<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 好空虛.....
返回列表 回復 發帖

好空虛.....

好空虛...

有個女仔fd的意中人就生日,
佢今日叫我陪佢去選禮物~

幾年前我追過個女仔,當時高中,佢reject咗我,
但之後都好fd,我已經放低了,一直當佢好朋友,
佢話以前一心讀書,一d感覺都冇...我都信佢...

佢同個男仔都拖了一段不短時間,
我一直都開解佢,比意見佢,不過佢地一直都係咁....

今日我又係開解佢,問下佢心意係點,可以點做,送d咩.....
比咗成10個ideas...佢都冇咩好積極ge回應....
佢話形住同上次初戀一樣,個男仔對佢已經感情淡化...
可能係咁,佢神不守舍,咩都唔敢做,怕做錯...

我有d唔高興,
係因為我嬲佢唔聽我講?
or我嬲自己幫佢溝仔?
(我不愛佢,也不比佢愛第二個?佔有慾???)
or我唔甘心佢冇揀我?
(if我唔甘心,一定唔係我還like佢,只是不甘心明明我比佢意中人好,但佢唔選我,
咁我是否自卑/自大?因為我自卑/自大,而唔甘心佢冇揀我?)

我再睇facebook有2個前意中人(還有一點情感,不過冇幻想的)的相,
心想,明明她的情人應該是我!但我又好似唔係咁諗...(我理性壓抑潛意識??)
我是妒嫉?自卑?
還是自然的情傷?只是愛人不愛我的正常感覺?

好亂,我唔知自己真正想法.....

真係唔明,有些人都話我算靚仔,博學,性格唔係得別好差....
都成2字頭,手仔都未拖過...
唔通真係命運,我老豆批我時辰八字,話感情唔好,最好識個細幾年/大一兩年,
我個鼻有節,d人又話個鼻有節感情唔好,
我姻緣線又斷,又島紋,又前段狂分叉....
我都唔想迷信,成6~7個女仔都追唔到.....好有挫折....
我已經完全放棄,但又不時空虛.....

評分次數

放低左  又  空虛 ??

評分次數

你冇希望,唔好諗

評分次數

做人又唔好睇得自己咁高, 你覺得你好過人地姐,
但人地唔揀你就即係你有地方唔掂啦,

如果你能夠調整一下自己, 重視改善自己有邊d地方不足,
好快你的人生自然好充實不再空虛, 因為有好多女人會自然鐘意你.

忠言逆耳.

評分次數

講來講去
你都係想比個借口自己

其實愛情冇話邊個好過邊個

依周街都俊男配扒女
靚女配肥仔

愛情只有夾唔夾...

有時真係勉強冇幸福
不過咪比人知妳點諗lOr...

總之唔好同人比較
愛情應該係兩個人ge事

評分次數

原帖由 hwkeung 於 2009-6-1 03:54 AM 發表
做人又唔好睇得自己咁高, 你覺得你好過人地姐,
但人地唔揀你就即係你有地方唔掂啦,

如果你能夠調整一下自己, 重視改善自己有邊d地方不足,
好快你的人生自然好充實不再空虛, 因為有好多女人會自然鐘意你.

忠言逆耳. ...

其實我唔知點解唔開心,唔知自己係咪自大唔開心,
而只係想討論清楚點解唔開心同自己點諗~~
我有意識知道要謙虛,但潛意識可能係高傲,有confict,
我當然反對自大妒嫉,但唔了解潛意識是否自大妒嫉,點能夠有效控制心魔?

唔係冇女人鐘意我,只係自己格衰,睇人外表

評分次數

原帖由 seafireson2 於 2009-6-1 04:12 AM 發表

我當然反對自大妒嫉,但唔了解潛意識是否自大妒嫉,點能夠有效控制心魔?

唔係冇 ...
吃不到的 “葡萄” ??

評分次數

原帖由 seafireson2 於 2009-6-1 04:12 AM 發表

唔係冇 ...
如果討論到呢個位, 就未必係戀愛post.

如果想解答你自大的問題, 我嘗試從我經歷經驗去講,
我以前一向都自大, 因為自細學野快俾人讚得多,
後尾開始出來社會闖, 經歷左多次女人與生意的失敗,

發現學完d野要識得用, 更要識得邊d時候用d乜野先係最最最難,
自始就變得極度自卑因為覺得自己好廢,
然後超級努力去睇書追求知識, 仲學得比從前更快更通透,

近年睇張五常教授文章, 分清楚自大與自信的分別,
自大的人口出狂言, 不會求學改善, 不會檢討自己, 覺得自己永遠是對的.
自信的人偶爾口出狂言, 仍然求才若渴, 常常三省自己, 覺得自己多數是對的.

自大係會令人討厭加邁向失敗,
自信係會令人仰慕加邁向成功.

評分次數

你等因為你信終有日會感動佢?(潛意識)
你信所以你想更多冇謂的不憤?(潛意識*2)

我唔會勸你放手...因為我明白...
享受呢刻ge感覺啦...日子一過你會發現濕濕碎

贈你的

夢醒時分  

你說你愛了不該愛的人
你的心中滿是傷痕
你說你犯了不該犯的錯
心中滿是悔恨

你說你嚐盡了生活的苦
找不到可以相信的人
你說你感到萬分沮喪
甚至開始懷疑人生

早知道傷心總是難免的
你又何苦一往情深
因為愛情總是難捨難分
何必在意那一點點溫存

要知道傷心總是難免的
在每一個夢醒時分
有些事情你現在不必問
有些人你永遠不必等

評分次數

當今社會~~~~鄉下早晨雞叫人城裡晚上人叫雞
原帖由 hwkeung 於 2009-6-1 05:23 AM 發表

如果討論到呢個位, 就未必係戀愛post.

如果想解答你自大的問題, 我嘗試從我經歷經驗去講,
我以前一向都自大, 因為自細學野快俾人讚得多,
後尾開始出來社會闖, 經歷左多次女人與生意的失敗,

發現學完d野要識得 ...
有冇多d人生經歷?

到哩一刻,我都唔知內心最深處點諗,(可能真係有等佢/葡萄的潛意識)
maybe要搵佛洛依德先會知,所以我都唔諗,
不過,我覺得知道有可能的潛在諗法,自己內心另一面的可能性,
已經好好,只少可以理性上防備一下。

以上咁多位巴打,多謝你地ge post,每一個都有思索過~

評分次數

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 好空虛.....

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。