<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 如何可以好好控制自己的情緒?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 朗尼囡 at 2007-7-14 11:10 PM:
識我嘅人都知道我有一個喺美國讀書嘅...
先聽一下我的故事啦﹗我以前也有一位好易發脾氣的女朋友,講真,我算是一位幾好的男人。我本身是無乜脾氣、頗隨和的人,放工後就會陪她,亦很少約會其他朋友去街,假日又會駕車同佢去淺水灣tea,總之好錫佢啦﹗點知佢一年過後就開始脾氣好大,每次總是在毫無理由之下發脾氣,但我一直也沒有和她鬧交。但結果在兩年半後,但有次在電話中大發脾氣,我終忍不住和她鬧交。其實她之前也有問過我﹕「點解你無脾氣既?點解你未試過鬧我既?」而我就說﹕「因為我錫你才不鬧你,鬧交很傷感情的。但你要記住,當我和你鬧交時,就代表這段感情完了﹗」結果,這次電話之後,我和女友一直沒有通電話,兩星期後,她忍不住打給我,說要見我。但我和她說,我要分手了。
其實你的情況,是一般女仔也會發生的,而男人亦已知女仔是比較易發脾氣的。間中發一下當然沒有所為,但也要適可而止。你經常發脾氣,是否覺得男友沒有時間陪你?或是在感情上對他沒有信心心?我相信你要好好和他傾一傾,他可能在心裡對你已甚不滿,只是忍著不和你說吧﹗其實拍拖為了甚麼呢?最重要是兩人也能得到開心吧﹗能夠遇上他/她,就放心交給另一半,放鬆心情去享受他/她給你的快樂,不是好一些嗎?兩人相處最緊要的事,就是「亙相尊重」,這是非常非常重要的﹗
Originally posted by eric911 at 2007-7-15 08:40 PM:

先聽一下我的故事啦﹗我以前也...
其實睇返eric911 呢個case ﹐係一個好好ge 借鑒﹐女仔係天生容易發脾氣﹐而且好易被人縱慣!!!!

我覺得呢個例子﹐eric911你個前女友係脾氣本身大﹐但客觀而言﹐其實兩方都有少少問題咖﹐因為如果唔好好同佢溝通﹐佢咪以為自己可以亂發脾氣﹐而自己ge 男朋友都可以完全唔介意囉;

總之我覺得就自己個女友之餘﹐如果頂唔順就唔好收埋心裏面;否則個氣球只會越黎越大咖~如果真係有不滿﹐咪適當施壓囉﹐因為男仔都係人﹐都要受尊重同愛護咖~

其實朗尼囡呢個case﹐我真係唔知妳有發幾大脾氣﹐不過妳起碼有咁問﹐就有心改過﹐何況我覺得妳男友仲頂得順噃~加上妳俾佢知道妳係有心改過﹐我諗量佢都唔會因為妳成日扭計發脾氣而鬱到成肚火卦?

如果個女友一直發脾氣﹐發到個男朋友突然間話要分手﹐好明顯係溝通不良ge 後果﹐如果有適當ge交流﹐又點會驚無端端say goodbye?

我知妳心疼佢無端端受妳氣﹐因為妳都好錫妳男朋友﹐不過如果妳想控制﹐其實應該係可以控制到ge﹐就睇o下你o地兩個之間點溝通喇~~ 始終我都係覺得問返妳男朋友係最理想!

[ Last edited by trista_cheong on 2007-7-15 at 11:28 PM ]
你地唔好再講女仔點解咁鐘意發脾氣啦...
其實佢發脾氣都係想個男仔tum姐....
做男人就要大方d...唔好樣樣野都計住曬啦...
講真 , 我地個case都幾似..
有樣好重要既樣唔似...

你記住....你仲有時間去控制, 去改...男朋友仲係你身邊....
但如果你仲係咁落去..佢終有一日要走..
當佢走左..你就會知佢重要性....
可能係依到咁講, 你唔會感覺到d咩...

