<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 小孩講股:04/05/07 破頂之戰,一觸即發!
返回列表 回復 發帖

[股票經營] 小孩講股:04/05/07 破頂之戰,一觸即發!

要知道“聽股就唔好駁故”,琴日小孩已經講過,想破頂就要靠中移,滙豐已經超買,淡友今日力壓中移和滙豐唔俾佢上,滙豐仲逆市下跌,好友堅守20700,獲得主導權,咄咄逼人,淡友嚇到標尿,恆指創收市新高。下星期賣地,香港地產股繼續飆升。小孩聽見賣地都驚,全因曾經跟風賣地前短炒做好友,以為賣地係好消息,點知差d一舖清袋,真係心都寒… 衰野忘記佢吧啦,不如講下今日單勁野先,靚女CEO蔡加怡又有大動作,折讓配股,再加上俾MSCI包埋,康健爆升26%,仲有隻香港體檢唔知幾時又會有動作呢?

唔識炒股都識買滙豐,想買就買,何需呱呱叫。滙豐升到180都係升得22%,一手賺得萬幾蚊,真係一日上落都唔止呢個數。滙豐股價跑輸大市係有佢內部問題,唔想再多講。

都係講番個市,恆指100天即將上破50天線形成黃金相交,10天線將跌穿20天線形成死亡相交,生死一線間,好友已經深入重地,守20800,淡友已經陷入死地,退守歷史高位,所謂“重地則掠,死地則戰”,下星期好淡正式決戰,到時自有分曉。

美國杜仔異常強勁,好似冇頂咁喎,走勢仲熟口熟面咁,咪同上證A一樣玩緊尋頂遊戲囉!阿爺果邊放假放得好開心,完全冇興趣“做野”,不過呢排阿爺都鍾意週末先出黎玩下野,都係等多幾日睇下點先…

免責聲明:本文純為小孩無聊之作,若對閣下造成任何投資上的損失,實屬不幸!

[ Last edited by 笨小孩 on 2007-5-4 at 11:29 PM ]

時日太快 無知的小孩 一晚長大
有些愛 身邊擦過 無奈眼光未放大
才明白 能活於一分一秒 當下仍愉快
咬緊拳頭 不怕捱
青蔥歲月會跑得很快

best one yet
股雖吸引,
但相中人既"股"更引人入勝~

個市升過20800點,真係唔知點好, 買升又驚買跌又驚, 唔知大家對後市點睇?
Originally posted by 笨小孩 at 2007-5-4 11:27 PM:
要知道“聽股就唔好駁故”,琴日小孩已...
論匯豐果part講出我的心聲,所謂巨人真係連小孩都不如........

不禁又要勸人買匯豐前三思:

http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid2089323

http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid2090166

[ Last edited by littlepig on 2007-5-5 at 01:38 AM ]
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
Originally posted by 笨小孩 at 2007-5-4 23:27:
美國杜仔異常強勁,好似冇頂咁喎,走勢仲熟口熟面咁,咪同上證A一樣玩緊尋頂遊戲囉!阿爺果邊放假放得好開心,完全冇興趣“做野”,不過呢排阿爺都鍾意週末先出黎玩下野,都係等多幾日睇下點先…
哈哈哈哈~ 是日精句~~~
小弟想偷懶都唔得添.... 笨小孩點止唔笨,直情係精靈小朋友一族啦!
Originally posted by littlepig at 2007-5-5 01:30:

論匯豐果part講出我的心聲,所謂巨人真係連小孩都不如........

不禁又要勸人買匯豐前三思:

其實匯豐係可以買嘅..........如果係想穩陣而又純粹用嚟"養老"都ok,求派息咯~
不過,若然論以投資眼光同心態吓吓都匯豐,就真係.........
IF U WANT FAST MONEY
HSBC CAN'T HELP U
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 小孩講股:04/05/07 破頂之戰,一觸即發!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。