<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 本地樂壇
返回列表 回復 發帖
Originally posted by cyc1 at 2007-1-3 02:46 AM:
當年家駒話齋: 香港沒有樂壇,只有娛樂圈
真係一語道破
我係家駒fans但係唔贊成佢呢番說話....
我係永遠支持[香港樂壇]
唔好成日諗到自己咁偉大  全世界又有邊個國家做音樂唔係為左錢??
Originally posted by loklovexxx at 2007-1-3 11:57 AM:

我係家駒fans但係唔贊成佢呢番說話....
我係永遠支持[香港樂壇]
唔好成日諗到自己咁偉大  全世界又有邊個國家做音樂唔係為左錢??
我諗你誤會左家駒呢句話既意思, 佢係想香港樂壇容納到更多種類型音樂, 而唔係淨係得商業歌曲!
Originally posted by wai1012 at 2007-1-3 02:23 PM:

我諗你誤會左家駒呢句話既意思, 佢係想香港樂壇容納到更多種類型音樂, 而唔係淨係得商業歌曲!
我諗你唔明呢句野O既EC..我係講真 唔係串你
我想問你清唔清楚HK樂壇歷史....??
首先家駒講呢句野係果個年代係岩架...因為果時係純偶像派O既世界.....
4大天王O既年代....男仔方面 只得張學友唱歌得...
李克勤唱歌得但因為形象問題...佢當時紅唔到...
女仔..只係得王菲係有實力....其他[周惠敏,黎瑞欣,湯寶如等..都係唔唱得]
而且當時HK O既人對音樂仲未有要求.....邊個靚仔,靚女就鍾意....
所以家駒話香港無樂壇係岩架.....而同你O既商業歌曲係完全無關

但係到而加...香港再唔係咁...好多人都識唱歌...

男:古巨基,陳奕迅,李克勤,張敬軒,吳浩康,周國賢..仲有好多
女:容祖兒,何韻詩,衛蘭,鄭融,FIONA,謝安琪..仲有好多....

而[部份]HK人同時對音樂開始有要求...開始擺脫偶像派
咁可能你地會奇怪 點解HK樂壇仲係咁...好似無咩進步....
答案係..因為HK有一班好好O既歌手 但係有一班好差O既聽眾
一班不斷鬧HK歌 而不斷又非法下載呢D歌O既賤人
一邊鬧HK歌 以為自己好型..但係又要DL....而且淨係識得睇雜誌,緋聞
人話咩歌好聽就好聽  完全無認真諗首歌點解好聽

香港音樂如果終有一日沒落  怪就怪有你地呢班咁O既人

同埋回應你商業音樂  我想問你 有邊個地方O既人 做明星,歌星唱歌唔係為左錢??
唔好諗到自己咁清高啦...我地只係人  做咩都係為生活 要生活就要錢.....
有音樂O既地方  就一定有商業音樂
始終唱得好冇,識唔識唱........li d 冇準則可言.........
我覺得HK係"音樂商品化".........包裝,宣傳,形像...........
歌藝嘅重要性相對下跌
香港樂壇 做馬樂壇
冇乜幾個靚.歌又唔係好
Originally posted by 風塵中人 at 2007-1-5 02:15 PM:
香港樂壇 做馬樂壇
冇乜幾個靚.歌又唔係好
你呢d人咪就扮哂識野果d人囉....以為踩低人就代表自己好威好型
local music.......already death
Originally posted by cristiano3156 at 2007-1-2 08:23 PM:
我覺得個個ifxx個個最公平,根據買碟來有獎
錯啦! IFXX都係唔公平! 因為不是實際市場反影, 好多公司賣得好, 但因核數費用, 所以無報, 而且賣碟數目好多都是篤出來, 大公司有錢核數, 有錢買貨, 所以來來去去都係果幾間公司幾個歌手攞獎!

好多細公司好歌手其實都賣得唔差, 但呢d獎就未必攞到!
本地樂壇已經死亡, 各間唱片公司只顧商業利益. 推出太多K歌再加太多歌手沒有唱功, 只識賺錢
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 本地樂壇

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。