<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 其實盧冠廷點解做到歌手ge!!!@@
返回列表 回復 發帖
所以咁偉大既人係樓主值得學的
Originally posted by at 2008-5-18 08:22 PM:
朋友....你有冇睇過星爺的 西遊記之仙覆奇緣 呀?最後果首感人到飛起的一生所愛就係盧sir作品之一
i also like this song....but i like 他今晚唱的歌多 d....因詞很有詩意同感情....他之前說同老先生唐書琛冷戰....差 d 離婚.... 但他比這歌曲給她填....因她寫出心意...令他感動同明白她的愛...故和好......他之後有病...但她不離不棄....故我聽時多數覺得她是用一生去寫及證明...so touching ga
Originally posted by red0011101 at 2008-5-19 01:52 AM:

i also like this song....but ...
彭羚同巫啓賢合唱重正
Originally posted by 法拉 at 2008-5-19 01:05 AM:
其實宜家以前D歌手才是樂壇支柱,佢地...
仲有 d 冇0甘紅但都正的....如郭小霖...radius 等等
佢又唔係做錯事
做咩話人運吉呢
環保都唔錯丫
環保有咩唔好姐
盧冠廷同側田一樣, 都係脫髮歌手, 賣實力唔賣樣
Originally posted by bigfish at 2008-5-19 02:04:
盧冠廷同側田一樣, 都係脫髮歌手, 賣實力唔賣樣
側田都三張幾啦,脫髲好奇咩?

側田同盧冠廷一樣嘅係同一間學校.
Originally posted by red0011101 at 2008-5-19 01:56 AM:

仲有 d 冇0甘紅但都正的....如郭小霖...radius 等等
Yes!以前每個歌手/組合都有鮮明0既形象同風格,歌迷一定搵到自己0既定位,例如:
傳統Band Sound=太極
對現實不滿0既反叛青年=Beyond
大路情歌&流行曲=譚詠麟/李克勤
反叛花花公子=張國榮
百變形象=梅艷芳
斯文書生型=陳百強/黃凱芹/Radias
電子迷幻+政治諷刺=達明一派
書院味=夢劇院
老成持重=林子祥
正氣=關正傑
斯文乖乖女=陳慧嫻
時代獨文女性=林憶蓮
唱作歌手=郭小霖/盧冠廷
玉女=周慧敏/劉小慧
...........實在不能盡錄

當時有d歌甚至可以一聽前奏就大約知道邊個作曲同邊個唱,唔似而家全HK得一個人識作曲(伍樂城)同識填詞(林夕),0個陣時每個歌手都有自己班底,有非常強烈0既個人風格,而家d歌聽落隻隻差唔多......

[ Last edited by andyho on 2008-5-19 at 02:49 AM ]
逆ナンパ男
其實樓主好有代表性, 代表左新一代樂迷, 所以以前既樂壇有好多實力歌手, 而家就係多埋啲渾吉友.

我諗如果樓主見到夏韶聲, 又會話佢升唔到key係出黎渾吉, 見到阿Lam就話佢去唔到粒音, 無乜好講, 正如唔識藝術既人, 好多都當畢加索啲畫係塗鴉.
Originally posted by andyho at 2008-5-19 12:34 AM:
好似依家只有兩種「歌手」:有唱功冇樣=實力派;有樣冇唱功=偶像派,即係話俾你聽:「有樣睇就算la,仲想要唱功?要唱功就要聽冇樣架la!」
...
現時分類應該係: 冇樣=實力派; 有樣=偶像派, 同唱功冇關係, 就算你唔唱得又冇樣, 但都有人會評為實力派
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 其實盧冠廷點解做到歌手ge!!!@@

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。