<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 屈機的唱腔------張靚穎
返回列表 回復 發帖
Originally posted by kantang4910 at 2007-4-22 02:57 AM:

我諗你分唔到個key高同唱得好兩樣...
兄台我諗你攪錯左我既意思...
我從頭到尾都冇話過 hit 到 Loving You 個 High F 叫唱得好...
基本上小弟不通音律, 唔識劃分咩叫好咩叫唔好, 但係我幾鐘意佢既演繹...

其實當初 Minnie Riperton 呢個海豚音, 又有冇話佢過分呢 ?
張靚穎不及 Minnie Riperton, 呢件事可以肯定, 因為 Loving You 已經充滿佢既靈魂, 然而翻唱者一般只能要求嚮演繹方面做到同原唱者近似, 甚至超越原唱者, 但係小弟個人以為, 咁樣未必能夠達到我個人認為"好聽"既要求, 因為仲有 expression 要考慮, 呢方面我同兄台你既立場係一致既。

至於你提到王菲, 我認為王菲係一個劃時代既歌后, 然而以天后跟小輩作比較未免有點不公平, 況且二人歌路大不相同。韓紅, 一流的歌手, 我只能說不是我那杯茶。

張惠妹跟張靚穎; 早前看過一個現場節目, 張靚穎同佢既好朋友譚維維 ( 即係2006超女既第三名 ) 合唱左"聽海", 係一個 Jazz 版本, 唔知大家有冇睇過.. 我只能夠講, 硬要將阿妹, 靚穎二人分個高下, 小弟實在係唔識分... 但係我認為環顧現今樂壇, 能夠有如此水準既女歌手, 又有幾人 ?

有歌藝, 又能自成一格, 而且能合符大部分樂迷既口味, 十分難尋。尤其是香港樂迷既口味, 更加係奇怪至極。
好屈機咩!?
Originally posted by kantang4910 at  02:57 AM:

我諗你分唔到個key高同唱得好兩樣...
王菲何嘗唔係成日畀人話佢模仿別人唱腔
Originally posted by 阿感 at 2007-4-22 08:14 PM:

王菲何嘗唔係成日畀人話佢模仿別人唱腔
叫得佢王菲而唔係王靖雯就知你唔係由佢參賽而出道聽佢嘅歌
從來祗有人話別人模仿王靖雯嘅唱腔,小弟就未聽過人話王靖雯模仿別人的唱腔
當然除了你
Originally posted by kantang4910 at 2007-4-22 08:24 PM:

叫得佢王菲而唔係王靖雯就知你...
有家有無印象, 當年王菲都俾人話佢模仿Bjork..........
打打殺殺唔好預我,返屋企睇珠珠好過!
Originally posted by kantang4910 at  08:24 PM:

叫得佢王菲而唔係王靖雯就知你...
現在還會有人叫她王靖雯嗎?大概只有你
Originally posted by kokocheung at  08:34 PM:

有家有無印象, 當年王菲都俾人話佢模仿Bjork..........
應該是Dolores
曲風變化
同是1994年,雖在台灣仍然使用王靖雯的藝名,但在香港她將中文藝名改回了本名「王菲」,與兩張國語專輯交錯著推出了兩張粵語大碟:《胡思亂想》和《討好自己》。《胡思亂想》是王菲音樂事業的轉折點,她放棄了港式流行樂的模式,大膽將英倫音樂元素融入到音樂之中。大碟封面也是另類風格,充滿了殘缺不全的漢字。她在碟中翻唱英倫後龐克樂團孿生卡度(Cocteau Twins)的歌曲,運用大量的音墻效果,與當時的香港樂壇風格迥然不同;即便在歐美,孿生卡度的音樂都不在主流流行樂之類。她也翻唱了愛爾蘭樂隊「小紅莓」(The Cranberries)的代表作《Dreams》(翻唱版名為《夢中人》,是電影《重慶森林》的主題曲之一),模仿了主唱Dolores O'Riordan很有名的拖音技巧。
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%8E%8B%E8%8F%B2
Originally posted by 阿感 at 2007-4-22 08:54 PM:

應該是Dolores

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%8E%8B%E8%8F%B2
謝謝, 攪亂左......
打打殺殺唔好預我,返屋企睇珠珠好過!
Originally posted by 阿感 at 2007-4-22 08:54 PM:

應該是Dolores

Bjork 也是有.. 不過是衣著形象而不是曲風..
也只有王菲這種充滿才華的天后才能跟 Bjork 相提並論..

之前睇過一篇芝see姑bi寫既文章, 裡面講過 : 點解王菲抄 Bjork 我地覺得型, 容祖兒抄人既時候其他人有咁多負面既反應 ?

呢個問題值得深思。
Originally posted by ribery at  09:53 PM:

Bjork 也是有.. 不過是衣著形象...
除了個人因素,我諗係因為時代唔同o左

首先,現在資訊發達,訊息容易流傳,在網上很容易就可以發現抄襲的情況,王菲抄Bjork也是多年前的事,相對現在,當年互聯網還未算流行,就是說當年少了一個討論平台,唔似家下d人乜都會o係網上講一餐

其次,而家o既社會風氣唔同o左,相比以前而家d人越來越鐘意挑剔別人,批評別人已成風氣
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 屈機的唱腔------張靚穎

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。