<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 你認同 "劉翔脅敵論" 嗎?
返回列表 回復 發帖

你認同 "劉翔脅敵論" 嗎?

單選投票, 共有 0 人參與投票
9.09% (1)
90.91% (10)
0.00% (0)
您所在的用戶組沒有投票權限
通常比賽都係強者一齊起步,在同一橫視上,競爭者是能互相看見的,
亦即強者和強者之間,理應有相約實力,不會出現大落後,看不見的情況。

但劉翔不但學跳欄學得比人遲,就連比賽起步都起得比人遲,
此子通常都是起步起得最慢,理論上是應該跑第尾的。

但他的跳欄速度奇快和過跳欄技巧奇好,另他有留前鬥後之感。
就是這點形成了"劉翔脅敵論",因為他的跳欄和跳欄速度是世界級,
但他的起步屬菜鳥級,而導致同級對手不能在視線範圍看見他,另他有機可乘。

而另一個有利因素,在於有競爭才有進步。
通常強者都是分派在四五六中間線道,如能同起步,同上欄,理應大家是看見的,
這樣才會有相互競爭,而帶來質和時間的提升。
正正因為劉翔起步速度奇慢,另對手少了一個即場假想敵,而另自身速度下降,
如此同時,劉翔加速,便會出現後來居上的奇跡大逆轉。

大家認同有"劉翔脅敵論"的存在嗎?歡迎來投!

中國之光 "劉翔"
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=128766&fpage=1

劉翔雅典奪金WALLPAPER
http://sports.webshots.com/photo/1185106032016026914apIBnU

回歸10週年了!

[ Last edited by locklock on 2007-7-12 at 11:32 AM ]
我也偶爾在電視上看過他比賽

一起步就見到佢
好明顯地遲人一陣
因為係呢o的賽跑比賽決賽上
大家實力都係有番一定水準
所以起步唔應該有"咁明顯"的先後分別

佢咁都羸到
真係好勁

好似同o的對手講
"比你跑先我都羸"
所以佢想將世界紀錄推前
只要改進起步就無問題
D大陸佬
小小野都中意懶係多分析
Originally posted by Azuma at 2007-7-12 08:39 AM:
我也偶爾在電視上看過他比賽一起...
為何劉翔會起步比人慢,練了咁長時間,真的一點進展也沒有?
這會不會是一種心理戰,策略上的調配。

跳欄和跑步不同,任你跑得多快也沒有用,因為一上欄你就會立即減速,
理論上無分跑得快或慢,因為欄如欄之間,運動員是不能加速的,
只能用碎步來完成。因此這是一程過欄技巧的比拼!

回歸10週年了!

[ Last edited by locklock on 2007-7-12 at 08:47 AM ]
如果劉翔連起跑都改善埋
咁佢將會更加快
到時一齊跑其他人都係食塵
咁會唔會又有一個劉翔無敵論呢
Originally posted by rfky at 2007-7-12 08:46 AM:
如果劉翔連起跑都改善埋
咁佢將會更加快
到時一齊跑其他人都係食塵
咁會唔會又有一個劉翔無敵論呢
100%認同你的說法! 

但現在情況沒有改變,依然是劉翔起步超慢,同跑第尾過個一齊起步。

回歸10週年了!
可能因為劉翔係亞洲人
d爆發力冇黑人咁勁
所以起跑會輸少少lor
Originally posted by Azuma at 2007-7-12 08:39 AM:
我也偶爾在電視上看過他比賽

一起...
全因為亞洲人既天生爆發力係弱過美洲同非洲人。
呢樣野無得變
Originally posted by locklock at 2007-7-12 08:46 AM:

為何劉翔會起步比人慢,練了咁長時...
你唸太多拉 , 如果唔係 , 上次翔仔奧運準決賽 ,
都唔會搏左次偷步拉~~

我覺得一個擁有世界紀錄既人 , 唔會唸咁多無為野 ,
我記得100m以前, 都有個起步超快既 , 但佢永遠跑三四 ,
冠軍一樣係格連 ... 唔通話佢遲起步會好d???

或者可能追人的心態 , 一定令人跑快d ,
但在策略上無咩可能咁搏~~

[ Last edited by e_e on 2007-7-12 at 10:07 AM ]
佢後上果個勢真係好西利/..\
man utd~~~CARRICK

Cyndi Wang
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 你認同 "劉翔脅敵論" 嗎?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。