<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 鐘意左個俾自己大十三年的人
返回列表 回復 發帖
Originally posted by specificness at 2007-7-12 02:09 PM:
你要想想你自己與對方的距離;不是年...
我覺得同文化環境有關
外國都有好多姨姨同靚仔一對
唔通真係個個鬼仔都咁成熟???
我就唔覺得羅~~

無錯 , 心靈唔可以有太大距離
但唔代表仔既心靈
一定要同女既一樣或非常相近

就外國既一d例子 , 我反而覺得
係當地女性係思想上既一種解破 :
就是喜歡幼齒 !!!
其實沒甚麼大不了 ,
50yro佬都喜歡18~22拉

之前我過一套美國電影
話一個非洲貴族 , 鐘意左個大肥妹
原來佢個國家 , 女性重量代表地位
跟住唸番 "肥田"
馬國明like胡杏兒夠肥
胡杏兒竟然話 "你當我豬呀???"
唸真d , like夠肥 同 like夠瘦 like波夠大
性質咪一樣 ...

即係e+社會不良建構 ,
搞到肥妹都覺得 like夠肥 係唔正常
相反 , 美國電影個大肥妹
就係思想上既己經解破左~

我想講既係 , 50yro佬喜歡18~22
但50yro熟女就一定唔喜歡靚仔
係社會建構(不唔不良 , 則有待另議)所致
心靈差距不一定做成這結果

註 :
以上討論全屬學術性質
對樓主絕無參考作用
Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-13 04:31 PM:

我覺得同文化環境有關
外國都有好...
咁你同 「多舊魚」 有咩分別

[ Last edited by pkbrian on 2007-7-13 at 06:24 PM ]
你講講你自己幾多歲先?唔係幾幫你
我20  女方33
Originally posted by specificness at 2007-7-13 01:28 PM:

謝謝版主謬讚!!!:red...
係呢度留o左咁耐﹐我先開始明白好多時女仔都係理所當然以為男人會好容易明白佢ge 多變情緒﹐未必明白男人係單細胞生物...............

其實女人呢樣O野真係好複雜好複雜﹐所以我都希望可以係呢度幫到各位兄弟同女仔溝通﹐略盡綿力
Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-13 04:31 PM:

我覺得同文化環境有關
外國都有好...
嘩......................................''

其實甘仔講ge o野我好同意﹐但係問題係亞洲文化同美歐文化始終較大差別﹐

除o左傳統上女性地位ge 差異外﹐我覺得仲有一個問題﹐

諗一諗美歐教育同亞洲教育ge 分別﹐中國社會最重ge "道德觀"﹑會較注重倫常 ;

反之美歐地區ge哲學教育﹐則係較注重自我實現﹐因此呢類ge 姐弟戀實屬正常~

你睇o下d 荷里活明星好多都係ga~ such as 迪美摩亞﹑carmen diaz (好似係咁串)

只係我地始終係中國人﹐社會始終都會有異樣眼光﹐能唔能夠衝破呢樣o野﹐真係睇自己放唔放得開ga~

仲有你講ge 肥妹問題﹐又係另一個要研究ge 題目﹐不如你自己開另一個topic ﹐一樣還一樣啦
Originally posted by trista_cheong at 2007-7-13 06:42 PM:

嘩............................
嗯嗯

我都認同架  (Cameron Diaz先岩-.-)

就好似你老爸老媽灌輸你地知識一樣
For example~

佢地話你知 「屎」係dirty的   而人係應該 乾淨 的

咁你就下意識地會討厭「屎」 and 排斥佢~~~
Originally posted by trista_cheong at 2007-7-13 06:42 PM:

嘩............................
為咩要用 "但" 呢???
你講既 "社會最重視" , 就係建構拉~~

(sorry , 捉字粒 係我既興趣)
Originally posted by pkbrian at 2007-7-13 07:28 PM:

嗯嗯

我都認同架  (Cameron Di...
人ge 意識會好容易被由小到大灌輸ge o野fix o左﹐尤其係成長ge社會背景共同默認ge 規條
Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-13 07:33 PM:

為咩要用 "但" 呢???
你講既 "社會最重視" , 就係建構拉~~

(sorry , 捉字粒 係我既興趣)
算la﹐我呢排唔想focus o係呢d o野度﹐有第二樣我要研究呀~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 鐘意左個俾自己大十三年的人

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。