<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 小孩講股:01/05/07 “中女”五一狂歡,港男危危乎
返回列表 回復 發帖

[股票經營] 小孩講股:01/05/07 “中女”五一狂歡,港男危危乎

原來琴日中女A股新上市,首日升180%,最高仲升到成20蚊人仔添,港女H(2600)都係得9過幾,真係俾佢吹漲!同d fd 講開都話寧做大陸燦番大陸炒A股咁話喎!傻架咩,A股炒到咁癲,而家去炒分分鐘會接火棒,五一黃金周阿爺隨時出招,不過城門失火,央及池魚,阿爺打仔,港男受罪…

四叔驚港男唔死,今日又出黎講野,佢真係當正自己係亞洲股神,又話一萬八千點先係入市良機,大叔呀,而家仲要跌到萬八點,幾多人要跳樓呀?140買滙豐果d都要輸死啦!買股要睇時機,人地抽新股,你地班大孖沙,幾億幾億咁“內部認購”,圍內自己配給,要咩時機呀?有錢就大晒架啦,班大戶賺完就鬆人,然後又質低個市再玩過!個市咁波動,近排網上流傳好多人要上IFC,個個散戶排住隊上,好友淡友輪住上,唔係上去吹風,更加唔係上去問四叔股票問題,係貪佢夠高,跳落黎實死呀!

都係講番個市,今日香港假期休市,琴日美股創新高後回吐,今日架妹即時有反映,插左百幾點。唉…其實早就預左啦,美股升,港股唔升,到美股跌時,港股又跟住跌,D港男一D都唔爭氣,都唔知幾時先可以抬頭…睇埋今晚個杜仔會點先,不過恆指2萬點應該有唔錯支持,呢幾日個市擔心阿爺出招,唔排除會回補番4月初個裂口,雖然有跡象顯示大戶五月會造淡倉,不過小孩都唔會睇得太淡,始終港股有業積支持,大象又有大股東回購支持股價,分分鐘Deep V炒番上去。

小孩講股,我有我講,你有你估!

免責聲明:本文純為小孩無聊之作,若對閣下造成任何投資上的損失,實屬不幸!

時日太快 無知的小孩 一晚長大
有些愛 身邊擦過 無奈眼光未放大
才明白 能活於一分一秒 當下仍愉快
咬緊拳頭 不怕捱
青蔥歲月會跑得很快
哈哈...講得好有特色,又生動
我都希望我個"5星級的家"一家變兩家,四叔話一個開ga!
我隻"招財貓"招多D財給我,
熊貓"樂樂"前稱606,越來越多人愛,快高漲大,

不能盡錄,總之生生性性啦!!
Originally posted by 'nice' at 2007-5-1 10:13 PM:
哈哈...講得好有特色,又生動
我都希...
四叔講野好搞笑,佢話佢買股低位買入揸長線,你地跟佢追入就會衰

咬緊拳頭 不怕捱
青蔥歲月會跑得很快
Originally posted by 笨小孩 at 2007-5-1 10:25 PM:

四叔講野好搞笑,佢話佢買股低位買入揸長線,你地跟佢追入就會衰
may be我係好友,所以對前景都比較樂觀,
四叔講野係好笑,不過戰績都好彪炳囉
Originally posted by 笨小孩 at 2007-5-1 21:52:
個市咁波動,近排網上流傳好多人要上IFC,個個散戶排住隊上,好友淡友輪住上,唔係上去吹風,更加唔係上去問四叔股票問題,係貪佢夠高,跳落黎實死呀!
是日精句~

為大戶平反

補充樓主一點,富豪雖然可以大手大手內部認購新股,比起我地好似好著數咁,但係佢地所承受既風險比我地大得多。佢地通常都有兩三年既禁售期,幾年之內可以發生好多事,遇上淡友成日掛係咀邊既股災佢地唔見既身家(以%計)一定比我地多。四叔都試過買電盈損手,幾年前買某些中資新股都有試過坐艇。錢多唔一定著數晒既,最重要都係睇你有冇眼光。

其實跌市唔一定係大戶既意願,而係大圍所趨,佢地都係跟住個勢行。06年日元低殘,大部份國際投資者因此而借日元大舉進行投資,資金充裕下所以06年牛氣沖天。踏入07年日元漸漸轉強,國際投資者及環球基金為減低匯兌差及債務成本,紛紛提早沽貨贖回貸款,造成骨牌效應,所以早兩三月恒指試過單日急插幾百點。然而,佢地既出發點並不是想質低個市再買貨。

質低個市,對大戶都冇乜好處,市況轉差,散戶會減低投資意慾,屆時誰來接貨?所以唔好一跌市就好單純地茅頭直指大戶做野,佢地都係投資者,有事發生時佢地都會沽貨止蝕/止賺,分別只不過係佢地比我地早一點已。大戶唔止得一個,單獨一個大戶不能隻手摭天,而每個大戶意願不同,有d或想升有d或想跌。你係大戶會唔會下下動搖根本去冒呢個險?要質低個市,唔通咁多個大戶一齊坐低開會傾點樣聯手質低個市?有時大家做同一樣事,只不過係大家跟住個市況順勢而行而已。
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
Originally posted by littlepig at 2007-5-3 02:00 AM:
補充樓主一點,富豪雖然可以大手大手內...
講得好啱 完全明白你的意思

不過需知道賭仔姓"賴",有事硬係賴下大戶啦!

鬼叫我地係散戶咩

其實"大戶"都只係一個術語,散戶鬧下大戶發洩,都好正常呀

咬緊拳頭 不怕捱
青蔥歲月會跑得很快
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 小孩講股:01/05/07 “中女”五一狂歡,港男危危乎

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。