<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » [焦點討論] 美國次按問題惡化,引發全球股市暴跌
返回列表 回復 發帖
次按風暴,直捲全球!
大家點睇今次次按危機呢?

唔認同全球理論,單單是香港已出來說沒有大規模投資次按。
而中國股票市場亦沒有受今次次按危機影響。

不過補充一句,歐洲唔惦,大陸都唔會好過。
因為中國政府政策係親歐疏美,因此歐羅扒街,
中國人民幣都會受影響。

不過現在情況是歐洲學香港當年咁,
政府注資救市,頂多都係政府一手蟹貨,
應該唔會對歐羅有好大衝擊!

後市又點睇呢?

港股後市第一個目標睇25000,終極目標破30000!
絕對唔係誇,依家個市22000,跌盡一日一次都只係600-1000之間。
更何況唔係單跌市,而係一日跌一日升,來回跟本無變。

主要原因是外國基金要屬回,這是一種機械式無感情的電腦交易盤。
而中國正正要借香港來投資,走向世界。
這是千載難逢的好機會,可以低吸外國基金D貨。

其實次按危機爆得咁突然,中國政府亦沒有出來理清和自身無關,
主要原因是中國政府可以借此機會低吸平貨。

中國銀行和保險公司,都要在這幾年吸納港股,
因此股市絕對不會跌穿20000點。

而中國銀行和保險公司在港上市和A股上市有好大分別。
A股派息,係要上交國保基金,因此良性循環。
中國銀行和保險公司投資香港股市,賺錢就中央都有得益!

強貨現在真真正正回歸祖國,洋人損手離場!
中國真真正正可以在股票市場戰勝洋人,大快人心呀!
當然,中國人唔應該矯傲,因為重有好多野要完善。
現在正正可以乘此之機賺下第一筒金!

一眾散戶,即日先的兄弟姊妹們,亦是賺錢好時機,
現在大升大跌,是低吸高賣的好時機,但一定唔可以持貨過夜。
否則一定要分段吸貨,一次性賣出。咁就VERY GOOD啦!

人類出世也是一個離開也是一個

[ Last edited by locklock on 2007-8-10 at 11:55 PM ]
Originally posted by qulapo at 2007-8-10 11:21 PM:
cash is king credit crunch will ...
cash is king 睇到黎句野就生氣!
同阿媽係女人無乜分別!
有無人敢講 Stock is king?
中國政府現在就可以好肯定咁答你一句:Stock is king!
全中國人民都可以答你一句:Stock is king!
中國大把錢,又唔見佢做到皇帝?
錢多等同廢紙無分別!問題精結係增長!

Originally posted by qulapo at 2007-8-11 12:44 AM:
sigh, please stay calm and on t...
如果歐美央行唔出手,就會如你所願,但依家人為因素改變一切。
過去歷史係唔包括人為人素,你舉的例子也是如此。
正正因為過去前車可鑑,所以今次歐美央行二話不說就出手救市。
中國正正坐享其成,歐美扒街佢又賺,歐美賺錢佢又賺。
CASH IS KING,李氏一族一定唔認同你。
當然,升市你買,跌市你賣,逆市而行,經驗不足,咁就愛莫能助了。
是個人運氣問題。其實只要忍一忍,一定有運行!

[ Last edited by locklock on 2007-8-11 at 12:55 AM ]
Originally posted by qulapo at 2007-8-11 01:09 AM:
the ecb, the fed, and other cen...
你講咁多都係過去歷史!911過時港股都無20000點啦!
咁點解港股現在有20000點?港股已脫離你過去認知的因素。
當然炒即日仙就無乜野好講,但講大勢,港股一定睇升,唔會跌,
因為背後太多利好因素!想想李嘉誠條蛋散出黎叫人唔好買股票過日之後,
港股只少升多1000幾2000點,李嘉誠不斷係咁增持自己系內D股票!
次按問題只係借題發揮,個名都有得你叫啦,係次,即係唔多打緊!(講笑!
歐美股市好少會有央行出手,就算911都唔會有。
證明今濟野唔係少野,但係既然政府都有意解決問題,你咪信佢一次囉,取非你係大淡友!

[ Last edited by locklock on 2007-8-11 at 02:14 AM ]
Originally posted by 20001160 at 2007-8-11 07:14 AM:
問個底b問題
次按係咩???
【解】次級按揭貸款
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=158786&fpage=1

香港同中國,甚至是日本,和一眾新興投資市場,都唔會有次級按揭貸款問題!

因為中國剛剛先有物權法出台,人治市場,現在先續步走向法治,
保障物權,有牌都談唔上這個進階問題。

香港和日本分別在十年和廿年前早以樓市泡沫爆破,又何來次級按揭問題?

新興投資市場的人民,連衣食住行都有問題,又何來次按?

今次危機原點是政策不完善,導致骨牌效應。就有點像香港早年的咭數借貸問題。
解鈴還須繫鈴人,央行出手救市,亦意味唔會坐視不理。
振痛只是短暫,只要往後完善制度,嚴打寛鬆借貸,問題可續步解決。

而次按貸款者無力還款,導致銀行未來銀根短缺,影響其他正常運作,
包括全球性基金投資,導致投資客戶無法領回基金。
因而要從國際抽回資金,導致全球股市波動。
現在央行出手,這個小問題源頭解開,全球股市自然回穩。

[ Last edited by locklock on 2007-8-11 at 11:47 AM ]
Originally posted by d228216 at 2007-8-11 11:42 AM:
原來有人答咗......
版大!早晨!一早答佐啦!辛苦你啦!
現在再在上面補充現況,解賣個答案添啦!
解鈴還須繫鈴人!

其實上年立法會,邊條蛋散話任志光人工高無料到,
外匯基金投資唔夠進取,應該要拿過條友去打杷!

香港股市有乜唔好?投資本地有乜唔好?依家外國扒曬街,
香港咪依然笑哈哈!如果我地走去投資國際市場,
重要玩進取,依家肯定PK!

[ Last edited by locklock on 2007-8-11 at 11:50 AM ]
Originally posted by qulapo at 2007-8-11 02:52 PM:
施永青's columns are usually worthwhile to read
施生話要排隊死都未淪到佢!幾大枝野呀!
無綫就黎有得睇,睇佢點吹死都未淪到佢!

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » [焦點討論] 美國次按問題惡化,引發全球股市暴跌

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。