦,so 一定要有興趣
. T& S$ j8 W7 M$ W我ar哥都係0甘~
) p1 q: `6 _/ ?- ?1 ^' A3 \2 j
其實做救生員都唔錯既,不過呢由於香港既室內泳池太少啦!
8 r: D; o) N8 t: g& N! J  `. S你冬天乞食咩) k. S+ n# E  B4 D
你都係要選擇一個可以有穩定收入既工作啦!
好心一係讀番個中五,再唔係咪vtc讀cvs,半工讀好咩都好,3 p, \* ?9 q5 O% y/ }$ R
而家中五都好難搵野做,唔通真係一生人都要搬搬抬抬咩....你自己都唔甘心啦...
" W0 T6 u; X! X" g6 }8 Q% [9 {) O我有個朋友成日都話我讀書唔做野,係ar,咁又點?細細個有書唔讀就出o來做野好叻咩?又唔係屋企養唔起佢...* ~/ g  l+ V0 |* t/ I6 g6 }
而家做野冇d墨水跟本就唔得......我同佢講:你咪自己撞下板先law.....
, o, _( I6 D' A# }3 M) U6 K4 L: [' T$ N- M( }
[ Last edited by Yui.i on 2006-11-17 at 05:18 PM ]
Originally posted by 自由神 at 2006-11-17 05:01 PM:/ M3 S" V0 V1 K, o

8 F! S8 `8 n* L% J其實做救生員都唔錯既,不過呢由於香港既室內泳池太少啦!/ ~4 J. V0 z3 z5 b+ R
你冬天乞食咩$ J, @' U) ]3 h! m; p+ B; f
你都係要選擇一個可以有穩定收入既工作啦!
% o2 ?7 q$ \+ m& y. A' T$ H6 B) l8 Z, W大部分ge水上活動訓練係冬天舉行,9 \8 Q6 f8 n8 x  f9 N' t
所以要做教練~3 D5 R1 Y9 d+ M8 n# E
如果唔係就食西北風..................
到18歲,果時考個的士牌黎渣,但e+16既你,我諗得--便利店,快餐店等人用住先~
點解唔讀上去?中三真係好唔得,宜家咁多人大學畢業,連大學生都無好大既競爭力,更何況你呢?
.
你用老闆既心太去想就知我講咩喇~~~~~~~~~~~^^
Originally posted by cgdmzlam at 2006-11-17 19:55:
6 P2 f. T+ h& D- t
+ D: e$ L9 H4 q2 U: B- E! i$ O! q) [; i+ I% D
你用老闆請人既心態     去想就知我講咩喇~~~~~~~~~~~^^
4 j# f4 |  k  f2 c* X
堅嫁~~~
樓主,我勸你都係讀返書啦' F! _8 L" N1 J: ?
依家個社會變左知識型社會
' e$ c" R/ \) D9 X. S有越多知識,就有越大gei競爭力
The Best
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 16歲搵工真係咁難-.-?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。