<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 星期三晚圍堵立法會牙!!!!!
返回列表 回復 發帖
I guess lesser people would be there this time
反對功撚組別合法化牙  
禾係 ........ ....... 電梯男
I guess lesser people would be there this time0 |" l- _$ J( f, Q7 ^1 |- M
yakyi 發表於 2010-6-23 01:54 PM
7 m& W3 @  z" {( Q! U# v" P1 a4 h( \+ y" _
去晒蘭桂坊睇波牙  
9 J4 x% i7 v% V" N: e* A6 R! z: D* t; X1 d$ e7 Z
今天若通過白鴿黨個政改修訂方案, 相信都過硬,  噤樣就 ___>/ V5 F% v! Q- X

/ W: S2 g# m# N6 G5 K6 j噤樣就1) 新増5席功能組別-即區議會議席是由全港300萬選民直接選舉出來(不包括現有功能組別的選民), 即是首次/第一次功能組別有議席由全港市民直接投票產生.: ^- t+ e  r! S, T

+ e8 ?: E9 e5 L& K, h2 }% _噤樣就2) 若然通過方案, 2012年立法會共有70席(60席+新増10席), 即35席是直選議員, 35席是功能組別議員, 亦即有40席是由全港選民直接投票選舉出來, 佔全部70席的57巴仙(%).
: J* n% R! W* h8 @3 i8 ^
* }" I+ j7 L0 b; E3 I噤樣就3) 2012年的立法會選舉經修改並通過, 符合阿耶所講的要求, 阿耶亦承諾咗政制有修改, 2017年就可普選凸手, 2020年亦可直選立法會議席, 長遠看, 2020年果屆立法會便可由全部直選議員來討論功能組別以後的存廢問題.. K! _/ ]: A; x9 c+ V3 f5 h
! i9 O  l2 v+ q3 X+ ]+ I' A
通過白鴿黨果個政改修訂方案好d呢, 定還是像E+一樣原地踏步好d呢 , 4 C3 m3 v; f+ N# \  ~9 ?2 n) d; v( W
今晚去睇波, 明早繼續圍堵立法會牙.
若不喜, 仲鬧人唔識中文, 又話係某人喎, 仲要人慎入才回喎, 邊有噤惡架.

有會員跟尾狗話, 相比之下我D所謂既HDTVCAP 質素差好多, 謹慎諗了還是唔識回??? [img]http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid3877072[/img]

cgn
今天若通過白鴿黨個政改修訂方案, 相信都過硬,  噤樣就 ___>
( Z+ n, u5 U1 t% l! @  C2 _' i, `4 p+ x" X+ t1 W& O- }( }5 [! e
噤樣就1) 新増5席功能組別-即區議會議席是由全港300萬選民直接選舉出來(不包括現有功能組別的選民), 即是首次/第一次功能組別有議席由全港市 ...
$ w! M( I# b% G% K* |bobo21 發表於 2010-6-24 12:45 AM
各有各睇法,各有各見解啦.......!
( r1 R. T1 a4 d/ N. ?功能組別係香港主流有錢佬嘅棋子,所以加功能組別是勁有問題的5 N  ?6 l. `' O8 w  o/ c) U# }
但香港成世企定係唔可能的,點解唔試試走前一步,可能會有明天呢,老豆係唔會成世呃個仔的5 B9 Q' A- i5 L1 {  ^
就算真係行前一步之後前景都係唔明朗,最多香港都係企定定,一定唔會差過現在
& w$ \, s! k% Q' y) B) [宜家香港都唔算勁差姐,個個有書讀,個個有飯食,個個有屋住,個個野做,俾起好多國家已經好好了9 c: t% h( o# Y: O: c3 B3 v7 s* J& H
     ~大家知足啦~
8 K, [0 r0 S% l8 ]+ E/ V
宜家香港都唔算勁差姐,個個有書讀,個個有飯食,個個有屋住,個個野做,俾起好多國家已經好好了) k+ I0 K" U* ?( I$ a8 j. h" |: Q" b4 k; b5 q' Z/ c$ ?; A
奉命 發表於 2010-6-24 01:49 AM
: |. m2 A9 _" r3 A% z' S5 b
6 r* a6 E* T* J' b冰有牙,回歸前就有牙
各有各睇法,各有各見解啦.......!
3 c3 ]2 c$ D) K0 N功能組別係香港主流有錢佬嘅棋子,所以加功能組別是勁有問題的
+ a; R( ]! U$ b2 `但香港成世企定係唔可能的,點解唔試試走前一步,可能會有明天呢,老豆係唔會成世呃個仔的
* }' l6 B: R6 h8 {& I; l就算真係行前一步之後 ...5 W# d  |1 S- f1 L! P+ L% ^
奉命 發表於 2010-6-24 01:49 AM
" Q( S4 K7 I  O- n8 t' n版友你都份人都幾天真幾傻,呀唔好意思,應該係樂觀先係
$ ~0 q- C: ^* R7 F+ q# H版友你都份人都幾天真幾傻,呀唔好意思,應該係樂觀先係
( e; \+ X# z% A2 b) x8 mWinters 發表於 2010-6-24 01:59 PM
% U+ q3 c# B" m1 x% e# [- H4 `

2 o! K4 Y) K9 l. ]何俊仁最撚天真牙  
由得佢通過囉,若然通過後香港轉好左,貧富拉近左,公平左,大家開心,
7 p1 |9 h+ t0 m& y如果無變仲衰多幾成,普通市民一齊受,到時先去知錯吧,3 f) Z! R3 R; ?3 A8 c% h( G8 x
香港人係習慣唔見棺材唔流淚架。
由得佢通過囉,若然通過後香港轉好左,貧富拉近左,公平左,大家開心,( Q3 M0 N) d, s8 B* u2 g9 H
如果無變仲衰多幾成,普通市民一齊受,到時先去知錯吧,  ~3 ?! w' q& d% l0 b2 ?
香港人係習慣唔見棺材唔流淚架。 ...+ }" V9 j; J. B% a
andyho 發表於 2010-6-24 04:28 PM
唔通過又點會知道香港會唔會好轉呢* ?, N3 A: S. a& M3 K
如果真係唔好,如果真係衰過以前,到時7百萬香港人都會一齊企出嚟反啦
斷背大聯盟
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 星期三晚圍堵立法會牙!!!!!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。