<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » Buy DC 
返回列表 回復 發帖

Buy DC 

小弟近來因工作關係,要四圍去堪察。因而去到很多平常人都去唔倒既區域,所以想襯機影下相,留個記念。
我都上網四圍睇機款同評價
我諗住一係平平地,買部普通數碼機,$3000左右(小弟未玩過DC機)

Casio Exilim Zoom EX-Z200
Panasonic Lumix DMC-FX180
Fujifilm FinePix F100fd

又或者買部初階入門機,$5000~6000左右(寧願買好少少,費事買機仔受氣)

Canon PowerShot G10
或 有冇其他好野?

我有少少要求,除左影片質素之外,拍片都要有睇面,日光之下同夜景要OK,方便、通用性能。

請俾下意見小弟,Thx ~ 

G 10 啦~ 唔洗諗~
canon 信得過~ 係就貴左D... 差唔多成 $4180
不過你用黎做野就真係要用部好D既!!

當然啦~你都聽埋其他巴打意見再決定吧!
個人就推介G10

G10 唔錯, 但如果唔怕大部小小, 可諗吓 Canon SX1 IS, $36xx,

推出日期: 約 2008 年 9 月  
感光元件像素: 1000 萬像素
有效像素: 1000 萬像素
感光元件大小: 1/2.3 吋
感光元件種類: CMOS
最大解像度: 3648 x 2736  
動畫解像度: 1920 x 1080 @ 30fps ; 640 x 480 @ 30/15 fps ; 320 x 240 @ 60/30/15 fps
動畫種類: H.264 無間斷有聲短片
動畫音效: 支援
防手震功能: 光學防震
相當於 135 格式焦距: 28 mm 至 560 mm
變焦能力: 20X
光圈範圍: F2.8 - F5.7
自動對焦情況: 人面對焦
中間點對焦
FlexiZone 浮點對焦
單次/連續對焦
對焦包圍

曝光模式: 1. 支援光圈先決
2. 支援快門先決
3. 支援手動曝光
場景模式: 未有資料
快門速度: 1/3200 至 15 秒,不支援 B 快門
ISO 感光值: Auto / 80 / 100 / 200 / 400 / 800 / 1600 / High ISO
LCD 熒光幕: 2.8 吋 TFT LCD 熒光幕 ,視野率為 100 %
儲存媒體: SD / SDHC
電池種類: 4 枚 AA 電池
機身重量: 585 克
體積: 128 x 88 x 88 mm

SX1 is.jpg

SX1 is.jpg (42.3 KB)
700 x 700 PIXEL下載

Panasonic LX-3 is quite good ga wor
原帖由 blackong 於 2008-12-12 11:09 PM 發表
G 10 啦~ 唔洗諗~
canon 信得過~ 係就貴左D... 差唔多成 $4180
不過你用黎做野就真係要用部好D既!!

當然啦~你都聽埋其他巴打意見再決定吧!
個人就推介G10 ...
其實我工作唔需要影相,只係因利成便,自己想影下
所以上面平平地嗰D,買邊部DC好?
話哂一分錢一分貨
G10當然好!
但如果唔買G10,仲有咩幾仔掋玩過我上面三部?

我見G10 賣緊3800  
有二手機放filter-120200 包4GB SDHC CARD / 保護貼x2
博唔博得過呢?
原帖由 d228216 於 2008-12-12 11:23 PM 發表
G10 唔錯, 但如果唔怕大部小小, 可諗吓 Canon SX1 IS, $36xx,

推出日期: 約 2008 年 9 月  
感光元件像素: 1000 萬像素
有效像素: 1000 萬像素
感光元件大小: 1/2.3 吋
感光元件種類: CMOS
最大解像度: 3648  ...
嗯~有HD MOVIE 呢! 比G10 還好。
但它像素低,拍照比不比上G10呢?定還是看ISO就可?

還有,跟Canon PowerShot SX10 IS那個好些呢? 
我都買左g10, 部機係非常好.
不過你要諗清楚...g10唔輕的, 你介唔介意常常袋住就圍走先?
會唔會玩到d 光圈先決呀, 長期曝光既野

唔需要上面2點既話你絕對唔好買g10. 買fujifilm f100好過, 夠wide~
298 G10 sells at $3,600 hong, less than $3,000 water.
原帖由 playbr2 於 2008-12-13 12:48 AM 發表

嗯~有HD MOVIE 呢! 比G10 還好。
但它像素低,拍照比不比上G10呢?定還是看ISO就可?

還有,跟Canon PowerShot SX10 IS那個好些呢? 
像素低小小但鏡頭同ISO表現都好,
SX10 IS 係 SX1 IS 的細佬, 主要冇HD片, 平$500.
推出日期:約 2008 年 9 月
感光元件像素:1000 萬像素
有效像素:1000 萬像素
感光元件大小:1/2.3 吋
感光元件種類:CCD
最大解像度:3648 x 2736
動畫解像度:640 x 480 @ 30/15 fps ; 320 x 240 @ 60/30/15 fps
動畫種類:H.264 無間斷有聲短片
動畫音效:支援
防手震功能:光學防震
相當於 135 格式焦距:28 mm 至 560 mm
變焦能力:20X
光圈範圍:F2.8 - F5.7
自動對焦情況:人面對焦 中間點對焦 FlexiZone 浮點對焦 單次/連續對焦 對焦包圍
曝光模式:1. 支援光圈先決
2. 支援快門先決
3. 支援手動曝光
場景模式:未有資料
快門速度:1/3200 至 15 秒,不支援 B 快門
ISO 感光值:Auto / 80 / 100 / 200 / 400 / 800 / 1600 / High ISO
LCD 熒光幕:2.5 吋 TFT LCD 熒光幕 ,視野率為 100 %
儲存媒體:SD / SDHC
電池種類:4 枚 AA 電池
機身重量:560 克
體積:124 x 88 x 87 mm
TO playbr2 :
其實SX 1 都唔錯~~ 不過可能真係大左少少, 如果你中2 拍下片咁~
HD movie 就真係好吸引~同埋可以zoom遠好似一部DV咁~

我中2 G10 係型同埋拎既時候方便~因為我每次出街都用大袋,
G10 重都無咩所謂 (拎重野拎慣左)
我本身影景多~ 只要angle 夠 wide, 所以zoom 遠我太大需要用到
影相個陣我會中2 有得手動較光圈,快門~~玩下長時間曝光~
G10 就夠我用~~ISO 高~ 夜晚影野感覺都好好~

如果你想一部機走天涯, 可以影近又影遠既, 咁樣SX1 比較岩你喇
始終G10 都zoom 得唔遠~ 你要加埋附加鏡, 部野整下整下都大過 SX1 ~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » Buy DC 

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。