<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 大家信唔信政改通過後曾任權仲會幫香港人爭取民主﹖
返回列表 回復 發帖
4 i9 N; X( Z5 ~
直程係盡地一煲
. G: m2 b4 ~2 z- p1 H& U2 IWinters 發表於 2010-6-23 06:11 PM
我明白,但真係好過咩野都唔做喎
斷背大聯盟
我明白,但真係好過咩野都唔做喎
+ X. D. }; x$ M# i$ smK頭ck@G點 發表於 2010-6-23 06:13 PM
* g% j2 R( _5 `5 n; b$ A
; J: s1 c) O* B; v3 I! O5 Z2 \  Q# a! {
點解何俊仁甘撚天真牙  
( v8 S- B6 }0 t) j% G2 L5 d3 J3 G電梯男 發表於 2010-6-23 03:24 PM
7 k& [; c! B, S5 S
/ J# z- E% P: o  E$ \& d民主黨不知幾精明,劉慧卿上次爭少少就落選,今次新方案每區加1席,佢就安全好多。
) B/ h  |3 T3 N區議會方案要區議員互相提名至有得選,民主黨大把區議員,新增5個席位民主黨至少取2個。0 d, |! ~* o0 s; R
反而你期望民主黨幫你爭取民主,天真那個係樓主你啊。
本帖最後由 HansChan 於 2010-6-24 06:39 PM 編輯   `; |# k3 _5 x8 h

+ m1 J3 d5 o' k2 ^( @+ M
其實大家究竟想......要民主?!要hk好?!要hk進步?!4 R- X4 k% R( [% H; K
有民主hk一定會變好??,冇民主hk就一定會差??
3 V0 E3 q2 F% a/ h, P( I! J宜家hk自由度噤高,已經好過好多有民主自由的國家!
' w) |  a9 t! [宜家hk哩個地區hk哩個社會真係噤差咩?大家都有書讀有飯食有屋住有工 ...
3 V2 P- O% p3 A0 S% smK頭ck@G點 發表於 2010-6-23 06:12 PM
3 \2 U$ @2 l8 r9 x4 k- R
問題係:
) b; f' H# v3 t6 W(1)如而家老曾,唔係民選出黎.佢做得唔好,有幾大民怨都好.你有幾多個長毛响樹,你頂多只可以"要求"佢落台,但人哋有阿爺撐,最後都只會係你有你叫!!而真係民選出黎既,"理論上",你既地位係人民俾你既,所以人民係有權攞返!!) f0 F5 _$ Y" R: Z" M- Q" \
(2)而家阿爺可以同白鴿黨做concession,不費一兵一卒就瓦解你班泛民!可以甘做一次响某某黨,亦可以做多唔知幾多次响第二啲黨...而最緊要係有人肯去傾(因生意一門,只係次次清甘解!)...甘既話,即係阿爺鍾意俾你就俾你,唔俾你既話傾傾生意就搞掂,甘你話今日香港好,甘聽日呢,下年呢??冇人知,但會有危機!% ~' U6 E, p/ _; ~" Z
始終甘大個國家,權治方式都係"父權主義"!$ F6 U$ s, c+ |7 H, o' U( E  K
今日既政改通過係意料中事,但亦顯得悲哀!- T# F$ T# b3 z0 W( n/ f! d5 ?
悲哀不在於政改內容(是好是壞,歷史自然會話返我哋知),而在於通過手段..............
天童哲學!!
"解釋一定要多,答人嘢要答非所問,最緊要係自我蒙蔽!!!"
# T7 s2 Z/ t' @/ z+ N) {+ |
: w' {% {- q5 w. L- N
民主黨不知幾精明,劉慧卿上次爭少少就落選,今次新方案每區加1席,佢就安全好多。& o3 Q* U" V; s$ I
區議會方案要區議員互相提名至有得選,民主黨大把區議員,新增5個席位民主黨至少取2個。( y) \6 K" @( o0 ?0 s
反而你期望民主黨幫你爭取民主,天真那 ...
