<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 如何可以好好控制自己的情緒?
返回列表 回復 發帖
其實好簡單,四個字:「易地而處」

妳嘗試認真地幻想一下,如果對方好像妳這般亂發小姐脾氣,妳自己又會有怎樣的感覺?

又認真地幻想一下,當他說:

「我發脾氣是情趣來,妳愛我就要忍我的無理取鬧!」說罷,他就用力一記耳光掌在妳臉龐,
,然后還說:「我本來就是這樣,跟我拍拖是妳選擇的,怨不得,哈哈!」

......那,妳會有什么感覺?
想妳必感不是味兒! 覺得這個男朋友很差!

我覺得很多人都有雙重標準,自己發對方脾氣就可以,反過來對方發自己脾氣就說他很衰、不愛惜自己;妳說分手就可以,他說分手就要被妳鬧得狗血淋頭,還要說他負心~

其實,有個男人能對妳作出包容,沒有半點怨猶,是妳的福氣。 要知道,沒有被鬧的人是開心的;不是他沒有怒火、不是妳還未過火,相信他心裡亦有很多駡妳的句子,只是,他沒有將那些難聽的說話說出來而已...... 因為他知道,有些話說出來很傷,會做成不可彌補的痛。

那就是因為他愛妳啊!
為什么他可以用這種方式愛惜妳和這段感情,但妳卻用自己愛的方式去任性?

即使海量汪涵,但每個人都總會有容忍的限度,
當忍無可忍要爆發的時候,就有可能一發而不可收拾,那時候妳後悔也來不及。

不要做些令自己後悔的事情,須知道:

「珍惜擁有時,莫待失去空追悔。」
Originally posted by Erocky at 2007-7-15 12:29 PM:

...
講得極好!!! 己所不欲,勿施於人啊!
Originally posted by 朗尼囡 at 2007-7-14 11:34 PM:

佢對我好好.對住佢我真係會唔講道理...
我呢排都開始鐘意咬人.... 點解呢...??

朗尼囡呢個係妳?? 個bb 呢???好得意呀~~~
事實上現實社會就係唔係每樣野都係完全公平既.
講真男女朋友關係就肯定唔係,用"雙重標準"黎講既肯定係男仔,呢個係大部份男性既思考方式....
女性多數唔會咁樣諗,你亦可以話女性比較"感性",男性比較"理性"
每個人對於脾氣有不同既釋放方法.
每個人能夠承受其他人既脾氣既程度亦不同.

如果一個願打一個願捱,冇問題,冇話邊個岩邊個唔岩.
如果你男朋友係唔鍾意既(而妳都覺得自己有問題),咁妳發脾氣就唔岩,唔係妳唔岩,係妳地既關係唔岩(一定程度上).
結果只有3種,一係佢繼續忍,一係妳自己收斂,一係一拍兩散.
睇下妳想顧自己定係顧妳既愛人(AND妳地既關係)多D,肯唔肯為佢稍為遷就一下.
遷就呢兩個字係男女朋友相處既精髓.
Originally posted by trista_cheong at 2007-7-15 02:18 PM:

我呢排都開始鐘意咬人.... 點解呢...??

朗尼囡呢個係妳?? 個bb 呢???好得意呀~~~
因為          妳開始露出原始野性
Originally posted by tree728 at 2007-7-15 12:26 AM:

當你嬲   唔開心   你既另一半同你...
我對住自己隻佬﹐就唔q 理﹐有幾野蠻得幾野蠻ga la........

講真﹐女仔本來天生情緒化﹐依家返工返學待人處事都叫妳好好控制情緒同eq﹐咁女仔會幾辛苦o下ga .... 而且女仔忍住忍住仲衰﹐會一次過爆發出黎!!!!
Originally posted by mcsimon0574 at 2007-7-15 12:30 AM:
等我依個過來人話你知啦 ..
你發佢脾...
喂喂喂﹐等陣﹐男仔發脾氣同女仔發脾氣唔同ga wor

[ Last edited by trista_cheong on 2007-7-15 at 02:57 PM ]
Originally posted by autod at 2007-7-15 02:27 PM:

因為          妳開始露出原始野性
呃...... 可能因為口痕卦
Originally posted by Erocky at 2007-7-15 12:29 PM:

...
講得好岩﹐Erocky 講ge o野令小妹受益匪淺﹐兩個人ge 相處之道係要用一生不斷學習的~
我平時冇野做..
會成日係度諗埋d唔同既野..
a.好似如果有人同我講左d乜.. 我要點比反應佢.. 點答佢..
b.又好似若果我做左一d野.. 人地會點諗,會講乜.. 跟住就諗過a ....
唔好以為天馬行空.. 白日夢..
有時真係面對一d事..
當然唔一定會同之前自己想像既一樣..
不過起碼有個心理準備.. 從自己想過既去做一樣正確可以表達到自己既野..
因為經過a,b .. 你自己可以明白自己做左d乜.. 會令人地覺得點..
咁若果真係有事發生既時候..
比既反應,都叫做consider過.. 唔會咁衝動..
衝動既人其實知道自己有時d反應係唔岩既..
三思而後行係咪人人都得.. 當然唔會..
因為好多事都太突然.. 唔能夠人人都停一停低諗完先做..
但係.. 如果一早經已三思..
之後就能行得正了

[ Last edited by Kev on 2007-7-15 at 05:31 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 如何可以好好控制自己的情緒?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。