<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 攝影樂園 » [吹水POST] 吹水聊天室
返回列表 回復 發帖
有指示燈 bor......
GP....义完就熄燈......
再以(涓流式)充
chewlun3 發表於 2012-3-5 10:51 PM
我知道..我同friend試過.(打倒過).所謂養電嗎!
如果你長時間唔取出...最後佢個4粒電容量...不段減小
佢此終唔會停.....
e隻自已set就乜都得..有cpu control..

320 x 240 PIXEL下載

本帖最後由 snake50 於 2012-3-6 01:08 AM 編輯 意思係長插電源兼長期叉住D battery 會一路走電----------(over charge)嚴格來講應該係電內化合物合被分解..
同叉完拎出黎長放仲keep 到某% power係另一様嘢。即係第2代叉完就要拎出黎or off 電源----- Good..

所以Nicd or Mimh可以charge唔足,但唔可以過charge.
過放亦都係致命..唔好底過1.15v...過放之後就charge唔返起...
如果Japan仲好d,,如果大陸造個d就更慘...
另一樣電池最怕charing or 高速放電時,太熱...一般如果超過45度以上..亦都會開始損害電波壽命...
本帖最後由 snake50 於 2012-3-6 01:32 AM 編輯 所以最好就用e個野成日check 下D電...就有排用...

26fun送個排係靚電...未差已是1.31v
再次多謝Admin及版主同人....
以前買過好多sony電..未charge得過1.2幾v...
應該係強國山寨貨..玩唔到幾次就成日無電.....

320 x 240 PIXEL下載

蛇蛇兄 , 你意思係d電用得越耐 . 义電時間越嚟越長 , 即係電容一路减少了ma ?? 依家你地果d係唔係第二代 ?? 相傳充滿可keep半年仲有電 .
sos9407sos 發表於 2012-3-6 12:08 AM
應該係保養唔好或用得越耐..义電時間越嚟越短..
好快就到頂點voltage.(時間長佐只係錯覺..因為charge唔入...)
其實佢第一代都話charge滿可keep一年...不過就唔敢肯定..
咁.........我要買定血壓計......
check check blood  pressure.....
咁我都(come) 玩 d 啩
chewlun3 發表於 2012-3-6 01:25 AM
一定要喔..
有時我地追完even返黎,想charge下電待天日用,但又會見到可能1.29-30v佐右,
如果唔charge 用幾野又無電..
最好方法就用舊款Gp Charger..用個幾十元Timer..set 幾個鐘charge.(自動停)
天日電就會好鉋...千奇咪用快charge..因為犯佐其中一個害處"過溫"
**** 本內容被作者隱藏 ****chewlun3 發表於 2012-3-8 03:15 PM
本帖隱藏的內容需要積分高於 409 才可瀏覽
2054# snake50

**** 本內容被作者隱藏 ****
bw2046 發表於 2012-3-12 02:47 PM
我都中少少.  都估到會中.  

我地個位係靚過佢地.  但我地係落雨位.    佢地怕濕企側面; 我地唔怕企正面.
占占占 發表於 2012-3-12 03:45 PM
你唔多覺!機不離面..
x佬成日掛住講野......haha
Miss cheung...冠軍華姐
chewlun3 發表於 2012-3-14 11:52 PM
DragonAirLKF9July11 135.jpg.....係佢咩?認唔出喎!!!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 攝影樂園 » [吹水POST] 吹水聊天室

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。