<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » bb出左世啦!
返回列表 回復 發帖
原來餵人奶要屋企人既支持,
連我媽咪都唔支持我果陣, 我都幾灰.......
雖然佢口口聲聲話我自已決定,
但係之後又講一大輪野黎 ban 你....
其實有好多媽咪想餵人奶但係無奶.....
自已有, 但係又唔餵, 真係覺得係一種浪費.....

而我自已都無信心可以餵好耐,
只係諗住依家放假可以餵.......
到時返工先轉返奶粉,
因為我都想bb既抵抗力好d.....

阿媽今日已經話: 不如我買回奶丸俾你食啦 (即係收奶)
有d無奈.......
------------------------------------------------------------------------------
另外,
bb幾日人仔已經識扭抱.......
好奇怪!!
可能佢係醫院果陣, 喊到死死下都無人理...
依家知道屋企有人理佢,
所以佢會出盡力喊.......
我地個個話唔抱得, 由佢喊..........
但係當佢喊到唔收聲,
超辛苦果陣.........
我阿媽第一個話唔好抱慣佢......
但係永遠都係佢第一個去抱佢......

真係有排教lu~~~~~
Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 04:38 PM:
原來餵人奶要屋企人既支持,
連我媽咪都唔支持我果陣, 我都幾灰.......
雖然佢口口聲聲話我自已決定,
但係之後又講一大輪野黎 ban 你....
其實有好多媽咪想餵人奶但係無奶.....
自已有, 但係又唔餵, 真係覺得係一種浪費...............
係呀,係好需要屋企人支持,但係孩子是你的,你應該堅持你覺得對佢最好的做法,如果唔係第日就後悔。不過話分兩頭,我有啲奇怪點解伯母會咁返對餵人奶;你有無了解過?可能佢好有道理都未定架,不過我地經驗淺唔理解。所以不如你平心靜氣同佢講下,了解下點解佢覺得餵人奶唔合適,再跟佢講下你既立場,點解你想咁,然後大家一齊找出一個對bb最好的做法囉。無論如何,要理解:你和伯母都是疼bb的,都是想bb好,對不?別為這個覺得灰……

我同意架,既然可以提供,自己又願意餵,又可以加強bb抵抗力,唔餵就真係一種浪費。另,如果你真係轉到的話,返工之後其實都可以泵定啲奶比bb食,唔一定話要轉奶粉格(純粹想像,無經驗)。
Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 04:38 PM:
另外,
bb幾日人仔已經識扭抱.......
好奇怪!!
可能佢係醫院果陣, 喊到死死下都無人理...
依家知道屋企有人理佢,
所以佢會出盡力喊.......
我地個個話唔抱得, 由佢喊..........
但係當佢喊到唔收聲,
超辛苦果陣.........
我阿媽第一個話唔好抱慣佢......
但係永遠都係佢第一個去抱佢......

真係有排教lu~~~~~
...............
哈哈,唔好以為bb唔識野!其實真係架,比佢知道一喊就有人抱,佢就知道點樣要脅你地架勒……不過,尤其是第一個,點忍心話由佢喊丫。而且,由婆婆或麻麻湊的bb更加容易過寵,因為老人家傾向就bb,而且粒孫是心肝丁麻。我聽過人話,有些bb,出世時因為要留院幾日,醫院姑娘鬼同你時時刻刻去抱住咩,喊極都無人理,咁返到屋企之後,從來都唔扭抱,幾爽!

仲有呀,千祈唔好成日抱住佢搖佢訓,又或帶佢去街行下喑佢訓………佢慣左的話,你都有排煩…… 咁又唔係話要刻薄佢、唔比飽飯佢食嗰種,只係要記住,bb未識野,在你錫佢的同時,你要用方法去控制佢,包括控制佢既情緒,唔好比佢反轉頭控制你……比個未識性既孩子控制自己既情緒既話,可以想像幾慘!記住記住,呢啲要由細細個開始架,大個左,識左性,領略到控制人的滋味,你就點打都無法力挽狂瀾架勒。

[ Last edited by specificness on 2007-8-11 at 05:09 PM ]
Originally posted by specificness at 2007-8-11 05:02 PM:

係呀,係好需要屋企人支持,但係...
我面前就已經準備左碗藥啦....
我一飲左就唔可以返轉頭........

