<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 五區公投下的香港人
返回列表 回復 發帖
我認為公, 民兩黨策略不完善, 由五區總辭, 到公投, 再到全民起義, 走得太快, 相信不少市民摸不著頭腦, 到底"公投"是什麼東西, 始終香港人對"公投"比較陌生; 癈除功能組別, 抵制政改方案的議題同時間不能突出. ...: s% [1 ]: \2 E* r8 k2 E
12d3 發表於 2010-5-17 09:46 AM
1 P# S" k. h7 I我都係咁諗.) ]8 U% D- E' u; E$ ?

2 n# w( s8 c) |: l/ H6 O另外,今次都見到有三十幾萬不支持激進嘅泛民支持者焦投票.1 T5 ?" @* I6 }
我係上一個post:http://www.26fun.com/bbs/thread-225894-3-3.html
. F7 K/ I: l, S& W- `) }5 D0 u, \度講話,係2012個陣,民主黨形勢睇黎唔會改變,公民黨就好大機會大敗,社民連就會漁人得利.1 z' u; U: K5 R6 Y3 ~% d) ]

+ k$ r! }6 v$ V" l* g5 R: q不過而家我對民主黨形勢嘅估計有變,我而家覺得有可能係各區失去一至兩個議席.
7 v; Z/ s, E! `: T至於對公社兩黨嘅形勢估計,我就無變.
' t$ |3 e3 v& O: D  O有民主唔一定有民生,但睇下香港,一日有功能組別呢個怪胎存在,香港嘅民生都唔會改善.
) v) ^# \7 s/ {' E* I( I1 M另一方面,民生係咪淨係睇經濟,睇GDP?) e$ Y9 s; [$ u  P4 v+ }
* U7 d7 m& I4 j7 i% y
至於個幾個例子,哈,呢個就係中 共嘅一貫論調.
% z" H5 ^2 u: f, w9 y! h中 共一向愛用咁嘅"類比推論"黎 ...+ [6 |5 a& U$ B
Winters 發表於 2010-5-17 07:33 PM
其實新加坡既獨裁係咪同俄國既接近(即係獨裁而有大選)
從今次公投的投票率來看, 香港人就算表面如何的渴望普選, 骨子裡始終流著五千年中國人的奴民血液, 有人替你們爭取民主, 大家都不領情, 連花幾分鐘去投票也不願? 算了吧, 也許成龍說得對, 中國人是須要被管, 亦喜歡被管, 大家繼續做奴民吧, 皇上萬歲萬歲萬萬歲......
# n$ e' ?4 G( z- v% b3 p7 d: y+ N2 N% E8 l0 X
我覺得依班友仔用億五去做場show真係過份喎,億五絕對唔係一個少數目,億五可以幫到社會好多人,要開好多次會先可以save到億五的( I2 ~9 R! D* f4 j
民主自由真係要由一班野蠻人去爭取?!爭取民主自由真係要用又粗魯又唔健康嘅手法?!( ..., K: q( Y' ?1 H: b# `3 L
奉命 發表於 2010-5-17 05:37 PM
5 n3 W5 W. r6 C; P4 a
咁用600億起所謂甚麼"高鐵"又是否浪費公帑? ) @5 A8 z$ t2 t& L) L2 C
唔用激進手法爭取民主, 共 產黨會真係俾你嗎? 孫中山唔用起義, 改用所謂"健康嘅手法"方式爭取民主, 請問清政府會睬佢嗎?
, b  [, t) O' r: o7 B" `. r連共 產黨自己都係用暴力戰爭的方式奪得政權, 卻要求別人理性和諧? 點解佢地當年唔同蔣介石"和諧"?
: H# s, U5 \6 h4 p唔識歷史就睇多幾本書, 唔好人話激進, 你又話激進? 香港人咁怕死, 激極有個譜, 邊有得同韓國人同泰國人比?
+ j7 {% ~3 D7 \+ Q( V. y- D  n
咁用600億起所謂甚麼"高鐵"又是否浪費公帑? ! t' j! p6 }7 j3 U+ ^) p2 f
唔用激進手法爭取民主, 共 產黨會真係俾你嗎? 孫中山唔用起義, 改用所謂"健康嘅手法"方式爭取民主, 請問清政府會睬佢嗎?
2 g. j8 u. p+ q% M+ ~" z! Z連共 產黨自己都係用暴力戰爭的方式奪得政權,  ...
- ~" @2 P' D, P7 e1 u# N* P, y打狗棒 發表於 2010-5-18 01:19 AM
火箭都上左月球啦,如果你要停留o係果個時代我都鄧你灰
& L8 x; ~( B; m2 k* n  ?我就係讀得書多先知道咩野叫修養,,咩野叫和平,,咩野叫禮貌$ N. w! O4 ~: g$ r( t7 w! |9 s
唔知道邊個冇讀書呢,如果你有讀書就真係讀屎片喇
火箭都上左月球啦,如果你要停留o係果個時代我都鄧你灰
7 N/ K1 o& Q4 V我就係讀得書多先知道咩野叫修養,,咩野叫和平,,咩野叫禮貌! e9 D" O8 s' F
唔知道邊個冇讀書呢,如果你有讀書就真係讀屎片喇 ...4 }+ r4 L7 v/ ~% o/ [6 Z. {
奉命 發表於 2010-5-18 02:36 AM
7 \0 M4 p* ~- L& k, v% N0 B# B
3 ]. B% @" T* v* f% ]2 C( {. A
「我就係讀得書多先知道咩野叫修養」# J! f6 M, q1 g9 h
我都係頭一次聽人咁形容自己 7 M5 v- C& t7 H4 g) ~- ?! o

$ z5 u* h+ S! g! X/ E實在太強了
大家用心去諗一諗,如果用依班人去管理HK會變成點呢,我就覺得會變成以前嘅九龍城寨
* ]9 F# Y* E& X& W! N奉命 發表於 2010-5-17 05:37 PM
# l1 I3 d. I2 p# K/ p$ |( F! D, w( N! p" M0 \; @- [
我某方面支持你!$ V: L' [9 K+ `2 Y- s

8 l' O1 N+ N0 q  V, c$ D" O如果依班人去管理HK, 建制派變成反對派, 到時的對抗行為不止掟蕉遊行爆粗那麼簡單
  G. w" u1 M& Q看看左派曾經發起的暴動, 林彬的下場, 及清華街事件:
" n3 W3 _' G8 z" Q, }) t7 |" O' B0 J- Uhttp://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%9E%97%E5%BD%AC
8 N8 u! r- t: ~% p# H/ l, K) o! a如果有民主嘅話,你同我都有權去揀邊個領導政府.8 Q5 Z2 s+ M7 D1 X6 V, v
但而家呢?係揀都無得你揀呀!1 L. |6 B) `! D0 I
Winters 發表於 2010-5-17 07:45 PM
0 s) y; \+ I& j
+ e/ c3 m5 `/ U: A9 U- @- J好聽就話有得揀, 如果你揀個果仲衰個現在呢個,) d8 f& L5 n' @2 z6 ?$ p
咁有咩用
18# kuru
8 `7 e6 w! M$ u) G& T0 e$ e* Y8 I$ I/ |3 b
我都係咁話, 如果海嘯如果地震如果出現哥斯拉, 成個香港沉左, 經濟好又如何?/ o. A) R' C6 ^. l& a5 T
我成日都比人話諗多左, 會發癲, 好彩原來有你這個同道!
18# kuru 有得選擇好過沒得選.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 五區公投下的香港人

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。