<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » bb出左世啦!
返回列表 回復 發帖
Originally posted by trista_cheong at 2007-8-12 12:32 AM:

咁.... 咁您係時候要觸摸吓呢個世界啦~~
我比較相信是你不明白我 "真正努力" 的定義
我說的不是蠻幹 , 蠻幹其實也是懶的一種
因為他只是作體能上的付出 , 而沒有作思考上的
"真正努力" 是指 , 不斷觀察自己的不足
努力作出思考 , 務求改善自己的不足

那位14才狀元 , 4才識背唐詩300首 , 5才識9位乘9位數
佢唔去睇 , 可能識背咩??? 佢唔去計 , 可能識計咩???
咪成日迷信有天才拉 , 睇到d人勁 , 就話 "有天份係唔同d"
當然拉 , 你都無投資時間落去 !!!

所謂既 "天份" , 我覺得係幼童時期思考上投資的回報~~
↑     很有意思呢。。
給我對 “努力”的定義 作出從新開始思考

從小“栽培”其實 會唔會系一種 設定目標而達到成功前的“準備” ?
但有充足的準備 是不是就能成功呢?答案可能不是。
有沒有一個能充分發揮的機會亦相信是一個 能否達到成功 的主要元素。
Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 10:50 PM:

多謝曬~~睇完你講既野, 我個心都舒服d~~
其實我老公都係由我話事....因為佢唔知d情況點......
我依家係"外家"坐月, 老公一個星期可能黎一兩次睇我地....
有我媽咪幫我, 照顧我 & bb, 真係差好遠.......
咁就好勒,幫到你真係開心。好丫,起碼有個人在你坐月時幫輕下,咁你就爭取時間多多回氣,有氣有力時再返黎enfun大力掃場 學ta姐話齋,有乜野就唔好客氣,返黎同大家講;有傾又有講,難關就好過……

我都有看到大家之後的post,甘生ta姐的高見,各位的深入討論,攪到我都心郁郁,想同大家一齊再次攪離題運動……可惜宜家比較忙,做住cdrom先,一有空就返黎再同大家較量過……

[ Last edited by specificness on 2007-8-12 at 10:29 AM ]
Originally posted by trista_cheong at 2007-8-11 10:58 PM:

嘩specificness好專好有經驗﹐極樂姐姐同您嘅對話我一句都插唔入去...............
哈,唔係你估,我諗同好多enfun版友相比,我係一隻千年老妖 我飽歷滄桑,成事可能不足,齋up都應該可以吹返兩咀既……無論如何,謝謝讚賞。
Originally posted by trista_cheong at 2007-8-11 10:58 PM:

講真﹐今年真係B年﹐唔知點解除咗極樂姐﹐仲有我阿哥阿嫂周圍D 親戚朋友﹑加埋呢排有d 明星生仔﹐好似好多人生B……… 好搞嘢﹐不過都係極樂姐喺度分享﹐我先了解到生仔嘅問題有幾咁多....................... 除咗痛之外﹐原來爸爸識唔識醒做好一個可靠嘅角色﹐俾到媽媽一個安心都好緊要.............

真係好難想像單親媽咪生仔嘅勇氣.................
今年金豬年麻…… 係架,生仔既問題真係多不勝數,你諗下近年新聞看到的教育界有幾多問題就知。做先生的只教學生幾年,都衍生出咁多問題,做父母的向孩子奉獻自己的餘生心力,問題與心力只有以倍數計!

[ Last edited by specificness on 2007-8-12 at 10:30 AM ]
Originally posted by trista_cheong at 2007-8-12 12:32 AM:

改變呢個世界.................... 呢六個字好虛無飄渺..............
呢個世界太多野唔好啦
與其由佢惡化落去,不如消滅佢好過
恭喜哂 ~ 恭喜哂 ~
Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-8-12 01:34 AM:

我比較相信是你不明白我 "真正...
嘩…我岩岩先作完文﹐又有人罰我抄

唔好講努力同天份問題住﹐我聽日精神啲先同您砌過;但係旁觀者清﹑當局者迷﹐每個人嘅盲點﹐實非容易由自身洞悉及看透....................

算啦﹐我要去WASH WHITE WHITE ﹐離題大行動明日再黎過~~~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » bb出左世啦!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。