婆婆唔支持, 原因係 : 麻煩.....
買一個泵要六百幾蚊, 仲要買好多佩件.....
佢話, 現代人個個都係飲奶粉大架啦.....

唉~~我真係好驚會後悔.....
Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 05:19 PM:

...
唉~~~飲左!
Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 05:19 PM:

...
我明白你既心情。事到如今,唔好諗太多啦……不如咁樣:

如果係未飲既,試下同老公再商量下先再決定,好無?因為我覺得你老公如果都認同的話,有多一把口同你媽媽傾。

萬一如果真係已經飲左,咁雖然係有啲遺憾,但係記住,不要太影響情緒,因為這個時候媽媽的情緒管理是很重要的,同埋bb的情緒也會很受媽媽情緒所影響(別忘了在一星期前他不但是你生命的一部份,他實實在在是你身體的一部份!他的情緒當然會受你影響)。一切事情都不夠你和bb的健康重要。人奶麻,我們之前的討論,是基於在可能的空間情況下盡力給予最好的給bb;現在如果是實然地不可能的話,則我們也不需要太不開心。即是說,我們都覺得,可以的話,餵人奶應該是比較好的,但不表示奶粉是非常不好,不表示吃奶粉會對bb健康有壞影響。所以,既然不可行了,就不用再去想它勒;因為,除了人奶,媽媽仲有許多愛心關懷同其他好多野可以比bb的,不是嗎?人奶只是其中的一項而已。如果因為呢件事影響媽媽情緒,從而影響到bb,咁仲唔係因小失大嗎?所以,如果已成事實,就唔好諗咁多勒,ok?

希望幫到你啦。
Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 05:24 PM:

唉~~~飲左!
噢……。好,既然係咁,我地唔好再諗呢樣野勒,諗下第二啲野啦。bb幾多磅重呀?係咪超級大b?佢張床仔係咪喺你地隔離?如果係,我勸你將佢放近啲你老公,遠啲你,因為半夜佢喊的話,老公最好先去看看,如果無乜事,又或者只係換下片,咁老公做就得,你最好休息多啲。如果放得太近自己,媽媽一定會常常起床看,無得抖。呢個時候休息對媽媽太重要,可以的話就叫爸爸分担多啲。況且,媽媽剛剛受了這麼多痛楚,都係時候要爸爸做返的野!

[ Last edited by specificness on 2007-8-11 at 05:47 PM ]
Originally posted by specificness at 2007-8-11 05:36 PM:

我明白你既心情。事到如今,...
多謝曬~~睇完你講既野, 我個心都舒服d~~
其實我老公都係由我話事....因為佢唔知d情況點......
我依家係"外家"坐月, 老公一個星期可能黎一兩次睇我地....
有我媽咪幫我, 照顧我 & bb, 真係差好遠.......
Originally posted by specificness at 2007-8-11 05:02 PM:

係呀,係好需要屋企人支持,但係...
嘩specificness好專好有經驗﹐極樂姐姐同您嘅對話我一句都插唔入去...............
Originally posted by specificness at 2007-8-11 05:45 PM:

噢……。好,既然係咁,我地唔好再...
講真﹐今年真係B年﹐唔知點解除咗極樂姐﹐仲有我阿哥阿嫂周圍D 親戚朋友﹑加埋呢排有d 明星生仔﹐好似好多人生B……… 好搞嘢﹐不過都係極樂姐喺度分享﹐我先了解到生仔嘅問題有幾咁多....................... 除咗痛之外﹐原來爸爸識唔識醒做好一個可靠嘅角色﹐俾到媽媽一個安心都好緊要.............

真係好難想像單親媽咪生仔嘅勇氣.................

[ Last edited by trista_cheong on 2007-8-11 at 11:04 PM ]
Originally posted by 極樂 at 2007-8-11 10:50 PM:

多謝曬~~睇完你講既野, 我個心都...
極樂姐姐妳加油啊﹐呢度大把EF兄弟會喺度同妳一齊傾計GA~~ ^^

呢個topic如果可以繼續落去同我哋分享撫養BB 嘅苦與樂﹐大家都會好開心.................
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » bb出左世啦!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。