<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 希斯菲特的勝利戰術思維
返回列表 回復 發帖

希斯菲特的勝利戰術思維

多選投票, 共有 0 人參與投票
33.33% (5)
53.33% (8)
13.33% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限

442  德聯盃  28/07/2007 勝 史浩克04 1:0(1:0)
     高路斯29'  

Kahn
 Jansen, Demichelis, Lucio, Lahm
 Hamit Altintop, Ottl, Ze Roberto, Lell
      Klose, Sosa

4231 德聯盃  25/07/2007 勝 史特加   2:0(1:0)
     列貝利8' 辛度華拿66'

Kahn
 Jansen, Lucio, Demichelis , Lahm
   Ze Roberto, Van Bommel
  Altintop, Ribery, Schweinsteiger
       Klose

4321 德聯盃  21/07/2007 勝 雲達不來梅 4:1(3:1)
     舒韋恩史迪加24' 咸美艾天托普27' 列貝利35' (十二碼)56'

Kahn
 Jansen, Lucio, Demichelis, Lahm
  Ribery,  Altintop,  Ze Roberto
  Schweinsteiger Van Bommel
       Klose

* 多選投票:你睇好邊一種勝利戰術思維,會取得巨大成功。
       歡迎來投,多選投票,激辯討論

人類出世也是一個離開也是一個

[ Last edited by locklock on 2007-7-31 at 03:30 PM ]
      Kahn
 Jansen, Lucio, Demichelis, Lahm
  Ribery,  Altintop, Van Bommel Ze Roberto
Klose.普杜ck
呢個陣最勁!
佢地係德甲打咩陣都贏架啦, 根本超晒班.....

同埋先打左幾場, 東尼都未落場, 點揀呀lock大佬...
睇黎大家都忘記左普度斯基lu~
Originally posted by 處處吻 at 2007-7-31 06:06 PM:
睇黎大家都忘記左普度斯基lu~
其實唔只普多斯基,重有沙洛和東尼,都因傷未有出場。
其實這三場比賽,足以見證一個冠軍級教練的冠軍級思維,
希斯菲爾特和卡比路同樣是戰術多變的老狐狸。

本人投了4321,一個安察洛堤十分愛用的戰術,
這種戰術可以激活兩個攻中的攻擊能力,即史力加和列貝利的威力。
而且4321和4231都比442來得更有層次,而攻擊重心亦是置中。

為何最後一場會轉回用442,因為04攻力不弱,希帥轉陣為了增強防守,
以坐和望贏為基礎。還有棄用了列貝利,可以另球隊在戰術上不一定要倚重
列貝利,也能取得勝利。

無左比利時佬?
Originally posted by locklock at 2007-7-31 07:50 PM:

其實唔只普多斯基,重有沙洛和東尼...
我同意希先生係好領隊, 但有再好既總司令, 都要有兵先可以變天, 上年果隊拜仁, 比佢接手後仍然追唔上第3名, 最後失落歐聯席位, 有冠軍級教練的冠軍級思維,戰術多變的老狐狸希斯菲特又做到d咩? 之所以最重要係, 有好球員係手....

如果比隊亞琛比佢教, 4411又好, 4321也好, 咪又係要降班.....

球員超晒班, 好似上年國米咁, 橫打掂打都係贏架啦.....

研究佢地咩陣, 不如打多半季, 等佢地出左公海果時再研究都未遲啦....
Originally posted by filter-052fans at 2007-7-31 10:39 PM:
我同意希先生係好領隊, 但有再好...
文仙尼最叻就係拿意大利盃,除此之外都係因為好彩,才奪得兩季聯賽冠軍,
還有他的執教風格有前無後,場場都係反勝或險勝,沒有坐和望贏!

希斯菲特帶過多蒙特和拜仁奪歐洲冠軍盃,執教風格以穩健多變見稱。
上面三場比賽亦足見他的雄圖偉略。還有拜仁下半季請佢出山坐陣,
就係要佢作出改革,因此才會有今季的大手買賣。全是他的思維所推使。

你的說法未免太膚淺,那麼你又會認為費格遜在教鴨巴甸時,耗無建樹嗎?
就像現在皇馬教練,在執教基達菲時,亦是限米煮出一碗好的限飯,才另他加盟豪門。
現在的拜仁,不是大家所想這麼簡單,有錢就買人。而係針對性改造,
大旗手就是希斯菲特。亦可以說劍指歐洲足協盃冠軍和國內所有獎項,賀大猩猩榮休!

