<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » calling bobo
返回列表 回復 發帖

[股票經營] calling bobo

有冇介紹吓恆指沽輪抵買? 要10-12月到期的.
唔好ec剛剛才回來.

點解要買輪呢, 點解有原價貨(期權)唔買, 要買啲畀券商攞出來的期貨的二手貨(窩輪)呢. (很多人刀知輪是期權的二手貨, 期權是由期交所推出, 行庄家制).

d佬睇淡後市亦不應買啲噤遠期的輛或期權 ...
bobo21 發表於 2012-3-1 07:31 PM
覺得個市就玩完, 7-8月會回到16000, 10-11月低位11000左右, 應該點買?
3# d228216

不巧EC, [[覺得]]是主觀判決定還是有技術分析來支持呢, 若前者就點危險了.

[[7-8月會回到16000, 10-11月低位11000左右,]], 暫時未睇到大戶有這些佈署, 也許我功力未夠班, 睇唔通個大市吧.

亦刀不巧E ...
bobo21 發表於 2012-3-2 01:35 AM
上次21700下跌烈口補回, 上望23800, 但下跌風險係16000, 以現時22xxx計, 博跌爽喎.

21700 copy.jpg

21700 copy.jpg (217.1 KB)
595 x 689 PIXEL下載

5# d228216

用日線圖, 或只用日線圖來睇噤長的炒買策略, 或者唔係噤穩陣喎.

或要睇埋周線, 月線圖作參考, 還有形態, 移動平均線, 保力加等等來睇, 個人睇法而已. ...
bobo21 發表於 2012-3-2 11:05 PM
所以咪諗住買小小考吓眼光算, 大期太重皮
[[大期太重皮]], 可以玩細期, 萬四蚊以下便可以做買賣, 而且坊間有啲行是可以一份按金玩兩張期指.

要買啲7,8月到期的PUT輪或認沽期權, 其時間值會好貴, 而WARRANT啲引伸波幅一向偏高, 即是WARRANT價格會不合理的 ...
bobo21 發表於 2012-3-3 01:47 AM
13530都係貴啦D
吓, 13530刀貴呀, 噤咖金額連股票, 窩輪刀買唔到喎.
bobo21 發表於 2012-3-3 09:06 PM
2000-3000蚊左右
跌成千點, 隻16791.HK 升得果40%, 平倉走
[[隻16791.HK 升得果40%, 平倉走]], 又畀發行人食埋小散戶果份............

我隻Mar, 200P, 成本4,700, 唔夠三個交易日升咗2.78倍, 今蕉平倉走仁, 睇位再做吧. ...
bobo21 發表於 2012-3-7 07:12 PM
聽日應該會反彈下, 星期五可再下重注, 你隻Mar, 200P咩number?
個位唔錯入隻大熊玩吓先
前日上午個市底位反彈, 上午收市前買入即月216C, 94點, 持有至今日時, 隻216C高見394點, 在收市前平倉離場, 唔想揸到下星期避免蝕時間值, 平倉時收回380點, 今次回報是4.04倍, 成本是94點即是$4700. ...
bobo21 發表於 2012-3-9 10:24 PM
星期5升300大注入熊博埋星期一
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » calling bobo

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。