<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » 三萬人工既iq題
返回列表 回復 發帖
6月4日,因為刪除左小紅知道果2個之後,6月得1個日子。
Originally posted by 155220 at 2007-12-9 11:27 AM:
6月4日,因為刪除左小紅知道果2個之後,6月得1個日子。
讓我們來模擬一下當時的情況好嗎?
讓我來做小明,你做小紅

以當時情況來說,我是知道6,你是知道4的,而我地二人都唔知對方ge數字
當我自己見個6字,望返個生日表,6月的日子有4和7,那理所當然我唔知道老師的生日
問題是,我能唔能夠肯定你(即係小紅)一定唔知老師個生日呢?
要100%肯定的yo,即係不論你手上的4是7都肯定不知老師的生日
因為我將會說「如果我不知道的話,小紅肯定也不知道。」(<=這句是肯定句)
如果你手上的數字4,那你當然肯定唔知,那如果你手上是7會怎樣呢?
因為我不知你手上的數字,所以我要考慮哂所有可能ge情況先可以講出以上哥句肯定句

是對是錯我不敢說,我能做的,只是將6月4日代入佢地ge對話睇下有無d咩問題
唔知你睇唔睇得明呢?^^

[ Last edited by sakura310 on 2007-12-9 at 12:25 PM ]
9月1日= =+
先delete 7日同2日,因為小紅說本來不知道,
(7日同2日都係得一日,小紅如果是7日或2日,就一早知道answer了)
小明不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道,
小明知道小紅不是7日或2日,那就是小明的不是6月和12月了,
之後就得番
5日也是不可能的,因為小紅說之後知道了,
如果小紅的是5日,她是不可能知道的
得番
小紅知道了,小明聽了也就知道了
(如果我判斷無錯既話,最後果句說話
"小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」"
係唔講都得,因為第一句
"小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」"
已經暗示了小紅知道的話,他也會知道)
太詳細就唔講,唔想大家無得玩-3-)/

*我諗我無錯掛

[ Last edited by qqwqqwqqw1 on 2007-12-9 at 03:26 PM ]
小明知道小紅不是7日或2日,那就是小明的不是6月和12月了,
3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
6 月 4 日
6 月 7 日
9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 2 日
12 月 8 日

點解唔係7日或2日就可以刪除12月既可能性?
咁難既...不知道
9月1日....
Originally posted by dynamitelamhk at 2007-12-9 04:18 PM:

點解唔係7日或2日就可以刪除12月既可能性?
首先我先舉個例子啦
如果一間房裡面有10個人
假話全部都係男啦

我在房外,對房外的人說:「如果有人出黎,咁就一定係男仔」
在這個情況下,我沒說錯,相信你也這樣認為吧^^

但如果10個人當中有一個女仔
咁我講「如果有人出黎,咁就一定係男仔」的話,你認為係咪分百正確呢?
相信我不用解釋吧

咁而家講返你個問題啦
你的問題主要因為這句說話=>小明說:「如果我不知道的話,那小紅也不知道」
那就跟我說,「如果有人出黎,咁就一定係男仔」的情況一樣
兩句都係講得好肯定,即係要百分百準確
咁分析返小明句句子,諗下,點解小紅一定唔知呢?
原因是因為小明看到自己知道數字所代表的月份後的日子全都有重覆,所以佢先會咁肯定咁講,咁即係話,如果某個月份後的日子有一個數字只出現過一次,小明知道的月份都唔會係哥個月

打左好多字添...
Originally posted by qqwqqwqqw1 at 2007-12-9 03:22 PM:
9月1日= =+
先delete 7日同2日,因為...

我係我老闆面前解答過, 不過我冇三萬蚊人工
Originally posted by 12d3 at 2007-12-9 07:30 PM:

我係我老闆面前解答過, 不過我冇三萬蚊人工
點解o既? 唔係真係interview掛
我尋日睇完條題目都唔明, 再睇埋答案解釋都唔明, 再睇埋人詳細解釋先明

sakura...
你係睇過定真係識, 你iq應該高我好多 (冇可能)
小生物睇過題目,自己亦親手做過答案
所以關於這題的內容理解透徹
理解透徹先可以作出個稍為詳細的解釋供大家參考
僅此而己
至於iq高,我不知道了
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » 三萬人工既iq題

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。