<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 其實盧冠廷點解做到歌手ge!!!@@
返回列表 回復 發帖
其實鄧麗欣點解做到歌手ge!!!@@
其實鄭希怡點解做到歌手ge!!!@@
其實鍾欣桐點解做到歌手ge!!!@@
其實蔡卓妍點解做到歌手ge!!!@@
其實周麗淇點解做到歌手ge!!!@@
逆ナンパ男
其實盧冠廷仲有好多當年冇plug過0既好歌,一樣超正!
又再想起你、逝去的心、求你不要走......
唔知有幾多人聽過?
至於作俾其他人0既正歌就更加多!
盧業媚0既<泥路上>、Alan Tam 0既<愛是這樣甜>仲有陳百強<長伴千世紀>同阿Lam 0既<最愛是誰>......多不勝數!

細路仔,由細到大淨係食粉絲,從來未食過魚翅,難怪會唔知咩叫好0野!

[ Last edited by andyho on 2008-5-18 at 10:15 PM ]
逆ナンパ男
香江糞青
又不至於咁差,不過真戥依家d新一代可憐,好多從來未接觸過香港八、九十年代初期0既音樂(那個年代是香港樂壇最精彩的年代),就係俾依家d垃圾歌同垃圾歌手養大,連點樣分辨一首歌好唔好聽同點解好聽都唔識!

我相信0個個百花齊放0既年代唔會再出現......
逆ナンパ男
言歸正傳啦!

睇完呢個post 0既內容,發現其實有好多人對香港現今「樂壇」(如果仲可以咁叫)都好不滿,咁都冇咁絕望。

其實要數現今「樂壇」0既弊病,真係十日十夜都講唔完,好似依家只有兩種「歌手」:有唱功冇樣=實力派;有樣冇唱功=偶像派,即係話俾你聽:「有樣睇就算la,仲想要唱功?要唱功就要聽冇樣架la!」
不過我想話,以前好多人又有樣又唱得,好似張國榮、譚詠麟、陳百強......,咁唔通佢地係外星人?
仲有,以前做偶像派都要有咁上下唱功,好似周慧敏、劉小慧、黃凱芹、黃寶欣,至少唔會唱Live走哂音,唔係出0左道先學唱歌,而係唔該你學識唱歌先好出碟,所以難聽極都有個譜,同埋你真係可以聽到一個歌手0既進步,葉倩文同林憶蓮就係好例子。

而加?唉......
逆ナンパ男
冇話正唔正氣0既,以事論事0者!

冇魚翅食已經夠慘,仲要俾人鬧,其實佢都冇乜錯0丫,最錯係搞到鯊魚絕種,害到大家冇得食魚翅0既人0者!
逆ナンパ男
同意!你睇而家d精選碟出得密過新碟就知la!
逆ナンパ男
Originally posted by red0011101 at 2008-5-19 01:56 AM:

仲有 d 冇0甘紅但都正的....如郭小霖...radius 等等
Yes!以前每個歌手/組合都有鮮明0既形象同風格,歌迷一定搵到自己0既定位,例如:
傳統Band Sound=太極
對現實不滿0既反叛青年=Beyond
大路情歌&流行曲=譚詠麟/李克勤
反叛花花公子=張國榮
百變形象=梅艷芳
斯文書生型=陳百強/黃凱芹/Radias
電子迷幻+政治諷刺=達明一派
書院味=夢劇院
老成持重=林子祥
正氣=關正傑
斯文乖乖女=陳慧嫻
時代獨文女性=林憶蓮
唱作歌手=郭小霖/盧冠廷
玉女=周慧敏/劉小慧
...........實在不能盡錄

當時有d歌甚至可以一聽前奏就大約知道邊個作曲同邊個唱,唔似而家全HK得一個人識作曲(伍樂城)同識填詞(林夕),0個陣時每個歌手都有自己班底,有非常強烈0既個人風格,而家d歌聽落隻隻差唔多......

[ Last edited by andyho on 2008-5-19 at 02:49 AM ]
逆ナンパ男
Originally posted by 0000001 at 2008-5-19 01:20 PM:
周星馳套西遊記當中佢唱果首插曲真係好掂的
佢把聲有種好特別的滄桑感
唔知有冇人聽過
「一生所愛」點會冇聽過?我用成舊水買西遊記隻soundtrack都係為0左呢隻歌咋!
點都估唔到星爺0既電影會有首咁正0既歌!
逆ナンパ男
真係奇怪,明明係「唱歌好聽=實力派」,突然又會變0左「實力派=唱歌一定好聽」!?
一個歌手因為唱歌好聽,有才華,所以我地認為佢係實力派,唔係我地求其搵個光頭阿伯,叫佢做實力派,然後夾硬話佢唱歌好聽。

係咪搞錯0左d乜0野?

[ Last edited by andyho on 2008-5-19 at 06:26 PM ]
逆ナンパ男
Originally posted by hins0109 at 2008-5-19 11:37 PM:
以前佢點勁係以前既事   我地呢d後生 唔識係正常
流生曲咩

成班iq題
又一個可憐又無知0既小dee dee......
無知唔係最可憐,因為咁而自豪,仲覺得冇所謂先係最可悲......
逆ナンパ男
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 其實盧冠廷點解做到歌手ge!!!@@

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。