[ Last edited by locklock on 2007-8-1 at 12:02 AM ]
Originally posted by locklock at 2007-7-31 11:59 PM:

文仙尼最叻就係拿意大利盃,除此之...
我唔係要完全否定, 單靠打戰術唔洗有星級球隊係一定無好成績, 如你所講老費亦神奇地幫鴨巴甸贏左一年蘇格蘭聯賽, 但只係一年, 四大聯賽每年都有好多神奇球隊, 但神極都係一兩年貨仔, 韋根去左邊? 基爾和去左邊? 問題就係無錢買球員, 領隊再又咩通天神力都無用, 錢, 係成功不可橫缺既因素!!

試問拜仁無錢, 點樣雄霸德甲? 全隊自己train出黎? 佢地最叻買晒對手d人, 我古如果利華古遜有錢, 我相信佢已經攞左唔止一年德甲冠軍!! 上年拜仁就係一時手軟, 轉會市場上舉旗不定...最後原來班人走既走退既退, 新血又無咩, 最後先發現原來唔夠力同人爭...

我一值都無講希斯菲特係祖爾, 文仙尼之流, 但無錢佢亦唔會有野比到你睇, 呢個係事實, 事實無話膚唔膚淺既.....

舊年佢黎得遲, 無得佢買, 最後有咩冠軍級思維都無用, 上季連第3都無係事實, 我就唔信佢用過歐冠席位黎玩咩思維, 針對性部署都係for今季....有時讚還讚, 唔洗咁誇張....如果佢唔係有如此名氣, 相信季尾第4佢都會被炒....

其實閣下口中果班戰術專家, 限米煮限飯專家地信靠d咩已經用行動答左你...

無巧不成話, 你文中讚過既3位領隊, 偏偏就係今夏洗錢最多既其中三位, 費格信, 蘇斯達, 希斯菲特, 仲有一位叫賓尼迪斯, 都係一名戰術家....佢地信自己果套, 但更信好球員!!

講多次, 無話戰術唔緊要, 但無好球員係手, 咩戰術都係放屁, 而好球員入手既最快方法就係用錢....

我知樓主可能唔信呢套, 所以先覺得香港隊, 中國隊係輸在戰術部署, 其實d人腳未出去打已經輸晒比人....

仲有一點好重要, 先打左果3場熱身杯賽, 就已經講到可以咩攞到既都攞晒, 其實得唔得都仲要打既, 打杯賽佢地可能似國米, 一出外面就現形....講人腳強, 係德甲計o者.....

有時講野, 唔洗咁誇既....
Originally posted by locklock at 2007-7-31 07:50 PM:

其實唔只普多斯基,重有沙洛和東尼...
我會選擇4231

AC的4321聖誕樹係安察洛堤專為保護派路、釋放卡卡所做o既中場分配
用兩個防中岩布仙尼、加度素專注防務,比派路更多空間派牌
所以先會出夠3個防中,同時亦使卡卡無後顧之憂,當正自己前鋒咁踢
兩名攻中亦要依賴施多夫同卡卡o既質素,先會起到效用
因為球隊係進攻時,幾乎只有兩名攻中同前鋒係前場
故此盲目用呢個陣,可以話「才羅」黎輸

拜仁無派路呢種踢法o既球員,即使踢法近似o既亦未夠級數
所以踢3個防中只會拖累球隊進攻,盞哂氣!
列貝利同舒韋恩史迪加...更加妄想同卡卡比較
況且用佢兩個踢攻中,肯定唔係正確o既選擇

用4231陣式的話
雙防中係當今歐洲球壇最流行o既用法
排3個攻中,可以拉闊球隊進攻面,等拜仁一眾邊路好手可以盡展所長
從而盡用球隊擁有東尼、高路斯兩位空中霸王o既高空優勢
若然中路有個強如波歷克o既球員...強化組織能力同後上能力,就perfect!
可惜拜仁未搵到接班人

個人愚見...4231應該係最合適o既選擇
但當然要隨著對手而略有修改
強如摩帥亦話...佢幾乎每一場比賽所排o既陣式、打法,都會因應對手而有所不同

[ Last edited by MaxFigo on 2007-8-1 at 04:12 AM ]
26FUN頭號周麗淇FANS
祖雲達斯多年忠實球迷
打法勁似恩沙基,球場上ge通天老棺!! @@
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 希斯菲特的勝利戰術思維

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。