但係...依一個星期...我以經好痛好痛好痛......
我唔想你都有咁既一日..
好好地對你男朋友吧
Originally posted by trista_cheong at 2007-7-15 11:25 PM:

其實睇返eric911 呢個case ﹐...
佢話唔緊要wor.................
我覺得人既相處 , 係一定要遷就對方
但亦要有一條界線 , 絕對唔可以就過龍

就好似有d人成日將和平=絕對價值
其實一樣係錯 , 如果有人同你講 , 唔比錢就打你
咁你唔通要為和平 , 比錢佢???

相同的 , 遷就對方係重要 , 但唔係絕對價值
最重一定係你自己~~
Originally posted by 自由神 at 2007-7-14 11:35 PM:

睇得出你情緒化啦!

咁咪幾好,過份理性唔係一件好事
理性係男人所自認既優點 , 但其實都係睇下你點睇
因為我成日覺得男人係理性對 "無人性" 架~~

又好似你受到挫敗 , 我覺得果時需要既唔理性分析
而係感性支持 ... 唔好睇少呢樣野 , 好多人爬唔爬到起身
都係靠e樣野~~

好似我咁 , 唔係我家姐既無限支持 , 我分分鐘鐘讀緊ivy
仲有咩台大讀??? ... 對女性呢種 , "只因為你係我細佬/隻佬
我就一定支持" , 睇落好似有一定既無理性
但就真係支持唔少人既成功~~
Originally posted by 朗尼囡 at 2007-7-16 10:52 AM:

佢話唔緊要wor.................
哈哈,你自己都覺得有問題,但係你男友就話唔緊要?傻女,你男友想你開心,錫你,唔想你為左呢樣野成日好似好拘謹咁啫。除非你男友真係被虐狂,否則點會當當事人都自覺過份時而他一無所覺?佢咁錫你,你快啲錫返佢啦! 同時,為左佢,好好改變自己啦。就算佢真係覺得無所謂,這也不等如你可以這樣繼續落去家麻,你自己都過唔到自己啦。況且,你男友就算今日真係覺得無所謂,如何保証他明天一樣無所謂?所以,只有不斷改善自己,才會穩如泰山麻

[ Last edited by specificness on 2007-7-16 at 11:23 AM ]
Originally posted by mcsimon0574 at 2007-7-16 12:48 AM:
你地唔好再講女仔點解咁鐘意發脾氣啦...
其實佢發脾氣都係想個男仔tum姐....
做男人就要大方d...唔好樣樣野都計住曬啦...
simon兄,雖覺你大方,但我就覺得呢番話唔係長久之計勒。女仔鍾唔鍾意發脾氣係一回事,我就覺得,想個男仔tum有好多種方法,唔使用一啲令自己勞氣、同時又令對方受氣既方式既;所以無論如何,亂發脾氣都係需要改正架(但如我之前所講,「偶然」的小性兒絕對可能是情趣的表現)。於是,這跟男仔是不是大方是沒有關係的;大方的男仔不等如要忍受錯誤的相處方式!如果為了表示大方而去忍受的話,這不過是將錯誤擴大到難以收拾的地步,為將來埋一下個不斷倒數的計時炸彈,最後的情況也許就會如eric911兄的個案一樣了。所以,絕對同意ta姐的說法,要好好跟另一半溝通呢!
Originally posted by eric911 at 2007-7-15 08:40 PM:

先聽一下我的故事啦﹗我以前也...
我反而覺得你有一定既責任 , 咪以為就等於好
有時候有問題 , 就應該面對面解決 , 而唔係用 "就" 黎逃避
我大膽up d唔岩聽既野 :
你個 "就" up得真係好好聽 , 但其實可能只係你懶去解決問題
你係覺得有問題既 , 但係唸住拖得就拖 , 先搞到問題爆褒
兩人相處就要遷 , 但人地唔係你條蟲 , 你咩都唔up
人地梗係覺得e野 , 你會覺得無問題拉 , 有問題唔解決
到爆褒就懶落女友度 ... 話 "我都就晒佢拉 , 有佢越來越衰姐"
咁算唔算好有承擔???
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 如何可以好好控制自己的情緒?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。