<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 同氣連枝,熄燈三日
返回列表 回復 發帖

[游人間‧頑童俱樂部] 同氣連枝,熄燈三日

一個星期前嘅今日,慘劇發生.
香港人除左透過電視睇報紙等資訊去了解慘劇狀況外,就只有嘆息.
一個星期後嘅今日,慘劇仍未停止.
香港人除左繼續透過電視睇報紙等資訊去了解慘劇狀況外,就只有繼續嘆息....
國殤,今次的確係國殤.
陸續傳黎嘅消息,都係令人痛心嘅消息;偶爾有奇蹟出現有人獲救,已經係一件令人高興嘅事.
可惜都只係苦笑.
受難者無做錯任何事,只嘆於大自然威力下,人類實在渺小得可憐.
無論係家財萬貫,材高八斗,抑或貌美傾城,於大自然動怒面前,不值一晒.
香港人,於世人眼中永遠只識得向錢看,人情薄過紙;但面對國難一次又一次嘅出錢出力,實在令咁睇香港人嘅人汗顏.
我為我身為香港人,中國嘅其中一份子深感自豪.

正值身處香港,面對今次嘅慘劇,我真係覺得好難受:
背負住妻子已發臭嘅屍首,將自己同屍首綁在一起,不離不棄堅持去送妻子最後一程嘅丈夫.
用自己身體保護住自己初生嬰兒,到最後一口氣仍然餵哺嬰兒,仲要利用手機寫低遺言短訊嘅母親.
仲有好多,太多喇..........

中國領導嘅表現,令我欽佩.
各界人士於前線拼搏嘅精神,令我動容.
無錯,呢d 真係叫大是大非;我深深體會到人生在世,就只在乎活得有價值.
所以今日早上,我作出左一個決定.
我將一筆對我黎講真係叫好龐大數目嘅錢,捐左出去.
當我簽名劾實時,半分猶疑都無.
唔係要眩耀我嘅財富,於國難面前絕對無人眩耀得起!相反我只有痛恨我嘅能力好有限....亦只係我唯一可以做得到嘅付出.......
我身邊嘅朋友,無人出聲,同樣只以行動去表態.
因為想起一班受苦嘅人,我地只希望佢地可以重新建立佢地嘅家庭,振作.
我好欣慰有一班咁嘅朋友.

返到黎,EF 一片灰暗.
我好清楚乜事,係admin.
正當想pm 佢話比佢聽我好感動之際,我見到版主區有新post.
原來唔止admin,仲有d 佬同A佬,係佢地三個嘅主意.
好窩心.
真係好溫暖.
有心人有點止三兩個?身邊個個都可以係有心人!
admin,d 佬,A 佬,我好自豪有您地幾個老友記.
我好自豪,我加入左一個有良心嘅論壇-------EF.

呢個唔係討論題,只係一篇將我過去幾日嘅感受表達出黎嘅文章.
請大家為呢三位滿腔熱血嘅管理人員,為一眾勞心勞力為災民嘅無名英雄,送上敬意.
為受災嘅生還者,送上無限祝福;為死難者,送上深切哀悼.

同氣連枝,[頑童區]暫不嬉戲,各post 與EF 招牌一齊,熄燈三日,以表痛心.
不便之處,敬請原諒.

[ Last edited by BOYDWAN on 2008-5-19 at 06:18 PM ]
絕對支持今次既行動,EF真係好有心
身為依一個大家庭既一分子,我亦心感自豪

仲有就係希望唔好再係AIO見到果D "XXX捐咁少咖?" "XXX今次點解冇出現?" 之類既post
冇意義之餘,亦浪費時間,浪費左你自己既時間,亦浪費左回覆既人既時間
況且,捐錢, 捐物資, 捐乜都好,都係有心人,都係想幫災民
何必要浪費時間係指摘別人之上,而唔為災民做一d事?

希望各位亦可以好好為災民或者災區做一d真正幫到佢地既事
人心肉做,平日嘻嘻哈哈,玩世不恭,樂觀做人既我,呢個禮拜都好吾開心!
天無情,人間有情,願我們共勉之!
懇請大家踴躍捐輸四川地震同胞!福有悠歸,多謝你們!
Originally posted by eqhigh at 2008-5-19 06:17 PM:
絕對支持今次既行動,EF真係好有心
...
XXX捐咁少咖?" "XXX今次點解冇出現?" 之類既post
真係好無聊夾沒水準!
有時間不如諗吓自己可以做咩幫助災民仲好啦!
懇請大家踴躍捐輸四川地震同胞!福有悠歸,多謝你們!
支持!
大家要齊心祝福、祈禱
希望死難者得安息!
受傷的人早日康復!
所有災民快快重建家園!
你是在博加分嗎?
咁樣做 (版面轉黑,灰色) 既人有很多, 你 5 洗咁刷鞋呀~!
那裡看見貓,那裡喜歡牠。
Originally posted by astepor at 2008-5-20 09:17 AM:
你是在博加分嗎?
咁樣做 (版面轉黑,灰色) 既人有很多, 你 5 洗咁刷鞋呀~!
你知唔知你噏緊乜
Originally posted by astepor at 20-5-2008 09:17:
你是在博加分嗎?
最後警告, 我不會說多.

如果閣下連對別人的基本尊重也不懂的話,
別人也將不會對閣下有所尊重.

我對待會員從不動怒,
但不代表我會對過分的行為有所妥協.
Originally posted by Edgar_Davids at 2008-5-20 03:06 PM:

最後警告, 我不會說多.

如果閣...
好彩仲有你响度
Originally posted by astepor at 2008-5-20 09:17:
你是在博加分嗎?
呢位版友你係講緊我嗎?
如果係嘅話, 我只會反問你, 分數對我重要嗎?
可能你唔知我係邊個啦, 我明白我喺EF 嘅名聲唔大, 因為我從來唔需要.  
我只會講, 國難當前, 我嚮應我朋友嘅行動, 支持我朋友嘅心意, 咁又有乜唔妥?
刷鞋嗎? 你講得無錯, 我真係刷緊鞋.
我係對所有為呢次救災盡心盡力捨己忘我嘅人刷鞋, 因為我尊敬佢地所有人.

我早已講左呢個唔係討論題, 係我呢個寂寂無名版主嘅感受, 你嘅無稽批評對我黎講, 係完全無義意嘅.
放心, 我唔會因為你嘅侮辱同無知而對你處分, 亦會叫管理層嘅所有人網開一面.  
我只希望你做人對事唔好只以小人之心去估, 而係用善心良知去睇.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 同氣連枝,熄燈三日

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。