<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 投資紅酒期貨
返回列表 回復 發帖
Originally posted by BarristerSpring at 7/2/2007 01:48:

Good Afternoon LaLa.............

it's 11:00am now......

我o地呢邊都係am呀!~ 不過係01:51am!~~~~
Originally posted by coolala2005 at 2007-2-7 01:51 AM:

我o地呢邊都係am呀!~ 不過係01:51am!~~~~
Originally posted by coolala2005 at 2007-2-7 01:44:

其實如果識野o既話~ 咪可以當生意咁做囉?~~

另外~ 82年o既酒點解好似好勁咁o既~ D人提起82年o既酒都好興奮~
好似極品咁~~~~
如果而家o係市面上隨時買到手o既,
82年算係最靚o架啦,
價錢亦最貴,
其次86, 90, 95, 96, 98同2000都係靚年;
不過以上所講o既年份並唔代表所有出自Bordeaux o既酒都一定係靚酒,
要注意呢一樣o野呀
Originally posted by AWU at 7/2/2007 02:07:

如果而家o係市面上隨時買到手o既,
...
靚年即係乜野?~ 整D酒會特別好飲D?~~~~
Originally posted by coolala2005 at 2007-2-7 02:14 AM:

靚年即係乜野?~ 整D酒會特別好飲D?~~~~
果年d葡萄靚d
Originally posted by BarristerSpring at 2007-2-7 01:44:

路過一問......
香港期貨唔係唔玩實貨交收ga mei???
紅酒係唔係例外??

[ Last edited by BarristerSpring on 2007-2-7 at 01:46 AM ]
紅酒期貨其實亦即係酒花,
個買賣情況有d似買樓花.
以2005年o既紅酒為例,
2005其實係代表d葡萄係果一年o既收成,
葡萄o係每年9月左右採摘,
一般Grand Cru(列級酒莊)通常需要15~24個月進行釀酒.

咁酒花幾時開始賣呢?
通常翌年四月就開始出價(即係2006年4月)
連埋裝瓶包裝運輸等等工序
最快o係2007年尾先開始收到2005年o既酒o架.
Originally posted by clkgtr at 7/2/2007 02:15:

果年d葡萄靚d
哦........ 但82年o既葡萄整出黎o既酒已經過左82年喇~~

咁即係話枝酒o既年份係指葡萄出產年份而唔係完成枝酒o既年份~~

係咪呀?~~~~
Originally posted by clkgtr at 2007-2-7 02:15:

果年d葡萄靚d
..................
呢樣又要講返法國所訂立的釀酒機制,
有時你見到d酒上面寫住
Vin de Table
Vin de Pay
(中間呢個唔記得o左, 太少出現)
A.O.C.

現淨講A.O.C.,全寫應該係Appellation O=(產區) Controlee
產區可以係Pauillac, Margaux, St. Julien等等Bordeaux內的產區.

因為法國方面為求釀酒這門歷史悠久的行業能保持著傳統,
所以要農民在種植葡萄時必須不可加入大量的人為因素,
簡單d o黎講葡萄要在好天晒落雨淋的情況下生長.
正因如此, 好的天氣對法國的葡萄酒o黎講係極為重要的.
所謂靚年, 就係當年的天氣係非常適合葡萄生長而又有好收成的年份.
不過種得出靚葡萄又並不等於酒莊在釀造過程中不會失手.

其他詳細內容稍後會再補充.
Originally posted by coolala2005 at 2007-2-7 02:22:

哦........ 但82年o既葡萄整出黎o既酒已經過左82年喇~~

咁即係話枝酒o既年份係指葡萄出產年份而唔係完成枝酒o既年份~~

係咪呀?~~~~

酒瓶上的年份只係講明葡萄收成的年份
Originally posted by AWU at 2007-2-7 02:17 AM:

紅酒期貨其實亦即係酒花,
個買賣情...
明白lu....thx!!!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 投資紅酒期貨

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。