<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » Sports板板友互助互愛籃球教室2005
返回列表 回復 發帖

Sports板板友互助互愛籃球教室2005

首先...唔係我教人....

其實係小弟見到呢度咁多有料之人, 又見到有d朋友有問題想問(包括小弟...)
於是開呢個topic
大家有野問(戰術,球技,練習,etc.)不妨post響度, 同時希望各熱心人'擁'躍回應, 諗下計, 分享下經驗
教下我地d細既

先行謝過..

[ Last edited by crap on 2005-3-20 at 11:04 PM ]
問題:
小弟同班朋友組左隊波, 遲d打league
隊中真係有戰鬥力既有八個人左右…
其中得兩個係(算係…)內線人..(都只係6呎…..), 兩個三分準..
如果對住d高人鬼隊(我響澳洲, 高起上黎係6呎4,5 咁…), 人地打zone d, 我地外圍又射唔準時.. 真係死硬…
(因為人地十球八球都係屈籃低.. 我地無咩快攻可以打………)

各位大哥(特別係有教波果d呀)…有咩戰術可以解救?
Thank you
哈哈, 正斗, 所以大家打完籃球, 記得番屋企陪爸爸媽媽食飯呀! (賣'行'曬廣告.......)
Originally posted by 月月鳥 at 2005-3-20 10:33 PM:

一個可以在外圍'薄'三分,
一個可以籃低搶球,
最重要係籃低果個,而外圍果個就'薄'分,望不要輸到很肉酸
wahahhahaaa...
我唔想輸呀........

佢地班友太高.. 進攻籃板好難搶..
同時... 要響"外圍'薄'三分"果個係小弟.......我其實很少起手的..

re 對聯:
子曰:「今之孝者是謂能養,至於犬馬皆能有養,不敬何以別乎?」

我覺得這句很入肉..

[ Last edited by crap on 2005-3-20 at 10:51 PM ]
thx 月月烏, 科 and kyleung 兄, 我地會試下

by the way...
lyleung兄, 點樣做個有效既擾前防守呢?
基本上擾親都俾人推到無雷公咁遠...跟住個波就響頭頂經過............
Originally posted by 月月鳥 at 2005-3-20 11:28 PM:

子曰:「慎終追遠,民德歸厚矣。」

又話3分掂,我悟信你射十球都不入五球

[ Last edited by 月月鳥 on 2005-3-20 at 11:30 PM ]
haha, 會入到, 但係我負責控球, 如果射埋.. 隊友好似會好無癮...
(我友兩三個隊友係幾獨食... 如果我係咁射, 佢地會唔太高興....
Originally posted by 月月鳥 at 2005-3-20 11:35 PM:

對,明串d為人子女如不敬重父母,則與養犬養馬一樣有何分別呢??
無錯, 可惜今時今日...好多人寧願養狗都唔得閒望呀媽一眼...
有d可能仲要阿媽幫隻狗摯屎..........唉

孔子曰:「益者三友,損者三友:友直、友諒、友多聞,益矣;友便僻、友善柔、友便佞,損矣。」

[ Last edited by crap on 2005-3-20 at 11:47 PM ]
Originally posted by kyleung at 2005-3-20 11:51 PM:
e.....
岩岩睇到 原來你係澳洲
我打班際 d 打法未必用得著..............水準爭40 幾條街( 每班真係識打波既.......有 5 個已經好好好好-.-"
我班 d 擾前防守好簡單........俾人笠到個波埋去
內線另外 ...
wahahhaha
我好認同 '每班真係識打波既.......有 5 個已經好好好好'.......我年年都係咁...
足球班際仲死........................

其實澳洲唔係太多鬼打得勁, 佢地主要係屈籃低........
一般亞洲人我地都handle到

哈哈.. 呢個topic 要靠d(老)大哥頂住......(blblblblbblblbl, brightlee, herothree, shaqkobe 佢地...)
Originally posted by Asurada129 at 2005-3-20 11:55 PM:

防守時只能打2-1-2聯防...並當人地吊波入內線時一定要即時2人夾擊...但另3人必須勤補位...有波個半court要睇三分...剩下的準備攔截敵人cross pass致有快攻機會...
如落場5人單對單防守好的話可嘗試打大 ...
哇, 很專業呀!!
但大3-2 我諗我地無咁好既防守
如果換d防守人入黎, 佢地進攻又唔太好...

我明白你2-1-2 快攻既意思, 我諗會有用, 但係應該邊個企 1 果度? 高佬? 防守人? 我(快攻人), 定係無所謂嫁?

其他果d都好有用, 再多謝你一次先
wahahhaa
Originally posted by Asurada129 at 2005-3-21 12:10 AM:
但我覺得你最好搵一個控球...自己作shooter...然後兩邊cut底並與隊友多作單擋再catch & shoot

...
其實仲有一個隊友三分好準, 但佢同時係全隊剷籃最勁果個...(well...明顯佢係隊長...), 所以我傳完波會棟響外圍, 如果佢地入到去射唔到會dum番出黎, 咁我先會射, 所以我唔習慣catch and shoot, 我要有一秒倒企定, 先會準...

同埋好老實....除左我同隊長... 俾其他人key 波... 等於叫佢拿住個波衝入去... 仲死.....
Originally posted by Asurada129 at 2005-3-21 12:30 AM:

2-1-2..2個Gurad企罰球時兩邊..1為Centre企籃底前1-2步....而剩下之2為Forward企兩邊AB位
這個明白了, 謝謝您

[ Last edited by crap on 2005-3-21 at 12:32 AM ]
Originally posted by Asurada129 at 2005-3-21 12:37 AM:

甘樣更加應該隊長為point gaurd...剷籃勁可作多番入涉..拉空後再突破分波..外圍(你)便有空位/時間set定炮台放冷箭..另入涉或可拉空籃底防線..分分鐘你籃底隊友can get easy two

[ Last ...
我明你意思喇, 下星期放假, 試下先! (勁多野試.......)

另外又要多謝你教既擾前方法, 我諗我地果d係全身擾前........所以死曬....
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » Sports板板友互助互愛籃球教室2005

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。