<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 今日勁升千二點
返回列表 回復 發帖
Originally posted by locklock at 2007-8-20 06:14 PM:

牽連左幾多國家都好,肯定無香港和...
中國有無中招大家都未必知....大家知中國o既消息控制得幾好啦
╬無語問蒼天╬
Originally posted by 但丁 at 2007-8-20 06:25 PM:
中國有無中招大家都未必知....大家知中國o既消息控制得幾好啦
中國剛剛先有物灌法扑鎚,咁快有次按?咁真係大國掘起啦!
日本仔比香港更早扒街,所以跟本唔會有次按!
而香港就唔洗講啦!要多謝董建華!我地先無次按!

人類出世也是一個離開也是一個
國內資金太多,

水落香港正好一家便宜兩家著,

減低內地股市上升速度, 減慢人民幣上漲空間,

內地一日未有沽空及期指制度, 個市唔會轉向,
Originally posted by pchong at 2007-8-20 06:29 PM:
國內資金太多,
水落香港正好一家便宜兩家著,
減低內地股市上升速度, 減慢人民幣上漲空間,
內地一日未有沽空及期指制度, 個市唔會轉向,
 GOOD POINT!

次按問題影響可以幾大無人知, 但無理由好似911黎得咁突然咁震撼, 但上星期尾波幅係拍住911. 所以我認同唔係咁簡單, 係有人借機玩野, 擴大恐慌, 利用反覆上落不斷獲利同低吸.

911發生時所有野都係問號, 航空業全面癱瘓, 係美國國難, 全世界擔心陸續有來, 甚至進入戰爭狀態, 次按問題再嚴重, 都無理由造成咁大,咁突然恐慌.

次按本質上是本土經濟問題, 911則是前所未見的國際政治危機, 性質,規模同速度都有好大分別, 所以如果今次唔係市場對次按反應過敏, 就係當年對911反應遲鈍.

就算次按影響美國消費力全面下降, 令本土經濟進入蕭條, 都要一個過程, 再影響到香港同中國就更間接. 無理由一下就蒲哂出黎.

好多人話次按會搞好耐, 咁而家套哂現既基金, 係唔係可以一路渣住啲cash做king, 唔投資番落個市度? 大陸有內需有奧運有房地產, 佢地係唔係可以咁穩陣, 忍手忍到次按問題搞掂哂至出手?

以上唔係想提出意見, 只係想提出問題.

不過有樣野唔到你唔信, d大戶真係好有黙契, 無論散貨同入貨都一定比老散快, 佢地話恐慌時, 唔好信哂, 佢地話信心回穩時, 亦唔好咁老定, 佢地有d係立心不良, 有d係講真話但估計錯誤, 而股海複雜之處正在於此.
Originally posted by shehboy at 2007-8-20 07:20 PM:
次按問題影響可以幾大無人知, 但無理...
其實我答佐你,厠按只係小問題,不過要長篇大論咁去深入分析一件無謂小事,
我就真係唔多識啦。簡簡單單講,買樓無錢還,點解會拖挎股市?
難道買樓D錢多過大型基建?幾時開始小市民會勁過大鱷,玩轉個市?
再加上同一時間有咁多聰名基金投資者同聰名小投資者一齊贖回?
係咪有D似睇緊日據金融小子,一班人走去提款,玩謝間銀行!?

你的分析,我十分認同,好有遠見!

[ Last edited by locklock on 2007-8-20 at 07:33 PM ]
Originally posted by locklock at 2007-8-20 07:30 PM:

其實我答佐你,厠按只係小問題,不過要長篇大論咁去深入分析一件無謂小事,
我就真係唔多識啦。簡簡單單講,買樓無錢還,點解會拖挎股市?
難道買樓D錢多過大型基建?幾時開始小市民會勁過大鱷,玩轉個市?
再加上同一時間有咁多聰名基金投資者同聰名小投資者一齊贖回?
係咪有D似睇緊日據金融小子,一班人走去提款,玩謝間銀行!?
睇呢句  " 買樓無錢還,點解會拖挎股市? "   就知你有料啦 ~

唔識就虛心d啦, 丁生 ~~

[ Last edited by Lyon on 2007-8-20 at 09:57 PM ]
Originally posted by Lyon at 2007-8-20 09:39 PM:
睇呢句  &...
對住你,我只可以用危天行既語氣同你講!
夠疆你企定等我夾你!

我承認我唔係好識.....以後多多指教!
希望問題真係好似lock 兄話齋 "買樓無錢還,點解會拖挎股市? "
希望我係多疑
╬無語問蒼天╬
Originally posted by 但丁 at 2007-8-20 11:55 PM:
我承認我唔係好識.....以後多多指教!
希望問題真係好似lock 兄話齋 "買樓無錢還,點解會拖挎股市? "
希望我係多疑
如果連D咁既小數目都可以拖垮整個經濟,咁即係代表過個國家有根本問題。

今濟各國政府點解冒住破壞自由經濟既風險,紛紛申出援手救市?
因為這條數,對任何一個歐美大國來說,都只係一個小數目。

但係如果唔出手救市,就會比人無限放大次按問題,以一小個缺口,大做文章。
從中獲利,繼而拖垮一個國家既經濟。

如果次按係勁野,咁大型投資項目,甚至一個政府起新大樓,係咪應該勁D?
其實今濟教訓,係應該規管十個樽九個蓋既情況出現。
真金白銀投資,唔好攪假大空,依家係開銀行,唔係開賭場呀!

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 今日勁升千二點

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。