<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 電腦區 » 家醜外傳(因為我唔識分)
返回列表 回復 發帖

家醜外傳(因為我唔識分)

這一部電腦已經接近8,9年
每次望到佢,總覺佢風燭殘年...差不多要上路...
小弟對英文有懼恐感,所以直至多年,
我都唔知道自己部腦究竟差成點?
頭先湊巧亂遊,撞岩有個軟件可以查晒我電腦系統出來...
請問...今時今日我這部古懂...是否真的差到不能接受?

1)差!

2好鬼差!

3)差不已無話可說...捱下餓,儲返二千零三千蚊,平平地叫人磡過部似樣少少!

(我實我用電腦並非打機,只係DL戲睇,打下facebook十六隻麻雀,鋤下D,玩下德撲克...
上網吹下水...並沒有任可大工程要攪,唯係只係轉檔,CUT片...就真係好慢,但大致上我這簡單用途,
這部古懂...應該都勉強撐得到...掛...?
撐到6000到手...先去搵人磡過部新機...

請間這部古懂...對於我這樣用電腦沒大工程做的人來說...
相比起...部機算唔算真係好X差?

494 x 379 PIXEL下載

费sir  

指部机慢的意思?
P4 2.4  1GB 400DDR
行XP (唔安装其他软件...)如斋上网 应该都 OK 咖播...
会唔会唔觉意去左D ( “卡那” color )网站... 。。。会唔会中 木马仔 所以 托慢速度?
费sir  

指部机慢的意思?
行XP (唔安装其他软件...)如斋上网 应该都 OK 咖播...
会唔会唔觉意去左D ( “卡那” color )网站... 。。。会唔会中 木马仔 所以 托慢速度? ...
vv1668vv 發表於 2011-3-25 12:58 PM
我好小遊入咸網...因為我十套有九套都係Foxy下載
费sir  

指部机慢的意思?
会唔会唔觉意去左D ( “卡那” color )网站... 。。。会唔会中 木马仔 所以 托慢速度? ...
vv1668vv 發表於 2011-3-25 12:58 PM
其實講慢...又唔算慢(勿與靚機作快慢比較 )
差不多10年既機,個速受算接受到...
唔會慢到蟻躝咁款...
只係有時用"格式工廠"cut片...
係"風行網"睇電影...一時行得好順...
一時又死唔斷氣...行2%停好耐先再行二秒...
但呢種情況算少...可以我真係無用呢部做大工程事情...
只用來上下網,下載有味鼓油碟睇下,去fb打下牌...所以情況唔算太壞
睇足球直播...就真係唔掂...入波都唔知道...
因為行下停下...停下...佢又唔多肯再行下...
試過不留情...睇一段時間...先發覺...咦?我幾時輸咗一球架呢?
幾時入架呢?
其實講慢...又唔算慢(勿與靚機作快慢比較 )
差不多10年既機,個速受算接受到...
唔會慢到蟻躝咁款...
只係有時用"格式工廠"cut片...
係"風行網"睇電影...一時行得好順...
一時又死唔斷氣...行2%停好耐先再行二秒. ...
費事高 發表於 2011-3-25 01:56 PM
cut片?。。。。。。精装雑锦真床板?

P4  2.0-2.4  粒U 都好热下.... 格式工厂 又非常咬RAM   可能有点 吃力。。。。

有D  benchmark 測試電腦速度 ...(不過vv唔知道邊只最好... ) 试下 部机...
cut片?。。。。。。精装雑锦真床板?

P4  2.0-2.4  粒U 都好热下.... 格式工厂 又非常咬RAM   可能有点 吃力。。。。

有D  benchmark 測試電腦速度 ...(不過vv唔知道邊只最好...:redfac ...
vv1668vv 發表於 2011-3-25 03:44 PM
唔測囉!
如果白頭曾無吹水,過多幾個月派$6000,
我會搵個朋幫我平平地整返部積木機,
唔需要最in,亦唔需要最靚配件,
直接換過部...
不過...呢條白頭曾做事好九亂來,一陣講過又唔算數...
真係對呢兜友仔無咩信心...驚驚地...
唔測囉!
如果白頭曾無吹水,過多幾個月派$6000,
我會搵個朋幫我平平地整返部積木機,
唔需要最in,亦唔需要最靚配件,
直接換過部...
不過...呢條白頭曾做事好九亂來,一陣講過又唔算數...
真係對呢兜友仔無 ...
費事高 發表於 2011-3-25 08:32 PM
裁爺.....(绝招...有托毋欠...)
好耐毋出高登...唔知道E+D"积木机"点样...
话时话...vv都想换部 i5 ...(E+用紧双核...不过睇HDTV..汁相..就麻麻地.. )
裁爺.....(绝招...有托毋欠...)
好耐毋出高登...唔知道E+D"积木机"点样...
话时话...vv都想换部 i5 ...(E+用紧双核...不过睇HDTV..汁相..就麻麻地.. ) ...
vv1668vv 發表於 2011-3-25 08:44 PM
i5幾多錢?白頭曾幫補你$6000...換機問題應該唔算太大...
我真係無你咁專業...我但求部腦行得暢順就ok
i5幾多錢?白頭曾幫補你$6000...換機問題應該唔算太大...
我真係無你咁專業...我但求部腦行得暢順就ok
費事高 發表於 2011-3-25 09:45 PM
vv 1d 都 唔专业....
电脑日日新..2,3个月又出新野.....自愧追唔掂..   

E+ 1部机 通常2,3年命...??
如果唔追新软件...希望可以稍为可以拉长电脑条命....

財爺真系派6K。。。打算+少少钱..諗住入支似翻D样 镜头 ,恨左好耐

(镜头跌价稍为慢少少...vv都系算死草.. )
vv 1d 都 唔专业....
电脑日日新..2,3个月又出新野.....自愧追唔掂..   

E+ 1部机 通常2,3年命...??
如果唔追新软件...希望可以稍为可以拉长电脑条命....

財爺真系派6K。。。打算 ...
vv1668vv 發表於 2011-3-25 10:02 PM
追電腦追手提...最漇錢,點追得切...
一部機只得二三年壽命?
無咁化學嘛?
我以前學玩電腦,係執人二手貨
我朋友都用了很久...到我手上...我都唔止玩二三年...
或者...我真係無多錢買腦,所以唔打柴...我都情願比少少錢電腦師盡力救機
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 電腦區 » 家醜外傳(因為我唔識分)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。