<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 東亞銀行(00023):已就短訊造謠報警及知會監管機構
返回列表 回復 發帖
原帖由 打狗棒 於 2008-9-25 05:28 PM 發表

Andy哥, 我已經好耐冇回條契弟, 但係佢得寸進尺, 追住我嚟嘈, 版主又視若無睹, 惟有到版務區投訴;
佢已經有免死金牌, 講乜都列為「平衡言論」, 再係咁, 我都步您後塵, 多download, 少發言算了...... ...
我選擇多download,少發言,
因為透過網上論壇的經驗悟出一個大道理。

一班人最初講到好動聽,為人民服務,但當個結構成形,
本來「為人民服務」的人就會以無理的手段打壓異見者,
掌權人講的說話才是道理。中共如是,好多中國人的小圈子就如是,
以狗哥你的智商絕對明我講咩。

離題囉,講番東亞,最不知所謂見到一個阿伯大大聲支持東亞開新戶,
實際只存入剛剛十萬元,阿伯,你有吉士攞十萬去問東亞仲有無迷你債券賣丫笨。

評分次數

• admin

原帖由 bobo21 於 2008-9-25 05:04 PM 發表
我認為多D認識金管局的日常運作, 現在金管局是如何監管每間HK註冊銀行及存款公司的每日運作, 不要麻木相信政府, 高官及坊間流言, 自己去認識多D(講我自己姐), 就較易了解事物原本, 不需要求天叫地, 就連賊要嘟信喇. ...
我明白你意思,但在財經市場中,事事懷疑似乎比較保障到自己。
有位外國交易員寫的暢銷書《黑天鵝效應》就指出"懷疑"的好處,以下節錄:

所謂黑天鵝,是指看似極不可能發生的事件,它具三大特性:不可預測性;衝擊力
強大;以及,一旦發生之後,我們會編造出某種解釋,使它看起來不如實際上那麼
隨機,而且更易於預測。
  為什麼要等到事情發生之後,我們才認得出黑天鵝現象呢?部分的答案是,在
應該注意普遍現象時,人們長久以來卻習慣注意特定事件。我們習慣注意已經知道
的事情,卻一而再再而三忽略我們所不知道的事情。
因此,我們無法真正地評估機
會;我們很容易將事情簡化、予以敘述、分類;而且我們不夠開放,沒能珍視那些
能夠想像「不可能事物」的人。

評分次數

• d228216

原帖由 andyho 於 2008-9-26 12:50 PM 發表

我明白你意思,但在財經市場中,事事懷疑似乎比較保障到自己。
有位外國交易員寫的暢銷書《黑天鵝效應》就指出"懷疑"的好處,以下節錄:

所謂黑天鵝,是指看似極不可能發生的事件,它具三大特性:不可預測性;衝擊力
強大; ...
謝謝andyho會員好友回覆, 多謝你的意見 , THX.
若不喜, 仲鬧人唔識中文, 又話係某人喎, 仲要人慎入才回喎, 邊有噤惡架.

有會員跟尾狗話, 相比之下我D所謂既HDTVCAP 質素差好多, 謹慎諗了還是唔識回??? [img]http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid3877072[/img]

cgn
原帖由 andyho 於 2008-9-26 12:41 PM 發表

離題囉,講番東亞,最不知所謂見到一個阿伯大大聲支持東亞開新戶,
實際只存入剛剛十萬元,阿伯,你有吉士攞十萬去問東亞仲有無迷你債券賣丫笨。
何出此言?
開新戶都唔算支持??
存十萬元唔算支持??
買迷你債券先叫支持??
買迷你債券好似支持雷曼多D播?

我諗香港地輕易攞出十萬存新戶既人冇10%
原帖由 d228216 於 2008-9-26 01:14 PM 發表

何出此言?
開新戶都唔算支持??
存十萬元唔算支持??
買迷你債券先叫支持??
買迷你債券好似支持雷曼多D播?

我諗香港地輕易攞出十萬存新戶既人冇10% ...
阿伯大大聲話香港保障十萬元存款,
自己就剛剛入十萬,立於不敗之地,擺明係姿態,
將自己成副身家放晒入東亞先真正叫做支持嘛。
如信東亞,應信埋佢個管理系統,問佢仲有其他無迷你債券賣,
我無講個係雷曼那隻喎。

近期東亞幾個負面因素有 : 1) 之前公佈的業績低於市場預期的下限. 2) 有期貨交易員違規買賣, 並出現損失, 系統風險出現問題. 3) 在零售[迷你債券]上, 還持有一億元[雷曼迷你債券]在手等.

若不喜, 仲鬧人唔識中文, 又話係某人喎, 仲要人慎入才回喎, 邊有噤惡架.

有會員跟尾狗話, 相比之下我D所謂既HDTVCAP 質素差好多, 謹慎諗了還是唔識回??? [img]http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid3877072[/img]

cgn
原帖由 andyho 於 2008-9-26 01:21 PM 發表

阿伯大大聲話香港保障十萬元存款,
自己就剛剛入十萬,立於不敗之地,擺明係姿態,
將自己成副身家放晒入東亞先真正叫做支持嘛。
如信東亞,應信埋佢個管理系統,問佢仲有其他無迷你債券賣,
我無講個係雷曼那隻喎。 ...

成副身家=支持?? 原來支持要玩到咁大
咁依個世界就冇乜值得我支持啦,

立於不敗之地?? 保障既野唔係三五七日就有得賠, 隋時一年半載以上, 等錢開飯點算?
乜東亞有出迷你債券??? 定係分銷???
分銷只算幫襯炸播...冇乜支持成份.
原帖由 d228216 於 2008-9-26 01:39 PM 發表

成副身家=支持?? 原來支持要玩到咁大
咁依個世界就冇乜值得我支持啦,

立於不敗之地?? 保障既野唔係三五七日就有得賠, 隋時一年半載以上, 等錢開飯點算?
乜東亞有出迷你 ...
其實睇您兩位討論, 真的賞心悅目, 大家都有充足理據, 又能針對對方的論點作出理性反駁, 真係學到嘢!!(鞋油落得舒服嗎?)
原帖由 打狗棒 於 2008-9-26 01:48 PM 發表

其實睇您兩位討論, 真的賞心悅目, 大家都有充足理據, 又能針對對方的論點作出理性反駁, 真係學到嘢!!(鞋油落得舒服嗎?)
yahoo新聞,今日話已經拉到條茂利,呢兜友仔34歲,正一人頭豬腦,咁多野好玩,偏偏就要玩d損人不利己既事情,依家應該係臭格捱緊,抵死
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 東亞銀行(00023):已就短訊造謠報警及知會監管機構

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。