<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 如何可以好好控制自己的情緒?
返回列表 回復 發帖
呢個世上有兩種人一定要就既
一種係客人   一種係女人
如何可以好好控制自己的情緒?
你是女人   你既另一半就要就你
女人既情緒會好易起伏不定
好難控制得到

試下搵D方法稳定自己
好似你地鬧教既時侯
靜落黎    過左一陣先再講返件事

方法每個人都唔同   好難一種方法岩唔同既人
日常生活試出一種岩你既方法就得了
Originally posted by tree728 at 2007-7-14 11:54 PM:
呢個世上有兩種人一定要就既
一種係...
但係當我好嬲好嬲嘅時候,
我會唔出聲坐埋一邊自閉.....
之後我又一樣發佢脾氣點算...?
Originally posted by 朗尼囡 at 2007-7-15 12:04 AM:

但係當我好嬲好嬲嘅時候,
我會唔出聲坐埋一邊自閉.....
之後我又一樣發佢脾氣點算...?
當你嬲   唔開心   你既另一半同你一樣唔開心
自閉唔出聲都算係一件好事
等兩個靜落黎     但係之後又一樣發脾氣
呢個就唔係咁好   試下去想一想你既男友既立場

改不是一時三刻可以做到
慢慢去感受下你既另一半
只要愛對方   你一定做得到

但愛對方    就要接受他的好同唔好
你既脾氣幾咁唔好都好    梗有一個人接受到
你男友同你一齊就要接受
但改變係咪好事?    你改左仲係咪你呢?
不過脾氣太大都唔係一件好事

(摸對其他人同你對男友既態度一樣
有D人係對住自己個男友特別惡)
你做番自己啦..諗gum多做咩ya>
佢愛你就要就你ga la
等我依個過來人話你知啦 ..
你發佢脾氣...係咪想佢tum你多d先? 定係因為佢做錯事先會咁.?

其實呢 , 我同你差唔多 , 我對住女朋友一樣發好大脾氣..
不過我提醒你一點 , 脾氣發得多真係唔好 ....最終有一日. 佢會因為咁而離開你..
我就話好好好好好彩姐 , 有個咁愛我既女朋友....你可以問下d網友..

真係嫁 , 如果你真係想有效咁控制呢 . 你試諗下..當你有一日你男朋友唔要你 , 就係依樣野而唔要你 , 你痛過, 哭過,傷心過既時候...你就可以好好控制自己啦
Originally posted by enisht at 2007-7-15 12:29 AM:
佢愛你就要就你ga la
你咁諗就錯啦...
你一定唔可以咁諗...
佢愛你..唔一定要就你有時.
一個人就得多...總有一條底線.......
過左...就.....完了...

而且愛一個人係在乎互相就下嗎...
唔係一個人就曬一個人嫁
Originally posted by tree728 at 2007-7-15 12:26 AM:

當你嬲   唔開心   你既另一半同你...
明白....明白....
多謝賜教!
我會盡力
Originally posted by mcsimon0574 at 2007-7-15 12:33 AM:

你咁諗就錯啦...
你一定唔可以咁諗...
佢就係我男朋友
Originally posted by mcsimon0574 at 2007-7-15 12:30 AM:
等我依個過來人話你知啦 ..
你發佢脾...
馬後炮少少都要架勒:mcsimon,我等你出呢個post好耐(等左一晚勒)!! 作為過來人,我知道你一定有最好的經驗去跟朗尼囡講既。果然不負厚望!

朗尼囡,simon兄講得好啱架,不論男女,對另外一半一定要有起碼的尊重。「起碼」其實不夠的,應該要有十二分的尊重,因為你同得佢一齊,一定係佢有好多值得你尊重的條件你先會咁決定家麻係咪?點解你唔諗下呢啲呢?不過就你這個覺得自己不尊重對方的個案而言,起碼要做返「起碼的尊重」啦。唔講男女朋友,就算只是朋友,對方覺得你唔尊重佢,朋友都唔做得成啦!何況係親密既伴侶?有人話就係因為佢係親密既伴侶所以先從心所欲,這只對了一半。「從心所欲」下面仲跟有「不踰矩」三個字架!就是說不能沒有規矩的去從心所欲,因為功利點講,若雙方都沒規矩的從心所欲,那絕對可以變成互相打駡、背叛,則關係一定不能長久;而愛本身就含有尊重,沒有尊重,他哪能感受到你的愛?你想想,「從心所欲」本是美事,應該是開心的,為啥你這種「從心所欲」會引來他的不快、而更引申至你現在的不快?那就表示這種「從心所欲」有問題囉!在互相尊重、互相體諒的從心所欲,那才叫心靈相通,那才叫如魚得水。嗌交偶然一定有,偶然未能好好體諒對方一定有,使小性兒偶然也一定有(「偶然」的小性兒就叫情趣,「恆常」的小性兒就叫幼稚、討厭!),但要及時改過、知錯而且曉得從錯誤中學習大家相處之道,咁先至係長久之計麻。

你既然將得呢個問題提得出黎,證明你同simon兄一樣,前提是愛對方的,而且起碼係一個懂得反省、有心改善的男/女朋友,既然有心,那只要持之以恆,你地一定得既!!

其實呢幾日大家同simon兄都討論過好多關於呢個問題,我覺得男女都差不多,朗尼囡你都可以作為借鏡;有空看看以下兩個post罷

女友被tomboy 追緊﹐點算( 此topic為版主所加)?
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=155184

對唔住咁多位網友.....
http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... ghlight=&page=1

希望幫到你。

[ Last edited by specificness on 2007-7-15 at 07:23 AM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 如何可以好好控制自己的情緒?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。