<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 今日勁升千二點
返回列表 回復 發帖

[股票經營] 今日勁升千二點

嘩! 今日好勁呀!越升越有, 升1208點,收市報21,595.
星期五下就到今日,總共升左2千點.
不過小弟自問膽小,受唔起甘大既波幅,所以無入市.
唔知大家有無斬獲呢?
大家又覺得次按玩完未呢?
今日升1200點都係因為外圍利好, 北水南調
我覺得次按問題未解決....港股仲要坐一排過山車
╬無語問蒼天╬
我都覺得未攪掂, 一陣又話邊間大行停止贖回d基金,又跌佢一跌.
e輪都係大上大落既格局!唉............唔知亂到幾時呢?
Originally posted by feiku at 2007-8-20 04:17 PM:
嘩! 今日好勁呀!越升越有, 升1208點,...
何為厠按問題?可能睇得新聞多,睇得報紙多,誤信二流分析員之言,而有所損失。
厠按問題係歐美等地的事,跟本唔會影響到亞洲。亞洲大多是發展中國家,
唔會有這個進階性問題。

今次亞洲股市受累,主因背後有人攪鬼,無限放大厠按問題,
另歐美一眾無知小股民分分拿回投資中的基金,另投資銀行應對不下。
因為通常投資行銀是拿錢去投資,而賺取回報,十個樽,可能得九個或八個蓋。

一吓子要佢嘔凸,自然會有信心危機出現。但試問買樓D咁少既數,
一個大國又點會解決唔到,而比人從中作浪?

所以歐美央行心明有人攪鬼,紛紛出手救市,借錢比一眾銀行,解決銀根問題。
但與此同時,有借有還,銀行逃過一劫,也要清空手上的國際性投資,
以作償債之用,有借有還真君子。

基於以上條件,香港股市亦成為受害者之一,但何解會在亞洲跑出,抗跌能力如此之大?
主因是中國剛剛上年先續步開放投資海外市場,遇如此巨大入貨好時機,
一定唔會錯過,香港好,中國好,中國好,香港一定會好好!

如果即日仙,可能要捱價,但中長線或長線看好,因為背後有強援相助!

人類出世也是一個離開也是一個
Originally posted by feiku at 2007-8-20 04:17 PM:
嘩! 今日好勁呀!越升越有, 升1208點,...
下午出段 news 話 "個人買港股既自由行" , 一出後升多幾佰點...., 會睇位坐下國企順風車.....

次按問題都未解決過 , 減貼現率只可減輕 D 投資銀行唔駛監平出貨 , 向聯儲局拆到平小小既錢頂檔 , 而且問題都未完全浮現........
Originally posted by locklock at 2007-8-20 04:32 PM:

何為厠按問題?可能睇得新聞多,睇得報紙多,誤信二流分析員之言,而有所損失。
厠按問題係歐美等地的事,跟本唔會影響到亞洲。亞洲大多是發展中國家,
唔會有這個進階性問題。

今次亞洲股市受累,主因背後有人攪鬼,無限放大厠按問題,
另歐美一眾無知小股民分分拿回投資中的基金,另投資銀行應對不下。
因為通常投資行銀是拿錢去投資,而賺取回報,十個樽,可能得九個或八個蓋。

一吓子要佢嘔凸,自然會有信心危機出現。但試問買樓D咁少既數,
一個大國又點會解決唔到
,而比人從中作浪?

所以歐美央行心明有人攪鬼,紛紛出手救市,借錢比一眾銀行,解決銀根問題。
但與此同時,有借有還,銀行逃過一劫,也要清空手上的國際性投資,
以作償債之用,有借有還真君子。

基於以上條件,香港股市亦成為受害者之一,但何解會在亞洲跑出,抗跌能力如此之大?
主因是中國剛剛上年先續步開放投資海外市場,遇如此巨大入貨好時機
一定唔會錯過,香港好,中國好,中國好,香港一定會好好!

如果即日仙,可能要捱價,但中長線或長線看好,因為背後有強援相助
運動你還可以隨便發表任何意見 ~~

經濟 & 金融, 你唔識就虛心 d 學習 & 問吓其他人 ~~

唔好係度亂發表一d害死人嘅言論 ~~

我根本覺得你就係二流分析員  ~~

買樓D咁既數,一個大國又點會一定解決到, 你唔明就虛心問吓我 ~~
我一定會解答你 ~~

你根本連美國人買樓習慣都唔明白 ~~
次按問題可以引發 d 乜問題出現, 你又知唔知 ~~
次按問題係歐美等地的事, 佢會點樣影響到亞洲, 以致全世界, 你又唔明 ~~

呢句 ==>  中長線或長線看好, 因為背後有強援相助. 你同果 d 九流分析員有乜分別呀??
你呢d叫一廂情願, 過去四星期已經話你知, 如果個市要跌祖國係唔會頂, 仲會一齊估 ~~
你又知唔知?? 嗰市進入中期調整你又知唔知?? 乜叫中期調整你又明唔明??

你 d 所謂嘅言論 = 有呀爸搵錢俾我地嘆就唔怕, 就算隔離屋 火燭 & 地震 都可以唔駛理 ~~

以上全屬小弟發開口夢之亂吹, 如招致大家任何損失, 實屬不幸, 小弟恕不付任何責任 ~~

[ Last edited by Lyon on 2007-8-20 at 05:55 PM ]
Originally posted by jackiem at 2007-8-20 05:28 PM:
下午出段 news 話 "個人買港...
從另一個角度來看!次按問題真係有必要去解決嗎?
難道要永遠無人借錢買樓,先叫解決?
借得錢,就一定有風險,但張風險無限擴大,會唔會有斬腳指之嫌?

[ Last edited by locklock on 2007-8-20 at 06:06 PM ]
Originally posted by locklock at 2007-8-20 04:32 PM:

何為厠按問題?可能睇得新聞多,睇...
你應該未了解次按所牽連左幾多國家...亦都未了解次按問題o既嚴重性...
央行注資好似解決左問題...但其實治標唔治本...

次按唔係一兩個星期內可以解決o既事, 如果搞唔掂或者做得唔好...美國可能會大蕭條
╬無語問蒼天╬
Originally posted by 但丁 at 2007-8-20 05:58 PM:
你應該未了解次按所牽連左幾多國...
牽連左幾多國家都好,肯定無香港和中國,甚至連日本都唔會有!
我地亞洲係被人累,先會股市瀑瀉。而日本亞洲第一大國,就更係要捱多兩刀,
先突顯佢地江湖地位!

美國經濟滑波,會唔會影響中國掘起先!中國奉行一籃紙貨幣證策,十分聰明。
美國經濟滑波,對中國,甚至是歐洲,都可能帶來無限機遇!

有條友叫羅傑屍!佢就叫中國唔好持有美元,要減持美元。
佢都睇美國扒街!但係中國先無佢咁笨,一籃紙貨幣好處,就係減低風險,
如果和某一種貨幣掛鉤,有乜事起上黎,中國可能會分裂!

香港現在站在十字路口之上,和美元掛鉤在明,暗地裏玩人民幣化!
依D唔知係咪叫,身在曹營,心在漢!

[ Last edited by locklock on 2007-8-20 at 06:16 PM ]
次按起碼要攪多3年時間,但股市亦冇可能日日跌,
上星期三日內連跌2千點,所以今日升1千都唔算過份,
如果好似我每分每秒都對住部電腦,咁就真係嚇得死人~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 今日勁升千二點

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。