<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 鐘意左個俾自己大十三年的人
返回列表 回復 發帖
Originally posted by trista_cheong at 2007-7-13 06:42 PM:

嘩............................
我同意版主喎。雖然我明白同理解甘生的理據,但事實上我們是在某一個特定的文化下長大的。我不否定我們有改變的可能,也不同意人應該永遠封閉自守,老死於自己的文化之內;但是,我們雖然容許改變,卻無可避免地要在一個特定的立足點去看事情(除非我們是全知全能的神)(這是借用了一些詮釋學的想法了)。因此,即使我們明白外國的文化有容許如此距離的戀情,不等於這在香港(或中國)是能在一般情況下「可行」的(注意,不必是「不容許」,只是在實行上未必容易)。當然容許個別情況發生,樓主可能就是其中一個也說不定。

跟甘生那個post一樣,這純粹就此現象作出討論,未必對樓主現在面對的問題有任何幫助。當然,祝福仍在。
Originally posted by specificness at 2007-7-13 08:39 PM:

我同意版主喎。雖然我明白同理解...
你地做咩 "但" 我???
我第一句咪 "我覺得同文化環境有關" 羅~~
我都鐘意左個大我2年既女仔
雖然冇你大咁多........
我都好同情你
我都唔明點降香港d女仔鐘意比自己大10年or更多就冇野
反移男既就唔得
樓主 , 世事就係咁..
如果你覺得你地係有將來的話..
就比心機去追佢返來...
依樣野就要睇你有幾愛佢啦 . ......
Originally posted by sam23789 at 2007-7-13 11:08 PM:
我都鐘意左個大我2年既女仔
雖然冇你大咁多........
我都好同情你
我都唔明點降香港d女仔鐘意比自己大10年or更多就冇野
反移男既就唔得
其實女仔最想都係搵大過自己又有錢有靚仔又錫佢又溫柔體貼ge 男人ga la~冇計﹐細個睇童話故事多﹐少女又睇少女漫畫... 所以定晒型囉

不過我覺得﹐其實你呢個case 都係大兩年﹐真係冇咩特別﹐我諗最緊要係show 到你心智上係可以take care 到佢ga je~

[ Last edited by trista_cheong on 2007-7-14 at 01:26 PM ]
Originally posted by specificness at 2007-7-12 02:09 PM:
你要想想你自己與對方的距離;不是年...
1000% agree!!

仲有, 一個33歲的女人, 想要的是一段有安全感的婚姻, 已經唔係ONLY談情說愛.
樓主, 你今年20, 你可以到手ge 女的年齡範圍好廣, 而對她來說就好少. 5 yrs later, you 25, she 38, 到時你已經係一副"cut 女王" ge 相頭, 她呢?? 日日擔心你會唔要企, 成日問你去左邊..........

如果你真係愛她, 放過佢.
如果你只想得到她的肉體,........ can't give u any idea!
慢 慢 來 , 一 步 步 來 ,所 有 人 都 是 一 樣 的 ,
沒 一 個 人 是 特 別 的 , 只 要 努 力 和 勤 力 ,
一 定 會 成 功 。
Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-13 10:28 PM:

你地做咩 "但" 我???
我第一句咪 "我覺得同文化環境有關" 羅~~
甘生,對不起,誤會你了……

好,認錯改正,我收返個「但」字。
Originally posted by specificness at 2007-7-14 05:19 PM:

甘生,對不起,誤會你了……

好,認錯改正,我收返個「但」字。
原來連specificness 都知道甘仔............
Originally posted by trista_cheong at 2007-7-14 01:23 PM:

其實女仔最想都係搵大過自己又...
佢思想仲成熟過我.........
有咩野佢都有幫下我手
Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-7-13 04:31 PM:

我覺得同文化環境有關
外國都有好...
我仲想講既係 , 18~22喜歡50yro佬
但靚仔就一定唔喜歡50yro熟女
係社會建構所致 , 心靈差距不一定做成這結果
不過我就係思想上既己經解破左~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 鐘意左個俾自己大十三年的人

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。