<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 大家估下杜指升穿8000點?
返回列表 回復 發帖
原帖由 bobo21 於 2009-4-3 05:32 PM 發表

下午如果有做買賣一樣屎, 轉完又再轉 , 高台收市吾回落.

4月份頭4果Trading Day(31/3-3/4); d佬已經執吾少嘢囉 ,  d佬仲有冇揸貨過市.
除番兩隻維梨奶野, 得番皮零野蚱 ....有隻大熊細倉過週末
原帖由 d228216 於 2009-4-4 12:34 AM 發表
除番兩隻維梨奶野, 得番皮零野蚱 ....有隻大熊細倉過週末
以前有一輪玩過認股証, 但覺得吾好用, 每次要買一隻輪, 就要睇/要計一大輪行使價, 窩輪市價, 換股比率, 到期日, 引伸波幅(是窩輪的真正價格嚟, 仲要由莊家操控), 槓桿比率和實際槓桿才可買隻輪, 加上果啲卷商又吾可靠, 所以之後無再玩, 咁, 牛熊証係咪易好多呢, 我見我佬細buy/sell期指好似簡單好多, 佢揸or估期指通知經紀, 跟maket價就order咗, 贏/輸平倉也好容易咁,  牛熊証又點嫁, 我完全吾懂, 好用嗎.

咪住先, 前日(2/04)是大牛市, 全日直升成1000點, 應該好禾味格, 點解回報會噤吾滿意呢.

又問問, 個市由13393升到14580,大升成1187點, 但只回到14336便被好友頂住, 收報14520(期指), 高位頂到行, 何以d佬噤有信心揾隻熊揸過市(週末)呢, sorry講句, 你好勇喎. 怎麼是[大熊細倉], 教教我喇.

我有睇開經濟曰布果位期指炒家梁業豪分析, 噚晚收市後佢在佢果blog有篇美股及港股的短期分析, copy畀你看看.

20090403 第二段.jpg

20090403 第二段.jpg (195 KB)
1010 x 558 PIXEL下載

若不喜, 仲鬧人唔識中文, 又話係某人喎, 仲要人慎入才回喎, 邊有噤惡架.

有會員跟尾狗話, 相比之下我D所謂既HDTVCAP 質素差好多, 謹慎諗了還是唔識回??? [img]http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid3877072[/img]

cgn
今晚果Dow係嘟吾肯回, e+仲要升19點, 報7998, 真係吾明, 何以d佬要有熊過市呢.
若不喜, 仲鬧人唔識中文, 又話係某人喎, 仲要人慎入才回喎, 邊有噤惡架.

有會員跟尾狗話, 相比之下我D所謂既HDTVCAP 質素差好多, 謹慎諗了還是唔識回??? [img]http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid3877072[/img]

cgn
係我自已講既啫 唔係真正術語
大小: 價值, 如大熊者,價值0.128以上, 距離收回點較遠, 0.128以下小熊, 0.245以上就老熊冇活力冇人要, 到0.265-就丁
倉:風險, 如細倉, 對換率較細如 14000:1以上, 有d 11000:1 就係大倉上落好快
有攻有守就要大細互補

原帖由 bobo21 於 2009-4-4 02:50 AM 發表
今晚果Dow係嘟吾肯回, e+仲要升19點, 報7998, 真係吾明, 何以d佬要有熊過市呢.
依兩個禮拜都係港股行先, 而且升幅大過dow...中線會向上到15700左右, 但之前實有個大震倉先既
港元對美元日日強方保證, 咁多錢流入香港隨時玩到上20000點, 再一kick落六七千都有可能
最近又多了一個參數, 香港在白名單比黑名單灰名單錢也會易入來吧
多謝支持娛樂滿紛
原帖由 d228216 於 2009-4-4 12:24 PM 發表
係我自已講既啫 唔係真正術語
大小: 價值, 如大熊者,價值0.128以上, 距離收回點較遠, 0.128以下小熊, 0.245以上就老熊冇活力冇人要, 到0.265-就丁
倉:風險, 如細倉, 對換率較細如 14000:1以上, 有d 11000:1 就 ...
真係吾夠班, 就嚟吾可以跟d佬對咀, 完全吾識牛熊正, 何謂 [價值0.128以上, 距離收回點較遠, 0.128以下小熊, 0.245以上就老熊冇活力冇人要]
又吾識 : 牛熊正的風險跟是對換率有關, 何以[11000:1 就係大倉]會係上落好快.
[有攻有守就要大細互補]=是不是每個trade刀要做一對, 是1)熊+牛, 2)大熊+細熊各一.

不過, 刀謝謝d佬多次教路, 下週再來玩過. THX.

cgn
原帖由 admin 於 2009-4-4 11:38 PM 發表
港元對美元日日強方保證, 咁多錢流入香港隨時玩到上20000點, 再一kick落六七千都有可能
最近又多了一個參數, 香港在白名單比黑名單灰名單錢也會易入來吧 ...
熱錢多數係為炒作人仔升值而來, 上20000點我估冇咁易, 15000同18000兩關蟹貨實在太多....
>>>何以[11000:1 就係大倉]會係上落好快
11000:1 即HSi上落11點牛熊價會郁0.001, 16000:1 即上落16點先郁0.001

>>>0.128
高過0.128即代表距離把靶(回收價)尚有500-800點距離, 上落市可守100-200點而溢價唔會大量流失, 較穩陣.
低過0.128即代表距離把靶(回收價)尚有只有500點以下, 上落市冇得守, 一個浪就瓜得, 而溢價會大量流失, 下跌幅度遠超實際HSI上落, 買中當然爽, 錯邊就奶獲金...冇+足把握就咪制.

>>>[有攻有守就要大細互補]
適時制宜, 選擇一隻合適你风險的牛熊, 好難講,
原帖由 d228216 於 2009-4-5 07:57 PM 發表
>>>何以[11000:1 就係大倉]會係上落好快
11000:1 即HSi上落11點牛熊價會郁0.001, 16000:1 即上落16點先郁0.001

>>>0.128
高過0.128即代表距離把靶(回收價)尚有500-800點距離, 上落市可守100-200點而溢價唔會大量流 ...
謝謝d佬教路, 對牛熊認識多咗, 深咗.
果然牛熊玩得穩震果傳統認股正好多, 當然, 若揀選了小熊維妮, 仲要係細倉, 睇啱邊就贏到豬頭噤, 睇錯就百佳囉, 跟傳統認股正無分別.
咁樣睇嚟, d佬揸過市果隻[大熊細倉]要穩震, 小注搏明朝先來個[調整], 是不是, 有錯請指正.
還想問問, 牛熊除了大/小牛熊, 大細倉要留意之外, 仲有怎麼要注意, 引伸波幅要吾要睇, 另外, 發行人又點揀選呢.
THX.

cgn
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 大家估下杜指升穿8000點?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。