<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 以前d戲 ...
返回列表 回復 發帖
Originally posted by BOYDWAN at 2008-2-18 03:37 AM:

嗯……呢個係一個唔錯嘅答案﹐戀愛版主您知道要早d 瞓都算係幾明智~
Originally posted by e_e at 2008-2-17 10:48 PM:

符合女性利益就唔知 , 但符合女性形象就可以up下~~
我以前講過女性既支持 , 係可以令男性由無力變充滿力量 ,
e+d女權份子 , 唔知係咪仲記住以前話 "女人唔理性" ,
搞到e+好多女仔同d男人一樣 , 無晒同情心~~

某程度而言 , 我覺得e+既女權主義同以前既男權主義一樣專橫 ,
點解女人一定要同男人一樣 , 開口性埋口性???
點解個個吊帶 , 就一定比穆斯林好???
我希望女性明白 , 女權主義唔係將女人=男人 ,
而係將女性既 優點 喜好 , 擺到同男人既 興趣 喜好 一樣地位 ,
女性既所謂感情泛濫 , 正好對比男性既冷血 ,
這裡不置優劣 , 但係話感情泛濫係缺點 ,
就唔好話冷血(所謂既理性)係優點羅~~
我有啲問題想問問……

首先﹐雖然唔關女唔女仔事﹐不過……"理性"就等於冇同情心ga la 咩??

第二﹐最尾嗰句﹐通常如果話感情泛濫係缺點嘅人﹐唔係都會認為冷血係個優點咩?
Originally posted by trista_cheong at 2008-2-18 10:57 PM:

我有啲問題想問問……

首先...
有理性本來唔一定無同情心 , 小弟就係其一個
問題係有人鐘意曲解理性 , 成日話 "咁佢係無市場 , 消失係必然"
"咁即係佢自己唔掂拉" 將所有值得可憐既 , 變成抵死 ,
唔好話我話 , 咩唔符合市場=抵死??? 因為市場係己經比人操控 !!!
佢地d說話 , 其實不知不覺為操控人脫罪 ... 好似越講越遠tim

成日話人感情泛濫既人 , 當然認為所謂既理性係好野 ,
而我就係想x穿佢地既荒謬~~

(好似人又淚親大皇 , 咩事呀???)
Originally posted by e_e at 2008-2-17 07:42 PM:
以前d戲 , 女主角比好多人追 , 但女主...
我本來覺得你講得幾好
但係點解要用[仲衰過動物]呢
動物有咩得罪你呢?
佢地有幾衰呢?
唔知你本人有冇愛心o既呢?
識唔識尊重o下動物呢
Originally posted by 蕃薯 at 2008-2-19 01:13 PM:

我本來覺得你講得幾好
但係點...
我可能我用字有問題 , 我試下解釋 ...
我咁用字係因為人同動物係有差異的 , 而在人社會中 ,
理所當然會以人的一方面為標準 ,
相對而言動物的一套就不合標準了 ,
我地以人為在地立場 , 也當然視這為 "衰" ,
這種衰是基於我們自己價值下的代入思考 ,
也就他們用人的價值思考 , 先會覺得咁係 "衰" ,
因此 , 有人和正常人的差距大於人和動物的差距 ,
我們便會說他是 "比動物仲衰" 了~
我覺得e+好多係批判傳統封建時 , 同時出現左好多反傳統霸權
好似d女權主者成日話古代點抑制女性情慾 , 話要解放 ... 變相霸權式鼓吹濫交
Originally posted by e_e at 2008-2-19 06:00 PM:

我可能我用字有問題 , 我試下解釋 ....
我明你o既講法,但係我講緊尊重問題,
你可以用好多字眼去形容,有d人幾衰幾衰
但係唔一定要用動物,你用人去定標準係冇錯
但係每個人睇事物o既方式都唔同,你覺得係,唔代表全世界都係
我只想你明白,尊重o下動物,例如好多人話人衰[佢仲衰過隻狗]
狗有幾衰呢,佢有冇咬親你呢?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 以前d戲 ...

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。