5 y7 g4 z1 d" v. f( [andyho 發表於 2010-6-24 04:24 PM
6 l" @& N' f3 e! a"生意"黨派,何以天真吖!
天童哲學!!
2 ]; K8 v9 q! V8 z: X
問題係:
( S( T/ o5 n2 k9 k(1)如而家老曾,唔係民選出黎.佢做得唔好,有幾大民怨都好.你有幾多個長毛响樹,你頂多只可以"要求"佢落台,但人哋有阿爺撐,最後都只會係你有你叫!!而真係民選出黎既,"理論上",你既地位係人民俾你既,所以人民係 ...1 ^$ M! _6 {! q8 C+ @8 K
HansChan 發表於 2010-6-24 06:00 PM
你個(1)我係原全明白的,我都絕對支持的,香港人點都要自己人話事的. K" B" z! J6 P; ], E, {* H3 k# Q1 [" p
但係老豆點都想個仔好的,斷估都唔會害死個仔掛: h& j& @) L: d7 r0 t' m/ R
如果宜家一步都唔行,又點會有歷史出現喎,香港係唔會有進步咖
斷背大聯盟
當然信...信佢一成都死
逗多兩年人工........拍拍C彿走人歎世界 啦
2 l; B: F8 e6 g7 Q, @0 d) V8 Jchewlun3 發表於 2010-6-23 02:45 PM
( N2 }5 m  m, h8 h4 {; R/ `: P1 `4 Z1 T  j% @
非也...遲點應該會係大公司返工,佢都幫了一班富豪搵唔少...
- ?7 c8 c% k5 F. [1 h富豪們...也該回贈一份高薪厚職,唔使用腦,只須認到路返公司坐下抖下...
2 X' T( G3 ?2 F: g# b5 _年薪唔知幾多百萬既好工比"曾狗"玩下
2 w; g/ ]. ^% g: s0 k" V3 u
6 E4 ~! a! P# w8 V  s
你個(1)我係原全明白的,我都絕對支持的,香港人點都要自己人話事的
* c  D) J* O( L8 u& G+ `6 T% v但係老豆點都想個仔好的,斷估都唔會害死個仔掛
7 }- A( d" E$ h. Y/ ^& N( f如果宜家一步都唔行,又點會有歷史出現喎,香港係唔會有進步咖 ...) b) v" _2 V& l3 C
mK頭ck@G點 發表於 2010-6-24 07:58 PM
* s# E9 `; l. H$ `, D
希望如此!
6 L' s: S5 O1 b  r# ?/ [5 \但..佢有冇甘既能力同意圖??
: h  Y* {& L& ]: P: M+ x# P% N何況,當其時為何會有"One Country, Two System"??
4 E8 c1 W: M. `, V' `) c, I美其名叫政治獨立,高度自治....而家睇黎只係"權宜之計"!!!!!!
4 ~; J  H8 n5 z  v而家個十字路口係,人民鍾意用民選既有能之仕"帶領",定還是俾老豆"指住黎行"!
$ Z) }7 J' g! h8 G1 ~1 i; T4 ?不過其實,有得簡咩??????
1 z0 Q1 W4 J- `6 d阿爺唔行哩套,佢又點盡在手中甘"管"你!!由此至中,阿爺係要阿仔永遠都係阿仔,仲要聽教聽話..........
天童哲學!!
+ ?- e0 V9 C. i. O1 C' w
" v$ L7 a' V- X! [* M, \! [非也...遲點應該會係大公司返工,佢都幫了一班富豪搵唔少..." x; Y* z5 o- `; ~- |1 z
富豪們...也該回贈一份高薪厚職,唔使用腦,只須認到路返公司坐下抖下...
) F! F9 s% h8 c1 S" A: X年薪唔知幾多百萬既好工比"曾狗"玩下 ...1 v& e; l3 k8 o' T8 \  u0 d
費事高 發表於 2010-6-24 08:08 PM
0 M! _/ N$ z4 _- l6 T1 c可能第時係某某大企業既"曾董事"......可能叫"曾倒屎"先岩........
天童哲學!!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 大家信唔信政改通過後曾任權仲會幫香港人爭取民主﹖

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。