<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » bb出左世啦!
返回列表 回復 發帖
Originally posted by specificness at 2007-8-10 10:55 AM:
我又長氣啦……極樂姐,記得補身呀!呢...
我惡露未清, 我媽咪已經幫我補身啦~~依家仲要迫我著長衫長褲, 因為驚我冷親~~

我都知餵人奶有好多好處, 我都試過餵.......但係, 餵人奶果日, bb差唔多全日都食唔飽....我想泵出黎俾佢食架, 但係.....呢排佢已經食緊奶粉, 我媽咪反對我又轉返人奶.....因為轉黎轉去會攪壞bb既腸胃喎!!

到左今日, 我都仲好想餵人奶.....但係感覺上有心無力咁.....

唉~~~

我bb成日食唔足奶, 成日唔想食.......都好擔心佢!!
恭喜恭喜
慢慢 用心 照顧
出黎 就咁 驚惶
好多謝各位關心!!
我都好開心可以同你地分享我bb既相

另外, 我應該生一個就算啦......
我見到我老公, 第一句係同佢講: 生一個咋, 唔生啦!
因為.......真係好痛好痛................

所以各位兄弟, 對你老婆, 女朋友好d丫~~
生bb真係一件好痛好痛好痛好痛既事~~
有你地係身邊支持係好重要架!!

如果真係無心要bb, 就一定要避孕!!!
無論係要 / 唔要, 對女人黎講都好大傷害架!!
Originally posted by 極樂 at 2007-8-10 02:08 PM:

~~依家仲要迫我著長衫長褲, 因為驚我冷親~~
真係嫁...我訝嫂就係生完吹到風...依家成日頭痛..
恭喜恭喜
Originally posted by 極樂 at 2007-8-10 02:08 PM:

我都知餵人奶有好多好處, 我都試過餵.......但係, 餵人奶果日, bb差唔多全日都食唔飽....我想泵出黎俾佢食架, 但係.....呢排佢已經食緊奶粉, 我媽咪反對我又轉返人奶.....因為轉黎轉去會攪壞bb既腸胃喎!!

到左今日, 我都仲好想餵人奶.....但係感覺上有心無力咁.....

唉~~~

我bb成日食唔足奶, 成日唔想食.......都好擔心佢!!...
極樂姐,唔使太過担心,太担心對自己身體唔好的,就算唔影響身體,肯定影響心情同心理狀況,對你對bb都唔好架!無論如何一定要保持心境開朗呀……你諗下,bb過左咁多關都黎到你既懷裡,已經表示他是多麼的堅強了,你還需要替他過份担心嗎? 關心當然是正常的,但一定不要過份,唔係會產後抑鬱架!bb需要的是你的疼愛,唔係你的過份担憂!

另外,我有一個朋友現在仍是餵人奶的;跟據她的經驗,剛生的頭一兩日(當時她也是第一胎)因為未上奶,所以bb不斷的啜也不飽,好慘;不過當時她不知道。可能你當時也只是因為未上奶啫,所以唔使太過担心。

咁我又唔知道是不是轉來轉去會整壞腸胃,唔敢評論。可以試下問下專家意見啦。如果你真係想餵的,問清楚是沒事就得啦,唔好太担心
Originally posted by 極樂 at 2007-8-10 02:14 PM:
另外, 我應該生一個就算啦......
我見到我老公, 第一句係同佢講: 生一個咋, 唔生啦!
因為.......真係好痛好痛................

所以各位兄弟, 對你老婆, 女朋友好d丫~~
生bb真係一件好痛好痛好痛好痛既事~~
有你地係身邊支持係好重要架!!
...
對極!男人就算幾錫個女人,到呢啲時候都係乜都做唔到,淨係可以喺一旁企住等,痛苦都是女人受哂……媽媽真係好偉大!

不過,有一樣野:就係女人通常對呢樣野都好無記性,生完嗰刻出黎,個個都話以後唔再生,但係,都係一個黎完又一個……好難講 我意思係,可能決定唔再生,但係最後決定會係基於其他原因(e.g.唔中意小朋友,經濟問題……),而唔係因為「真係好痛」……咁唔表示我睇小呢種痛,我知道這可能是人間最痛的痛楚;但正因為咁,我更覺得女人好勁同好偉大……1. 咁都忍受到;2. 咁都可以唔記得,而有更多願意重蹈覆轍
Originally posted by 極樂 at 2007-8-10 14:14:
好多謝各位關心!!
我都好開心可以同...
極樂 姐姐

剛剛生完。。。別粗勞
真系要調理好身子。。
多上EF..保持心情開朗
Originally posted by specificness at 2007-8-10 02:45 PM:

極樂姐,唔使太過担心,太担心對...
其實我知道我夠奶俾bb飲........
但係, 因為之前幾日轉黎轉去.....一時飲人奶, 一時飲奶樽, 令到bb唔識吸吮.....所以依家一定要用奶樽去餵佢!! 問題係我好唔好買個泵返黎轉人奶.....
醫生只係講左句: 飲奶粉比較飽, 飲人奶要飲多兩餐囉......我話: 咁我一餐人奶一餐奶粉得唔得?! 佢又話無問題, 我都唔知信唔信佢好!

我都無特別担心, 所而係我媽咪擔心多d.....我唔介意浪費左d奶粉丫~~見bb似餓咪俾佢食囉.....食唔到就由佢....

其實, 你問返我係咪好痛, 其實.....我都忍到既.....當然, 我係我老公面前梗係撒嬌啦!! 生唔生....隨緣啦~~~
Originally posted by d228216 at 2007-8-10 02:19 PM:

真係嫁...我訝嫂就係生完吹到風...依家成日頭痛..
我差唔多日日吹風, 出院第一日就洗頭.....10日未夠洗左兩次頭......
我阿媽話: 我真係唔再俾你洗頭啦!
坐月期間冷病就好長手尾丫....老左你就知啦.....

d 阿姨話: 真係大膽....

其實我第一次洗完頭之後, 第二日頭痛 + 周身痛....當然呢d我無同阿媽講啦!!哈哈~~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » bb出左世啦!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。